«Από τα 200 και πλέον νομοσχέδια που έχει περάσει η κυβέρνησή μας, περίπου το 80% αυτών αφορά ή σχετίζεται κατά κάποιον τρόπο με το ξερίζωμα του καρκινώματος της γραφειοκρατίας. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αλλάζει, όταν αλλάζει η νοοτροπία αυτών που κυβερνούν, προς όφελος των πολλών».
Αυτά τόνισε χθες μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της καινούριας και σύγχρονης Ιχθυόσκαλας Βόλου. Ένα έργο που ξεκίνησε από το 2007, πέρασε από πολλές κωλυσιεργίες, γραφειοκρατικά προσκόμματα, καθυστερήσεις για να ολοκληρωθεί 14 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών.
Ένα έργο – όπως πολλά στη χώρα μας – που για πολλά χρόνια σκοντάφτουν στην ευρύτερη «αρρώστια» των έργων που υλοποιούνται από το δημόσιο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, τις αποκλείσεις από την αρχική στόχευση και τελικά τη ζημιά.
Στην προκειμένη περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, υπήρξε στην ουσία μια συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κάτι σαν ΣΔΙΤ και μετά από πολλά χρόνια, μια προικισμένη περιοχή, όπως ο Βόλος και ο Παγασητικός κόλπος, αποκτά μια σύγχρονη Ιχθυόσκαλα που θα αναβαθμίζει περαιτέρω όλη την περιοχή.
Η λειτουργία της ιχθυόσκαλας, μετά το πέρας των εργασιών και της μετεγκατάστασης των ιχθυεμπόρων, λύνει το χρόνιο πρόβλημα των επαγγελματιών αλιέων, εξασφαλίζοντας το εισόδημά τους και δίνοντας λύσεις στην ιχθυοπαραγωγή και στη διακίνηση του αλιευτικού προϊόντος. Η σύγχρονη υποδομή έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες - εκτός της Μαγνησίας - της Θεσσαλίας και των γειτονικών νομών, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην εμπορία των αλιευτικών προϊόντων της χώρας. Στις εγκαταστάσεις λειτουργεί σύγχρονη αίθουσα δημοπράτησης αλιευμάτων, γραφεία διοίκησης και υπηρεσιών.
Επίσης, έχουν κατασκευαστεί μηχανοστάσιο, αντλιοστάσιο και αποθήκες παραγωγών, ενώ υπάρχει παρακολούθηση των συνθηκών ψύξης στους θαλάμους συντήρησης αλιευμάτων. Ο αρχικός προϋπολογισμός των εργασιών για τη δημιουργία των εργασιών της Ιχθυόσκαλας Βόλου ήταν 4,9 εκατ. ευρώ.
Οι έντεκα ιχθυόσκαλες του ΟΚΑΑ και η δυναμική της αλιείας
Πρόκειται για έργο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), που αμέσως μόλις ανέλαβε η νέα διοίκηση προ διετίας περίπου, έβαλε μπροστά την ολοκλήρωσή του, συνθέτοντας ένα – ένα τα παζλ για την αποτελεσματικότητά του. Ένα κομβικό εξ αυτών ήταν η πρόσβαση, η οποία με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, αντιμετωπίστηκε.
Με τα εγκαίνια της Ιχθυόσκαλας Βόλου, πλέον η χώρα μας έχει έντεκα ενεργές Ιχθυόσκαλες, από τις οποίες περνά εμπόρευμα αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Η αλιεία είναι ένας πολύ δυναμικός κλάδος για τη χώρα μας, που έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω μορφολογίας και γεωγραφικής θέσης, όμως υπάρχει κατακερματισμός αλλά και «γκρίζα» αγορά, με την έννοια ότι δεν καταγράφεται η παράκτια, ιδιωτική αλιεία.
Η επίσημη «διαδρομή» της αλιείας, μέσω των Ιχθυοσκάλων, συμβάλει στην καταγραφή ενός σημαντικού μέρους αυτής της αγοράς. Παράλληλα, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το project e-ιχθυόσκαλα, που θα αποτελέσει την πλήρη ψηφιοποίηση και των έντεκα φορέων, αναβαθμίζοντας τα μέγιστα όλο το εκτόπισμα αλλά και τις υπηρεσίες της αλιείας. Μεταξύ άλλων, θα φέρει την πλήρη ιχνηλασιμότητα των αλιευμάτων, με πληροφορίες για το πότε, που και ποιος τα αλίευσε, αναβαθμίζοντας όλη την αξιοπιστία των προϊόντων σε βαθμό που ουδέποτε έχει υπάρξει στο παρελθόν.
Στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ Απόστολος Αποστολάκος, τόνισε πως «η Ιχθυόσκαλα Βόλου είναι σε πολύ στρατηγικό σημείο και μολονότι είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, αρχίζει και γίνεται η σημαντικότερη περιφερειακή ιχθυόσκαλα της χώρας. Θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του ιχθυεμπορίου προς την Κεντρική Ελλάδα και τους όμορους νομούς και θα έχει οφέλη για την τοπική κοινωνία».
Παράλληλα επισήμανε πως «δένει με τη θαλασσινή παράδοση και την κουλτούρα του Βόλου, με τα τσιπουράδικα που είναι μια σημαντική παράμετρος της κοινωνίας της περιοχής, αλλά και με τον ορεινό τουρισμό και την ευρύτερη γαστρονομία της περιοχής».
Πόλος έξης επενδύσεων η Μαγνησία
Συνεχίζοντας την παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στην μεγάλη συνδρομή που θα έχει η νέα Ιχθυόσκαλα Βόλου στην ανάπτυξη της περιοχής, ενώ σημείωσε πως «η Μαγνησία θα αποτελέσει πόλο έλκυσης και άλλων επενδύσεων, ώστε οι νέοι να κρατούνται στον τόπο τους». Παράλληλα, γνωστοποίησε πως σύντομα έρχεται σε διαβούλευση ο αναπτυξιακός νόμος, «ο οποίος ανεβάζει τα ποσοστά στήριξης στην περιφέρεια εστιάζοντας στην ανάπτυξή της».
Από την πλευρά του, ο CEO του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ανέφερε: «Η απόκτηση μιας σύγχρονης Ιχθυόσκαλας ήταν μια εκκρεμότητα ετών για την ιστορική πόλη του Βόλου. Παράλληλα, αποτελούσε διαχρονικό αίτημα όλων όσοι εμπλέκονται με το ιχθυεμπόριο μέσω του λιμανιού της πόλης», ενώ πρόσθεσε ότι «Για το Υπερταμείο, που πιστεύει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη περνά μέσα από σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, εγκαταστάσεις όπως αυτές της Ιχθυόσκαλας Βόλου αποτελούν πρότυπο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις».
O πρόεδρος του ΟΚΑΑ, κ. Χρήστος Κρομμύδας δήλωσε ότι «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που πετύχαμε τον πρώτο στόχο που θέσαμε ως νέα διοίκηση του οργανισμού και συνεχίζουμε για την υλοποίηση των δύο ακόμα επιπλέον στρατηγικών στόχων, δηλαδή τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των υπηρεσιών της αγοράς του Ρέντη και την ενίσχυση του προσωπικού του Οργανισμού».
Το παρόν στα εγκαίνια της Ιχθυόσκαλας Βόλου έδωσαν επίσης η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέτα Μακρή, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα Κρατικής Αγωγής και Αποκατάστασης φυσικών καταστροφών Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστός, ο βουλευτής Βόλου και αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, τοπικοί παράγοντες κ.α.
Ποιος είναι ο ΟΚΑΑ
Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ (ΟΚΑA ΑΕ), ιδρύθηκε το 1955 με την επωνυμία Οργανισμός Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών. Έχει υπό τη διαχείρισή του τις έντεκα Ιχθυόσκαλες της χώρας, δύο λαχαναγορές και μια κρεαταγορά. Πιο αναλυτικά, διαχειρίζεται την Κεντρική Λαχαναγορά στον Ρέντη και την Πάτρα, την Κρεαταγορά και την Αγορά του Καταναλωτή στο Ρέντη και τις Ιχθυόσκαλες σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα, ο ΟΚΑΑ ΑΕ αποτελεί ανώνυμη εταιρεία κοινής ωφέλειας που έχει ως μοναδικό μέτοχο την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.