ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Pixabay

Εκατό επιχειρήσεις παίρνουν... τζάκποτ από την επιδότηση δαπανών

Μια μικρή ομάδα βιομηχανικών και τουριστικών επιχειρήσεων με πολύ μεγάλες ζημιές θα πάρουν το ένα τέταρτο των συνολικών επιδοτήσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 4 Αυγούστου οι αιτήσεις, τι προβλέπει η ΚΥΑ.

Μπορεί να δικαιούνται συνολικά περισσότερες από 31.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες συμμετοχή στο πρόγραμμα για την επιδότηση δαπανών, για να λάβουν συνολικά 500 εκατ. ευρώ, όμως περίπου 100 επιχειρήσεις με πολύ μεγάλες ζημιές θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος, λαμβάνοντας καθεμιά περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ και συνολικά ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των συνολικών επιδοτήσεων.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία των ενδιαφερόμενων για το πρόγραμμα (έντυπο Ε3), υπάρχουν δύο κατηγορίες μεγάλων βιομηχανικών και τουριστικών επιχειρήσεων με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που θα καθίσουν στις... VIP θέσεις του προγράμματος επιδότησης δαπανών:

  1. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται 24 επιχειρήσεις, μεγάλες Α.Ε., μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, με περισσότερους από 200 εργαζόμενους η καθεμιά, πτώση τζίρου άνω του 30% το 2020 και με ζημιές, οι οποίες θα φθάσουν στο «ταβάνι» της επιδότησης, λαμβάνονται από 1,5 εκατ. ευρώ υπό μορφή κουπονιών για την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Συνολικά, δηλαδή, αυτές οι επιχειρήσεις θα λάβουν επιδότηση 36 εκατ. ευρώ.
  2. Στην αμέσως επόμενη κατηγορία επιχειρήσεων που θα λάβουν μεγάλη επιδότηση βρίσκονται 80 επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιδοτηθούν με 1,2 - 1,3 εκατ. ευρώ η καθεμιά, δηλαδή με συνολικό ποσό περίπου 100 εκατ. ευρώ. Αθροιστικά, δηλαδή, σε αυτές τις δύο κατηγορίες ωφελούμενων επιχειρήσεων, που είναι 104 και αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 0,33% των περίπου 31.000 επιχειρήσεων που θα επιδοτηθούν, θα κατευθυνθούν το 27% των πόρων του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υποβολή των αιτήσεων εκδόθηκε χθες. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ένα πιστωτικό με το οποίο θα μπορούν να συμψηφίσουν υποχρεώσεις που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Με το κουπόνι μπορούν να εξοφληθούν ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές, λοιποί φόροι και τέλη. Οι δικαιούχοι του μέτρου υποχρεούνται να διατηρήσουν τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Αναλυτικότερα, η απόφαση ορίζει ότι:

  • Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για την ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport», έως την 4η Αυγούστου 2021. Κατά την αίτηση, η επιχείρηση δηλώνει το ύψος της ενίσχυσης που αιτείται να λάβει.
  • Κατά την αίτηση, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν επιπλέον στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα κατωτέρω στοιχεία:

α) το ποσό της ενίσχυσης που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για δικαίωμα έκπτωσης από τρέχουσες φορολογικές οφειλές έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021,

β) το ποσό της ενίσχυσης που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν για αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021. Όπως τονίζεται στην απόφαση τα στοιχεία που θα υποβληθούν δεν μπορούν να τροποποιηθούν μετά τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης

  • Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» διενεργείται με τους κωδικούς TAXISnet.
  • Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων. Παράλληλα ελέγχεται αυτοματοποιημένα η δήλωση λογαριασμού - ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet.
  • Η ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές έτους 2021 στη φορολογική αρχή που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021. Η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31.12.2021. Τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά το τέλος Δεκεμβρίου ακυρώνεται αυτόματα.
  • Η ενίσχυση για τις φορολογικές οφειλές, εφαρμόζεται με την ακόλουθη σειρά:

α) από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων,

β) από ΕΝ.Φ.Ι.Α.,

γ) από Φ.Π.Α.,

δ) από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

  • Η ενίσχυση για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις εφαρμόζεται ως εξής:

α) Η ΑΑΔΕ μετά το τέλος της επεξεργασίας στοιχείων χορηγεί στον e-ΕΦΚΑ αρχεία δικαιούχων επιχειρήσεων ανά ΑΦΜ, με τα ποσά ενίσχυσης κάθε επιχείρησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Τα ποσά εντάσσονται ως πιστωτικά υπόλοιπα στις μερίδες των δικαιούχων επιχειρήσεων και συμψηφίζονται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των μισθολογικών περιόδων Ιουνίου 2021 έως και Νοεμβρίου 2021.

β) Τα ποσά που συμψηφίζονται με τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις των δικαιούχων επιχειρήσεων, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ως επιχορήγηση προς τον e-ΕΦΚΑ για λοιπούς σκοπούς.

  • Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει από την 1η Μαΐου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Μαΐου 2021, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση που το επίπεδο απασχόλησης που είχε η επιχείρηση κατά την 1η Μαΐου 2021 είναι χαμηλότερο από αυτό που είχε κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει το επίπεδο απασχόλησης που είχε κατά την 1η Αυγούστου 2020 για τουλάχιστον τρεις μήνες εντός του 2021.
  • Όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και παραστατικά στοιχεία τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για δέκα χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης και τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου ή των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος.
  • Η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 70% της ζημίας προ φόρων της επιχείρησης και στην περίπτωση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του 90% της ζημίας προ φόρων, με την εξαίρεση των εταιρειών Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. για τις οποίες δεν εφαρμόζεται το όριο αυτό. Συνυπολογίζονται τα προσωρινά μέτρα ενίσχυσης από τα οποία έχει επωφεληθεί η επιχείρηση. Η ενίσχυση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 1.500.000 ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