Την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση του νέου σχήματος ανταγωνιστικών διαδικασιών πενταετούς διάρκειας των ΑΠΕ ζητάει η Ελλάδα από την Κομισιόν, με την πρώτη δημοπρασία να τοποθετείται στις αρχές τις επόμενης χρονιάς.
Ειδικότερα, σε τηλεδιάσκεψη με την Επίτροπο ανταγωνισμού και εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρίτ Βερστάγκερ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ζήτησε να κινηθούν ταχύτερα οι απαραίτητες διαδικασίες για να εγκριθεί το σχήμα των νέων δημοπρασιών ΑΠΕ.
Μάλιστα, μιλώντας στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου της R-Energy 1 στο Στεφάνι Κορινθίας, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι η έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού αναμένεται να έρθει μέσα στον μήνα. Ωστόσο, στη συνέχεια θα χρειαστεί ακόμα ένα δίμηνο για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού για να έχει υπάρξει στο μεταξύ γνωμοδότηση της ΡΑΕ και έκδοση της απόφασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό σχήμα που έχει προτείνει η Ελλάδα προβλέπεται η στήριξη των έργων ΑΠΕ έως το 2024 με έξι διαγωνισμούς για αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα. Οι διαγωνισμοί αυτοί προβλέπεται από το παραπάνω σχέδιο να είναι κοινοί και για τις δύο τεχνολογίες, ενώ το σύνολο της δημοπρατούμενης ισχύος θα φθάνει τα 2,1 GW και προβλέπεται επίσης η δημοπράτηση 1 GW για ειδικά έργα, όπως μικρά φωτοβολταϊκά.
Ωστόσο, με στόχο να μην επαναληφθεί η περίπτωση της δημοπρασίας του περασμένου Mαΐου, με τα φωτοβολταϊκά να κερδίζουν την μερίδα του λέοντος, το ΥΠΕΝ κινείται στην κατεύθυνση της ποσόστωσης 30% για τα αιολικά, και αυτό γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα φωτοβολταϊκά που διαθέτουν σημαντικά χαμηλότερο κόστος εξοπλισμού.
Το ΥΠΕΝ ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα να μην προχωρήσει στην επιλογή του διαγωνισμού, αλλά να ορίσει συγκεκριμένες ταρίφες σε υβριδικές μονάδες πολύ μικρών νησιών, όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η Ερείκουσα, η Γαύδος ή τα Αντικήθυρα. Μικρά νησιά δηλαδή που έχουν μικρές απαιτήσεις για τροφοδότηση από ηλεκτρική ενέργεια όπου, όπως είναι φυσικό, οι απαιτήσεις του τοπικού ηλεκτρικού συστήματος δεν καλύπτουν την ανάγκη για τον καθορισμό των τιμών αναφοράς των έργων σύμφωνα με το πώς «τρέχει» η αγορά. Παράλληλα, θεωρείται πως, ακόμα και με την επιλογή της ταρίφας, δεν πρόκειται να απειληθεί ο ανταγωνισμός ή να δημιουργηθούν άνισες συνθήκες για τους διαφορετικούς παίκτες της αγοράς.
Επίσης, ώριμες υβριδικές μονάδες ΑΠΕ της Κρήτης που έχουν συγκεκριμένη ισχύ καθώς και πιλοτικά έργα ΑΠΕ σε αυτόνομα ηλεκτρικά νησιά θα βγουν, καθώς φαίνεται, εκτός των ανταγωνιστικών διαδικασιών. Ένα τέτοιο έργο είναι και εκείνο στον Αϊ Στράτη που πρόκειται να καλύπτει κατά 85% τις ανάγκες του νησιού ετησίως, προσφέροντας «πράσινη», καθαρή ενέργεια.