Σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 6% από 4,3% πριν προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Παρά τη σημαντική αναβάθμιση της εκτίμησης ο οίκος συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον συντηρητικών σε ό,τι αφορά την πρόβλεψή του για την ελληνική οικονομία, εξαιρουμένου του υπ. Οικονομικών που την έχει τοποθετήσει στο 5,9%, αλλά όλα δείχνουν ότι και αυτό θα προχωρήσει σε αναθεώρηση της εκτίμησής του για ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερα του 6%.
Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου η αναβάθμιση δεν αλλάζει την εκτίμησή του για την πορεία του ελλείμματος του 2021 αλλά υποδεικνύει ότι θα υπάρξει μείωση του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ και παράλληλα θα τεθούν οι βάσεις ώστε το έλλειμμα να ξεκινήσει, σταδιακά, να μειώνεται από το 2022 και μετά.
Εξετάζοντας την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ στο α’ εξάμηνο τονίζεται ότι η συρρίκνωση στο α’ τρίμηνο θα πρέπει να αποδοθεί αποκλειστικά στα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, ενώ η ανάκαμψη του β’ τριμήνου οφείλεται στη σημαντική άνοδο της εγχώριας ζήτησης, με αύξηση των επενδύσεων αλλά και της ιδιωτικής κατανάλωσης, που είχε ως αποτέλεσμα το ελληνικό ΑΕΠ να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα και ο ρυθμός ανάπτυξης να φθάσει κοντά στο 7% το α’ εξάμηνο του έτους. Προσθέτει ακόμη ότι η ανθεκτικότητα της οικονομίας στο α’ εξάμηνο συνοδεύθηκε από σημαντική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών αλλά και του αντίστοιχου ποσοστού NPLs σύγκριση με τα συνολικά δάνεια. Η πορεία αυτή αποδίδεται στην πολιτική που ακολουθούν οι ελληνικές τράπεζες με την τιτλοποίηση και πώληση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και εξαιτίας της μεγάλης συμβολής του «Σχεδίου Ηρακλής».
Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα πρόβλεψη για συνολική ανάπτυξη 6%, ο οίκος τονίζει ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεπεραστεί και ως εκ τούτου και ο ίδιος να την αναβαθμίσει παρά να υποχωρήσει. Σημειώνει ότι οι θετικοί παράγοντες γι’ αυτό είναι ότι τα 2/3 του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και ως εκ τούτου μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων.
Ταυτόχρονα ορισμένοι δείκτες υψηλής συχνότητας που αφορούν το γ’ τρίμηνο συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, ενώ βάσει των μέχρι σήμερα γνωστών δεδομένων ο τουρισμός εμφάνισε ανάκαμψη, καθώς οι αφίξεις για Ιούνιο και Ιούλιο έχουν φθάσει στο 40% του 2019 και είναι παράλληλα υπερτριπλάσιες σε σύγκριση με το 2020.
Ο οίκος εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξος για το 2022, προχωρώντας σε υποβάθμιση της εκτίμησής του για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 4% από 5,3% πριν. Τονίζει, όμως, ότι η οικονομία θα συνεχίσει να έχει καλή πορεία χάρη και στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, με ποσοστό κοντά στο 45% εξ αυτών να χρησιμοποιείται στο διάστημα 2021 – 2023. Όσο για το 2023 αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα φθάσει στο 3,5%.
Οι προβλέψεις του οίκου Fitch για ΑΕΠ και χρέος
Η πορεία χρέους και ελλείμματος
Οι βελτιωμένες προοπτικές της οικονομίας το 2021 δεν «μεταφράζονται» σε αλλαγή των εκτιμήσεων για την πορεία του ελληνικού χρέους, προειδοποιεί ο οίκος, καθώς αναβαθμίζει και την εκτίμησή του για το έλλειμμα το οποίο αναμένει ότι θα φθάσει φέτος στο 10% του ΑΕΠ (από 9,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε τον Ιούλιο), λόγω των αυξημένων κρατικών δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας.
Το έλλειμμα θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2022 για να φθάσει στο 3,3% του ΑΕΠ το 2023 καθώς θα υπάρξει σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης. Για το χρέος σημειώνεται ότι θα φθάσει φέτος στο 207% του ΑΕΠ και θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2022, διαμορφούμενο στο 196,2% του ΑΕΠ το 2023.