«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»… Αυτή είναι χονδρικά η κατάσταση με την οποία έρχονται πια αντιμέτωποι οι πολίτες της Ευρώπης που από τη μία ζουν «στο πετσί τους» τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως φάνηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Γερμανία και τις τεράστιες πυρκαγιές στην Μεσόγειο και, ειδικά, στη χώρα μας. Και από την άλλη πλευρά, τα μέτρα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμεση αλλαγή του ενεργειακού μείγματος ώστε να καταστεί η πρώτη «πράσινη» ήπειρος το 2050, πρόκειται να κοστίσουν ακριβά στους καταναλωτές.
Όπως γράφει το Bloomberg, με την παγκόσμια οικονομία να προσπαθεί να πάρει μία ανάσα από την πανδημία, οι τιμές της ενέργειας παίρνουν την ανιούσα, ενώ ειδικά στην Ευρώπη οι τιμές για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σε συνδυασμό με την μειωμένη προσφορά φυσικού αερίου οδηγούν σε εκτίναξη του κόστους παραγωγής ρεύματος.
Ειδικά στη Γερμανία, το ρεύμα έχει αυξηθεί κατά 60% μέσα στη χρονιά, αυτή ενώ στην Ισπανία, όπου δεν υπάρχουν αρκετές διασυνδέσεις με άλλες χώρες, η τιμή του ρεύματος διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο. Τώρα η κυβέρνηση αναγκάζεται να «κόψει» τον φόρο που επιβάλει στην ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2022. Πιο βόρεια, στη Βρετανία οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με τη δεύτερη αύξηση μέσα σε έναν χρόνο.
Μπορεί να πρόκειται για κορυφαία πολιτική απόφαση για την ΕΕ το να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης, ωστόσο, τώρα θα πρέπει να πείσει και τους πολίτες που θα δουν στην «τσέπη» τους τα αποτελέσματα της στροφής σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών. Παράλληλα, κραδασμοί φαίνονται και σε πολιτικό επίπεδο, με τη Γαλλία να θέλει μία πιο «απαλή» προσέγγιση της αγοράς ρύπων στη θέρμανση και τις μεταφορές. Στο μέτωπο των «σκεπτικιστών» εντάσσονται επίσης Ολλανδία και Ουγγαρία που ανησυχούν για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στον κοινωνικό ιστό αυτές οι πολιτικές.
Στα ύψη οι τιμές στην Ελλάδα
Σε αυτό το σκηνικό, η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια τις πρώτες μέρες του Αυγούστου στις τιμές του ρεύματος, που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Κατά μέσο όρο, στα 152,17 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε, με βάση έναν πρόχειρο απολογισμό, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας τις πρώτες 6 μέρες του μήνα, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κορυφή.
Ειδικότερα, ρεκόρ Ευρώπης «χτύπησε» η τιμή ρεύματος στην αγορά της επόμενης ημέρας στις 4 Αυγούστου ξεπερνώντας τα 185,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Χθες η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας υποχώρησε στα 130,83 ευρώ/MWh.
Και μπορεί οι τιμές τώρα να ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο, λόγω της αυξημένες ζήτησης που φέρνει ο παρατεταμένος καύσωνας, ωστόσο βρίσκονται σταθερά σε ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες. Όπως έγραφε το Business Daily, αύξηση που έφτασε το 32% στη μέση τιμή ρεύματος μέσα σε μόλις ένα μήνα κατέγραψε η αγορά τον Ιούνιο με την μέση τιμή της προημερησίας αγοράς από 63 ευρώ/MWh τον Μάιο να έχει εκτοξευθεί στα 83 ευρώ/MWh τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση η αύξηση αυτή ανέρχεται σε 50% (από τα 40,74 ευρώ/MWh).