ΓΔ: 1399.93 0.16% Τζίρος: 69.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:22:30 DATA
energeia
Φώτο: Shutterstock

Ενέργεια: Δεν «περπατά» η κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία παρά την έκρηξη τιμών

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η κρίση θα είναι πρόσκαιρη και δεν κινούνται στην κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, παρά τις σχετικές προτάσεις Γαλλίας, Ισπανίας και Ελλάδας. Μέχρι τα 200 ευρώ οι τιμές χονδρικής.

Με «ναι μεν, αλλά» έκλεισε ο πρώτος γύρος συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές σε όλες τις χώρες. Η κρίση μπορεί να έχει οδηγήσει τις τιμές στην αγορά της επόμενης ημέρας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ακόμα και πάνω από τα 200 ευρώ, αλλά στο χθεσινό Eurogroup υπήρξαν μόνο καλές προθέσεις, χωρίς δεσμεύσεις για κοινή δράση, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, καθώς προς το παρόν επικρατεί η εκτίμηση ότι η ενεργειακή κρίση θα είναι πρόσκαιρη.

Με τις τιμές χονδρικής στο ρεύμα να διαμορφώνονται πάνω από τα 200 ευρώ στην αγορά της επόμενης ημέρας για Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία, αλλά και συνολικά όλες τις χώρες της ΕΕ να χτυπάνε το ένα ρεκόρ τιμών μετά το άλλο, καθώς έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του φυσικού αερίου, στις χθεσινές συνομιλίες των υπουργών στο Λουξεμβούργο, υπήρξαν προτάσεις για κοινές πρωτοβουλίες, που όμως ότι κατάφεραν να «πείσουν» τις Βρυξέλλες.

Οι τιμές χονδρικής στο ρεύμα στην Ευρώπη

energylive-energeia

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου δήλωσε μετά το πέρας των συζητήσεων πως θεωρεί ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξει πτώση των τιμών και δεσμεύτηκε ότι η ΕΕ θα επιβλέπει την αγορά ώστε να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να κρίνει αν πρέπει να υπάρξουν επιπλέον κινήσεις. Όπως σημείωσε, η άνοδος του πληθωρισμού δεν είναι αντεπιχείρημα στη μετάβαση σε ΑΠΕ, στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο μηδέν από το 2050. Όπως είπε «η πράσινη μετάβαση δεν είναι το πρόβλημα, είναι μέρος της λύσης. Χρειάζεται να μειώσουμε την έκθεση μας σε ενέργεια που εισάγουμε».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι σύντομα η Κομισιόν θα παρουσιάσει δέσμη προσωρινών και στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις τιμές του φυσικού αερίου. Όπως είπε, έκτακτοι παράγοντες έχουν οδηγήσει στο ράλι των τιμών και υπογράμμισε πως η εξέλιξη των καιρικών συνθηκών θα διαμορφώσει τις συνθήκες στην αγορά τους χειμερινούς μήνες.

Όπως έγραφε το Business Daily, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η δημιουργία «εργαλειοθήκης» μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, καθώς η διεθνής τιμή φυσικού αερίου βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν φέτος τον Απρίλιο ήταν στα 18 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg η τιμή των 100 ευρώ της θερμικής μεγαβατώρας είναι σαν να έχει ανέβει το πετρέλαιο στα 190 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως, όπως αναφέρει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι πριν υπάρξει κάποια πολιτική απάντηση στο ράλι των τιμών θα πρέπει να διαπιστωθεί αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε προσωρινές ή μόνιμες αυξήσεις τιμών. «Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας μπορούν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Οι υποθέσεις σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τις τιμές αποτελούν βασική συμβολή στην προετοιμασία δημοσιονομικών σχεδίων, ιδίως υπό το πρίσμα της πρόσφατης αστάθειας», τονίζεται στο σημείωμα της Κομισιόν που συζητήθηκε χθες στο Eurogroup.

Εκφράζονται επίσης φόβοι για αύξηση της ενεργειακής φτώχειας ενόψει του χειμώνα ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σημειώσει ότι οι αυξήσεις είναι πρόσκαιρες και θα μειωθούν το 2022.

