ΓΔ: 1390.75 -0.49% Τζίρος: 22.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:56:30 DATA
tourismos, turism, Fagito
Φωτο: Shutterstock

Ανέλπιστα καλή σεζόν στον τουρισμό: Το στοίχημα των 10 εκατ. αφίξεων

Εφικτός ο στόχος για το 50% των εσόδων του 2019, απαιτούνται 10 - 11 εκατ. αφίξεις στο τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου. Πληρότητες έως 97% σε μεγάλα ξενοδοχεία και αυξήσεις τιμών 20% στα πακέτα.

Με την παράμετρο της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατακαίει τη χώρα να μην έχει ακόμη προσμετρηθεί -αν και υπάρχουν ήδη κάποιες ακυρώσεις λόγω του ευρύτερου πανικού που έχει προκληθεί- η γενική εικόνα από την πορεία του φετινού τουρισμού δείχνει ότι η σεζόν δείχνει… αντοχές, τηρουμένων των αναλογιών.

Αν και είναι εξαιρετικά επισφαλές να γίνει πρόβλεψη -σ’ ένα περιβάλλον με πολλαπλές παραμέτρους, θετικές και αρνητικές- ενδέχεται τελικώς να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα άνω του 40% ίσως και 50% των επιδόσεων του 2019.

Τα στοιχεία από τη συγκομιδή του πρώτου 7μήνου συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο Αύγουστος –σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις- θα είναι ένας εξαιρετικός μήνας, με τις πληρότητες σε όλα τα ισχυρά ελληνικά brands να είναι πολύ ικανοποιητικές. Κλειδί, λοιπόν για το αν τελικώς η χώρα θα καταφέρει να… ακουμπήσει το 45-50% των εσόδων του 2019 είναι το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Αν η ελληνική τουριστική βιομηχανία καταφέρει να κρατήσει το momentum του Ιουλίου αλλά κυρίως του Αυγούστου, παρατείνοντας τη σεζόν έως τα τέλη Οκτώβρη, ενδέχεται να «σωθεί» η χρονιά όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Τα πάντα λοιπόν θα κριθούν το επόμενο τρίμηνο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, μέσα από ένα σύνθετο παζλ πολλαπλών παραγόντων, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να οδηγήσει σε απολύτως ασφαλείς προβλέψεις.

Από τη μία είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία αλλάζουν διαρκώς, από την άλλη οι χώρες που βάζουν πολύ πιο αυστηρούς όρους στους πολίτες τους αναφορικά με τα ταξίδια στην Ελλάδα, ενώ σημαντικό, αλλά προς το παρόν απροσδιόριστο, αναμένεται να είναι το χτύπημα και από τις επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Το Ισραήλ ήδη επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών στους πολίτες του που επιστρέφουν από την Ελλάδα, με ημερομηνία ισχύος του μέτρου από τις 11 Αυγούστου, ενώ για τον ίδιο λόγο και το Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ συστήνει στους Αμερικανούς να μην επισκέπτονται την Ελλάδα. Τόσο το Ισραήλ, όσο κυρίως οι ΗΠΑ, είναι υπολογίσιμες αγορές για την Ελλάδα, με τους Αμερικανούς να είναι αυτοί που στατιστικά –έως το 2019– ξόδευαν τα περισσότερα κατά τη διαμονή τους στη χώρα μας.

Σημειώνεται πως το 2019 είχαμε 32 εκατ. αφίξεις (χωρίς την κρουαζιέρα) και 18,2 δισ. ευρώ έσοδα, άρα για να πιαστεί το 50% αυτών των επιδόσεων, χρειάζεται να φτάσουμε στις 16 εκατ. αφίξεις και στα 9 δισ. ευρώ έσοδα.

Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να προσμετρηθεί φέτος, είναι η μεγάλη «δίψα» των πολιτών – διεθνώς – για διακοπές, ύστερα από ενάμιση έτος περιορισμών, κάτι που οδηγεί φέτος σε αύξηση τιμών και στην Ελλάδα. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, φέτος κανένας δεν έχει ως προτεραιότητα να πετύχει χαμηλές τιμές, αλλά κοιτάζει το περιβάλλον να είναι υγειονομικά ασφαλές. Έτσι, αρκετοί μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι πουλούν πακέτα έως και 20% υψηλότερα από πέρυσι, ή και υψηλότερα από το 2019.

