ΓΔ: 1395.67 -0.14% Τζίρος: 55.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:15:30 DATA
Φώτο: EBRD

Τρεις συστάσεις της EBRD για ταχύτερη ανάπτυξη

Μικρή επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2020 «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Επιτάχυνση μεσοπρόθεσμα, αν η κυβέρνηση κάνει γρήγορες κινήσεις για τα NPL, τις αποκρατικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση.

Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης από το 2% φέτος στο 2,4% το 2020 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι επενδυτές περιμένουν από την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις και, εάν το κάνει, υπάρχουν προοπτικές για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

Η EBRD δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τη μετάβαση των οικονομιών της ανατολικής Ευρώπης στην ανοικτή οικονομία, αλλά τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, έχει σημαντική παρουσία και στη χώρα μας, με τη συμμετοχή σε 49 project, συνολικής επένδυσης 2,9 δισ. ευρώ.

Στην ετήσια έκθεσή της για τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η EBRD διατυπώνει την εκτίμηση ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2020 με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό από το 2019, με οδηγούς την αύξηση των εξαγωγών και τις ιδιωτικής κατανάλωσης, ως αποτέλεσμα της σημαντικής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και της μείωσης της ανεργίας.

EBRD: Βασικοί οικονομικοί δείκτης της Ελλάδας

ebrd_indicators

 

Όμως, όπως υπογραμμίζει η EBRD, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι, που συνδέονται με πιθανή επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών, ενώ στο εσωτερικό έχει μεγάλη σημασία να εφαρμόσει η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το ρυθμό ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

Η EBRD εντοπίζει κυρίως τρία πεδία, στα οποία θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος για να βελτιωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές:

  • Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει να εφαρμοσθεί με εντατικό τρόπο ο σχεδιασμός για τη γρήγορη μείωσή τους, στον οποίο περιλαμβάνεται και το σχήμα παροχής κρατικών εγγυήσεων («Ηρακλής»).
  • Για τις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις, η EBRD τονίζει ότι πρέπει να υλοποιηθούν έγκαιρα. Ιδιαίτερα αυτό ισχύει για την επένδυση στο Ελληνικό, που θα μπορούσε να μεταμορφώσει την οικονομία, αλλά και για άλλα σημαντικά στοιχεία της δημόσιας περιουσίας, που θα πρέπει να προωθηθούν γρήγορα προς πώληση.
  • Για τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τονίζεται η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλή κατάταξη σε διεθνές επίπεδο, κάτι που αντανακλά χρόνιες αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης, προβλήματα στη Δικαιοσύνη και ανεπαρκή πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει, τονίζει η EBRD, να εφαρμόσει γρήγορα τα σχέδιά της για μεταρρυθμίσεις σε αυτά τα πεδία.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς «απογειώνονται» τα κρατικά έσοδα χωρίς νέες αυξήσεις στους φόρους

Σχεδόν 5% η αύξηση των κρατικών εσόδων το 2025, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Πάνω από 1,3 δισ. πρόσθετα έσοδα θα φέρει ο ΦΠΑ, ενώ η αύξηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων και εταιρειών θα φέρει περίπου 1 δισ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς σβήνουν οι τράπεζες τα DTCs και γράφουν... επιταγές στους μετόχους

Πώς θα ικανοποιηθούν οι μέτοχοι, αλλά και οι επόπτες με την παράλληλη αύξηση των μερισμάτων και της απόσβεσης αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Η απαλλαγή από το τελευταίο «βαρίδι» της κρίσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υιοθέτησαν την έκθεση Ντράγκι οι «27»: Η κοινή δήλωση και οι αμφιβολίες

Κοινή δήλωση προθέσεων από τους Ευρωπαίους ηγέτες για το αύριο της οικονομίας. Λείπει η αναφορά σε κοινή έκδοση χρέους, αμφιβάλλουν οι αναλυτές για την ταχύτητα υλοποίησης. Ολόκληρο το ανακοινωθέν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» φόρων για τους επαγγελματίες: Πώς θα αλλάξουν τα τεκμήρια

Η βασική αλλαγή που μειώνει αισθητά τον φόρο εισοδήματος είναι η κατάργηση του τεκμηρίου του υψηλότερου μισθού, που καταβάλει η επιχείρηση στον υψηλότερα αμειβόμενο εργαζόμενο. Αναλυτικά παραδείγματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύεται η πολιορκία από υψηλά επιτόκια: Τι προβλέπουν τώρα οι τράπεζες

Αισιόδοξη η Τρ. Πειραιώς για μία ακόμη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ ως το τέλος του έτους. Μειώθηκαν τα κόστη δανεισμού των επιχειρήσεων, σημαντική αύξηση των δανείων. Εκτίμηση για επιτόκια στο 2% στο τέλος του 2025.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς στριμώχνονται οι πολυεθνικές: Οι αποζημιώσεις και τα πρόστιμα

Πρώτη φορά γίνεται δεκτό από δικαστήριο ότι μητρική εταιρεία φέρει ευθύνη για τις παραβάσεις της θυγατρικής. Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις. Πολύ πιο αυστηρά από το 2022 τα πρόστιμα της Επ. Ανταγωνισμού.