Σημαντικό πλεόνασμα ύψους 165,4 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) το 2021 εκτιμά ο Διαχειριστής ΑΠΕ και εγγυήσεων προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), εξαιτίας κυρίως της αύξησης των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από τις δημοπρασίες CO2 αποτελούν εφέτος την κυριότερη πηγή εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ, υποσκελίζοντας το ΕΤΜΕΑΡ που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ η μέση τιμή της «πράσινης» ενέργειας είναι εφέτος 122,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το 35% της τιμής καλύπτεται από την πώληση των Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων Θερμοκηπίου, το 26,5% από την αγορά και το 25,4% από το ΕΤΜΕΑΡ. Συγκριτικά το 2020 τα δικαιώματα CO2 κάλυψαν το 19%, η αγορά το 21,3% και το ΕΤΜΕΑΡ το 28,7%.
Παρά την ευνοϊκή εικόνα για τον ΕΛΑΠΕ που δημιουργεί η άνοδος των τιμών των δικαιωμάτων αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία και συνιστά ψυχραιμία.
«Οι αυξημένες τιμές της αγοράς και οι αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων ρύπων επιτρέπουν να δημιουργηθεί ένα θετικό ισοζύγιο για τον ΕΛΑΠΕ», τονίζει συγκεκριμένα ο κ. Γιαρέντης και προσθέτει: «Δεν χρειάζεται όμως υπερβολική αισιοδοξία γιατί η αγορά θέλει σταθερότητα και ψύχραιμες σκέψεις. Οι τιμές της αγοράς έτσι όπως διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο Eνέργειας είναι τώρα ανεβασμένες, αλλά μακροπρόθεσμα θα πέσουν. Έτσι λειτουργεί ο ανταγωνισμός, έτσι επιβάλλουν οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των ρύπων που αποτελούν και αυτές μια κυμαινόμενη χρηματιστηριακή αγορά είναι σήμερα υψηλές, αλλά αναδιαμορφώνονται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Οι πολιτικές της ΕΕ θα οδηγήσουν σε αυξήσεις των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων, αλλά θα υπάρχει πάντα ο φόβος των διακυμάνσεων. Πρέπει να διαχειριζόμαστε τον Ειδικό Λογαριασμό με σεβασμό και προσοχή. Στόχος μας παραμένει η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κάτι που οδηγεί στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και διευκολύνει τη χρηματοδότηση νέων έργων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενός επιχειρηματικού τομέα που ήδη παρουσιάζει εξαιρετική δυναμική και προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας».
Αξιοσημείωτες είναι και οι εκτιμήσεις για τις νέες ΑΠΕ που θα τεθούν σε λειτουργία εφέτος, οι οποίες αναφέρουν ότι θα τεθούν σε λειτουργία μονάδες ισχύος 1.454 MW (έναντι 999 MW το 2020 και 330 MW το 2018) ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ των ΑΠΕ στο τέλος του έτους κοντά στα 9.000 μεγαβάτ.