Αν και ίσως είναι πρόωρο, το βέβαιο είναι ότι η πυρκαγιά, ειδικά σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, θα αλλάξει τα δεδομένα. Το πλήγμα στην Πελοπόννησο φαίνεται πως θα είναι υπολογίσιμο, καθώς πλήττεται η Αρχαίο Ολυμπία αλλά και περιοχές του νομού Λακωνίας. Σοβαρές επιδράσεις αναμένονται και στις τουριστικές περιοχές της βόρειας Εύβοιας. Γενικώς οι πυρκαγιές σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, φαίνεται πως θα πλήξουν περιοχές που έχουν οδική πρόσβαση.

Τι δείχνουν τα στοιχεία έως τώρα

Τον μήνα Ιούλιο –σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού- την Ελλάδα επισκέφτηκαν 2.368.000 τουρίστες οι οποίοι θα πρέπει να προστεθούν στα 2,3 εκατ. που ήρθαν από την ημέρα που άνοιξε ο τουρισμός, ήτοι από τις 14 Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου, καθώς και με τις 378.000 αφίξεις που καταγράφηκαν το πρώτο 4μηνο του 2021.

Έως τα τέλη του 1ου 7μήνου λοιπόν έχουμε κοντά στα 5 εκατ. αφίξεις, οπότε για να υπάρξει επίδοση 16 εκατ. τουριστών, ήτοι στο 50% του 2019, θα πρέπει το επόμενο τρίμηνο να φέρει 10-11 εκατ. τουρίστες, επίδοση αρκετά φιλόδοξη, αλλά ίσως όχι ανέφικτη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τρ. Ελλάδος, τον Αύγουστο του 2019 οι διεθνείς αφίξεις τουριστών έφτασαν στις 6,76 εκατ., τον Σεπτέμβριο 5,2 εκατ. ενώ τον Οκτώβριο του ιδίου έτους είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας 2,7 εκατ. τουρίστες.

Οι κρατήσεις πάντως για τον μήνα Αύγουστο είναι εξαιρετικές με πολλούς μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους της χώρας, όπως ο όμιλος Mitsis Hotels, να έχουν πληρότητες που αγγίζουν έως και το 97%. Όλα τα μεγάλα τουριστικά brand της χώρας, όπως Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Κως και Σαντορίνη έχουν εξαιρετικές πληρότητες τον μήνα Αύγουστο, ενώ καλό momentum διατηρούν (έως τώρα) και για τους δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου. 

Μια άλλη παράμετρος που μπορεί να κρατήσει και να δώσει ώθηση στις κρατήσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, είναι η ωρίμανση των εμβολιαστικών προγραμμάτων σε πολλές χώρες, αλλά και στην Ελλάδα.

Τι έδειξε η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του κλάδου του τουρισμού σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Εστιάζοντας στον κρίσιμο δείκτη των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, ο Ιούνιος 2021 ανέκτησε το 1/3 του επιπέδου 2019 (έναντι ποσοστού ανάκτησης 3% για τον Ιούνιο 2020) και ο Ιούλιος 2021 φαίνεται να προσέγγισε ανάκτηση κοντά στα 2/3 του επιπέδου 2019 (έναντι ποσοστού ανάκτησης 29% για τον Ιούλιο 2020).

Στη μελέτη αναφέρεται πως αν τα υγειονομικά δεδομένα ακολουθήσουν μια ανάλογη με την περσινή πορεία, τότε το 2021 θα κλείσει με ποσοστό ανάκτησης της τάξης του 50% του επιπέδου 2019. Δεδομένης της υψηλής συσχέτισης των αεροπορικών αφίξεων με τις τουριστικές εισπράξεις (με συντελεστή άνω του 90%), ένα αντίστοιχο ποσοστό ανάκτησης (δηλαδή, 50% του 2019) θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας εφικτός στόχος για τις εισπράξεις της χρονιάς.

Η ενδεχόμενη επίτευξη υψηλού μεριδίου για τον ελληνικό τουρισμό το 2021 (υπό την επιφύλαξη απρόβλεπτων επιδημιολογικών εξελίξεων) θα αποτελέσει ουσιαστικά επιστροφή του κλάδου στην αναπτυξιακή πορεία της περιόδου 2012-2019 όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση τόσο σε όρους τουριστικών αφίξεων (+101%) όσο και εισπράξεων (+75%) - με επίτευξη αυξημένης διείσδυσης σε όλες τις βασικές αγορές (ευρωπαϊκές και μη).

