Ακόμα και κάτω από τα 5.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος, ενδέχεται να ρίξει το ανώτατο όριο το υπουργείο Εργασίας, ώστε να επιτρέπεται σε μια επιχείρηση να απασχολεί έναν εργαζόμενο και να τον πληρώνει με τίτλο κτήσης (απόδειξη δαπάνης).
Αυτή είναι η στόχευση που έχει τεθεί, έτσι ώστε να μπει φραγμός σε ένα μοντέλο απασχόλησης, που περιορίζει σημαντικά τα έσοδα προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ «ανοίγει παράθυρο» στην υποδηλωμένη εργασία.
Σήμερα, το εισοδηματικό όριο που έχει τεθεί για χρήση τίτλου κτήσης είναι τα 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος – ελεύθερος επαγγελματίες, μπορεί να κάνει χρήση του συγκεκριμένου ορίου και να εισπράττει έως το ανωτέρω ποσό, από κάθε επιχείρηση με την οποία έχει επαγγελματική σχέση. Έτσι, η εταιρία γλιτώνει την πρόσληψή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ασφαλιστικές εισφορές που αποφεύγει να καταβάλλει προς τον ΕΦΚΑ.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, από τις αρχές της τρέχουσας χρονιάς έχει τεθεί η υποχρέωση καταβολής εισφορών στα επίπεδα του 20,28%, δηλαδή 13,3% για κύρια σύνταξη και 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Εργασίας να προσανατολίζεται στο να καταργήσει την εν λόγω υποχρέωση. Ταυτόχρονα όμως, μειώνοντας πάρα πολύ το όριο για το ετήσιο εισόδημα, που θα μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας να κάνει χρήση του τίτλου κτήσης, είναι σαν να προκαλεί την ουσιαστική κατάργησή του.
Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Στο υπουργείο Εργασίας θέλουν να έχουν μια σαφή εικόνα για την αγορά εργασίας και να βάλουν φραγμό στις όποιες στρεβλώσεις. Έτσι, έχουν επιλέξει να κινηθούν στο πεδίο των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επαναφέροντας τις ασφαλιστικές κλάσεις και δίνοντας το «πεδίο ελεύθερο» ως προς την επιλογή τους.
Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα γνωρίζει από την αρχή ότι, ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση που θα επιλέξει, θα προκύψει και η αντίστοιχη «υψηλή ή χαμηλή» σύνταξη. Ίδια θα είναι η αντιμετώπιση και με τους τίτλους κτήσης. Πολύ μικρή στήριξή τους, έτσι ώστε να στραφεί το εργατικό δυναμικό σε πιο «ξεκάθαρες» μορφές συμβάσεων εργασίας. Ακόμα και πρόσληψη με όρους μερικής απασχόλησης είναι προτιμότερο, από την χρήση των τίτλων κτήσης. Έτσι, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα έσοδα για την Κοινωνική Ασφάλιση, που τώρα βρίσκονται σε πολύ δυσμενές επίπεδο.