Ελληνική πρόταση για επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος

Υπενθυμίζεται ότι, την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, μεταξύ άλλων με τη συλλογική διαπραγμάτευση της προμήθειας φυσικού αερίου, παρουσίασαν με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Εκτός από την πρόταση για άμεση επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου των Ευρωπαίων οικιακών καταναλωτών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, με την άντληση εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, η κυβέρνηση προτείνει και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου εξασφάλισης (Hedging Fund) που θα προστατεύει στο μέλλον τους καταναλωτές από πιθανή επανάληψη του φαινομένου εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου (οι οποίες συμπαρασύρουν και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας).

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας ανησυχεί τους καταναλωτές και οδηγεί σε αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά 100 δισεκ. ευρώ για τις 27 χώρες - μέλη. Οι δύο υπουργοί χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις ως πρόκληση για το σύνολο των χωρών - μελών, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί σε εθνικό επίπεδο, ενώ υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που δημιουργεί η αύξηση των τιμών, τόσο για την ανάκαμψη των οικονομιών στη μετά την πανδημία εποχή, όσο και για την πορεία προς την απανθρακοποίηση της ΕΕ και την εφαρμογή της «Πράσινης Συμφωνίας».

Τονίζεται εξάλλου, ότι οι ασυνήθιστα υψηλές τιμές του φυσικού αερίου ενδέχεται να μην αποτελούν συγκυριακό φαινόμενο, καθώς και ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί στρατηγικά την συλλογική διαπραγματευτική της δύναμη προκειμένου να διασφαλίσει την προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου μέσω ευρωπαϊκής πλατφόρμας. «Η εξάρτηση της ΕΕ και η έκθεση στις διακυμάνσεις των αγορών, υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αυτονομία και κυριαρχία, επιτρέποντας σε τρίτους παίκτες να χρησιμοποιούν τις τιμές της ενέργειας ως πολιτικό όπλο εναντίον των ευρωπαϊκών συμφερόντων», υπογραμμίζουν οι δύο υπουργοί, «φωτογραφίζοντας» τη Ρωσία.

Ισπανία και Γαλλία κατέθεσαν δικές τους προτάσεις για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση στην αύξηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας για την προστασία των φτωχότερων πολιτών και την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών και τη διασφάλιση του φιλόδοξου σχεδίου της Ευρώπης να σταματήσει την εκπομπή CO2 έως το 2050. Η Ισπανία ζήτησε να υπάρξουν κινήσεις για να σταματήσει η κερδοσκοπία στην αγορά για τις εκπομπές CO2. Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία ενός στρατηγικού ευρωπαϊκού αποθέματος φυσικού αερίου, το οποίο θα βοηθούσε να διαπραγματευτεί η ΕΕ χαμηλότερες τιμές. 

Η Γαλλία, πρότεινε καλύτερη ρύθμιση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου και αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου και σύνδεσής τους με το μέσο κόστος παραγωγής σε κάθε χώρα της ΕΕ. Σημειώνεται ότι η Γαλλία καλύπτει μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών με πυρηνική ενέργεια χαμηλού κόστους, άρα η σύνδεση των τιμών με το μέσο κόστος παραγωγής θα οδηγούσε σε σημαντικές μειώσεις για τους καταναλωτές στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τέσσερις «εντολές» από την Κομισιόν για τον τομέα της ενέργειας

Εκτός από την κατάργηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα, η Επιτροπή συνιστά γρηγορότερη μείωση της συμμετοχής ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα με αύξηση των ΑΠΕ και εστίαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ενεργειακό πακέτο της Κομισιόν: Πλαφόν, νέος δείκτης, κοινές αγορές

Τα νέα μέτρα για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης που θα τεθούν υπόψη των ηγετών των 27 στη Σύνοδο Κορυφής στις 20 και 21 Οκτωβρίου παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι προβλέπεται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Φέρνει 60.000 θέσεις εργασίας η πράσινη ενέργεια

Ως ικανοποιητικό κρίνει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα η έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε χθες, ενώ σημειώνεται ότι το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση θα έχει τελικά θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος επίτροπος Ενέργειας και γιατί ετοιμάζει... πρέσινγκ στην Ελλάδα

Το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας στην Κομισιόν γίνεται «Ενέργειας και Στέγασης» και αναμένονται πιέσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ενώ η Αθήνα προβληματίζεται για το κόστος των 75 δισ. ευρώ.