Εφικτός ο διπλασιασμός εσόδων ως το 2030

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά ευνοϊκή θέση για να ωφεληθεί από τις επερχόμενες αλλαγές και ανακατατάξεις της τουριστικής βιομηχανίας με κεντρικά ατού τη φυσική ομορφιά, τη ζεστασιά της φιλοξενίας της και την πολιτιστική κληρονομιά της.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης (και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που τους συνοδεύει) αποτελούν μια ευκαιρία για τη χώρα και τον κλάδο που δεν πρέπει να χαθεί. Εκτός από τα εξειδικευμένα κονδύλια για τον κλάδο του τουρισμού (ύψους 0,6 δισ. ευρώ) οι επιχειρήσεις του τομέα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα ευρύτερα προγράμματα του Ταμείου υπό τους άξονες της πράσινης ανάπτυξης, της ψηφιοποίησης, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της μεγέθυνσης (οργανικής και μέσω συνεργασιών).

Οι τομείς που πρέπει να δοθεί έμφαση έχουν ήδη αναγνωρισθεί από τους επιχειρηματίες του κλάδου (όπως έχει αποτυπωθεί σε σχετικές έρευνες πεδίου της ΕΤΕ), και αποτελούν δράσεις επιλέξιμες από το Ταμείο Ανάκαμψης:

  • αναβάθμιση ξενοδοχειακών υποδομών (το οποίο αναγνωρίζεται ως βασικό πρόβλημα ανάπτυξης για το 61% των ξενοδοχείων),
  • αναβάθμιση των υποδομών χώρας (το οποίο αναγνωρίζεται ως βασικός μοχλός ανάπτυξης για το 59% των ξενοδοχείων στα νησιά),
  • διευκόλυνση της ανάπτυξης συνεργασιών (το οποίο αναγνωρίζεται ως βασική ευκαιρία ανάπτυξης από το 66% των ηπειρωτικών ξενοδοχείων).

Ο κλάδος εμφανίζεται συνειδητοποιημένος, έτοιμος και ώριμος για την αλλαγή, τονίζει η Εθνική. Η απόδοση της επενδυτικής και μεταρρυθμιστικής αυτής προσπάθειας μπορεί να είναι υψηλή. Υιοθετώντας την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για άνοδο της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης κατά 20% το 2030 (έναντι του 2019), η σύγκλιση της Ελλάδας στο μεσογειακό μέσο όρο σε όρους εποχικότητας και ποιότητας, θα μπορούσε μέχρι το τέλος της δεκαετίας να οδηγήσει τις τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα σε επίπεδο διπλάσιο έναντι του 2019, ήτοι στα 36 δισ. ευρώ έσοδα!

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολύτιμη «ανάσα» για τον τουρισμό: Αύξηση έως 30% στις τιμές πακέτων

Αισιοδοξία για σαφή βελτίωση της τιμολόγησης του τουριστικού προϊόντος, μετά τις δραματικές μειώσεις του 2020. Νωρίτερα ανοίγει φέτος η σεζόν, στις 14 Μαΐου. Τι δηλώνουν στο BusinessDaily εκπρόσωποι του κλάδου.
kefalogianni
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφυκτικές προθεσμίες για απορρόφηση κονδυλίων 387 εκατ. στον τουρισμό

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, χαρακτήρισε τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης ως μια μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση υποδομών και τόνισε ότι θα απαιτηθούν μεγάλες ταχύτητες υλοποίησης.
villa-tourismos-akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε φάση... απογείωσης ο τουρισμός, προσδοκίες για νέο ρεκόρ εισπράξεων

Η αισιοδοξία είναι διάχυτη στους επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους. Η σεζόν άρχισε φέτος νωρίτερα με μεγάλες πληρότητες. Έντονη η διάθεση για ταξίδια μετά την πανδημία του κορονοϊού.
Turism, Tourismos, Cruise, Krouaziera, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη έκπληξη από τον τουρισμό: Εκτίναξη εσόδων έως και στα 12 δισ.

Μεγάλη αύξηση εσόδων ανά επισκέπτη, εξαιρετικές επιδόσεις τον Αύγουστο και επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν οδηγούν τις φετινές εισπράξεις ακόμη και στο 66% του 2019. Το 2022 η επιστροφή στα μεγέθη προ πανδημίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κικίλιας σε Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου: Από τέλη Μαρτίου να είμαστε έτοιμοι

Ο υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι τόσο οι επαφές που έκανε στη διεθνή τουριστική έκθεση στο Παρίσι, όσο και τα στοιχεία των κρατήσεων των tour operators, είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά για το 2022.