Υπό αμφισβήτηση θέτει ο Δήμος Χαϊδαρίου τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που πέρασαν στην κυριότητα του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου, με τον Δήμαρχο της πόλης να δηλώνει στο Business Daily αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει κάθε ένδικο μέσο, φθάνοντας έως και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ακυρώσει τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ.
Ο κ. Προκοπίου έδωσε 25 εκατ. στον διαγωνισμό του διαχειριστή για το στρατιωτικό κομμάτι του ναυπηγείου και 37 στο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ για το εμπορικό κομμάτι, υπερβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τις αντίστοιχες προσφορές της Pyletech του Θ. Πριόβολου για να αγοράσει τα ναυπηγεία, ενώ η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο, όπως έχει γράψει το Business Daily, o Δήμος Χαϊδαρίου έχει εκφράσει ανοιχτά με ψήφισμα διαμαρτυρίας την αντίθεσή του στην πώληση από την ΕΤΑΔ έκτασης στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Προβλήτα 4 στην Ακτή Σκαραμαγκά. Ο Δήμος έχει ήδη αποστείλει και εξώδικο προς την ΕΤΑΔ αλλά και προς τον Ειδικό Διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τόσο κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό που είχε αποβεί άκαρπος όσο και κατά τη διάρκεια του τελευταίου διαγωνισμού.
Έτοιμος να κλιμακώσει τις κινήσεις του, ο Δήμαρχος της πόλης, Βαγγέλης Ντηνιακός, αναφέρει στο Βusiness Daily: «Είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε μέχρι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας». Τονίζει ότι «το Χαϊδάρι εδώ και πολλές δεκαετίες έχει στερηθεί την πρόσβαση στη θάλασσα. Η Ακτή Σκαραμαγκά είναι το φυσικό επίνειο ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας. Δικαιωματικά, λοιπόν, θα έπρεπε να έχει περάσει στη χρήση του Δήμου Χαϊδαρίου εδώ και πολλά χρόνια. Η παραχώρηση της Προβλήτας 4 στον Δήμο και στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας θα αποτελούσε μια από τις πολλές αναγκαίες κινήσεις για να αμβλυνθούν οι μεγάλες ανισότητες που έχουν ιστορικά διαμορφωθεί ανάμεσα στις δικές μας λαϊκές συνοικίες και στα προνομιούχα Βόρεια και Νότια προάστια».
Ειδικά για την Προβλήτα 4, στο εξώδικο επισημαίνεται ότι η πώλησή της από την ΕΤΑΔ δεν είναι νόμιμη καθώς χαρακτηρίστηκε ως δημόσιο κτήμα, όχι υπαγόμενο στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου αλλά με την ιδιότητα του κοινοχρήστου:
- «Η Προβλήτα 4 αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν. (Η κυριότητα και νομή όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΟΤ και τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μεταβιβάζονται αυτομάτως στην ΕΤΑΔ χωρίς αντάλλαγμα, με τις κατωτέρω εξαιρέσεις:
α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,
β. περιοχές Ramsar,
γ. περιοχές Natura,
δ. αρχαιολογικοί χώροι,
ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής.
Σε περίπτωση που μέρος ακινήτου εμπίπτει σε μία από τις ανωτέρω εξαιρέσεις, η κυριότητα του μέρους του ακινήτου που δεν εμπίπτει σε μία από τις ανωτέρω εξαιρέσεις μεταβιβάζεται στην ΕΤΑΔ σύμφωνα με τα ανωτέρω.
Επειδή εξ όλων όσων αναφέρουμε είναι προφανές ότι η εν λόγω έκταση ανήκει στις καλούμενες «εξαιρέσεις» του άρθρου 196 παρ. 4 του ν. 4389/2016» σημειώνεται στο εξώδικο ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται ότι η Προβλήτα 4 δεν είναι κατά κανένα τρόπο απαραίτητη για την λειτουργία των Ναυπηγείων», αναφέρει ο Δήμος.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς αμφισβητείται
Επιπρόσθετα, ο Δήμος εντοπίζει προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και στον διαγωνισμό που αφορούσε το υπόλοιπο κομμάτι της έκτασης των Ναυπηγείων. Ειδικότερα, στο εξώδικο προς τον Ειδικό Διαχειριστή επισημαίνεται ότι στο προς πώληση ακίνητο των ΕΝΑΕ ανήκουν και Κωδικοί Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που ανήκουν στον Δήμο Χαϊδαρίου. Παρόλα αυτά, καμιά εξήγηση -ούτε καν προφορική- δεν δόθηκε, σύμφωνα με τον Δήμο Χαϊδαρίου, από τον Ειδικό Διαχειριστή των ΕΝΑΕ και η νέα προκήρυξη περιλαμβάνει ξανά τα ΚΑΕΚ του Δήμου Χαϊδαρίου.
Μάλιστα σε εξώδικο προς τον Ειδικό Διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αναφέρεται ότι οφείλει στο Δήμο Χαϊδαρίου το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και Τ.Α.Π, ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά απασχολούν περί τους 750 εργαζομένους και παράλληλα καθώς η μετατροπή της περιοχής σε ζώνη βαριάς Βιομηχανίας έχει επιφέρει τεράστια οικολογική καταστροφή, ο Δήμος Χαϊδαρίου «διεκδικεί την έστω μερική αποκατάσταση, με την ελευθέρωση και την παραχώρηση στον Δήμο της όλης έκτασης εμβαδού 220τ.μ η οποία ουδέποτε αποτέλεσε τμήμα των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σήμερα έχει δοθεί για άσχετη χρήση από τον σκοπό για τον οποίο έγινε η απαλλοτρίωση ήτοι αυτήν του κέντρου φιλοξενίας Μεταναστών που λειτουργεί στο συγκεκριμένο χώρο. Έτσι θα υπάρξει πρόσβαση στη θάλασσα και θα αντισταθμιστεί σε κάποιο ποσοστό το βαρύτατο πλήγμα εις βάρος του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας».
Τα προβλήματα αυτά είχε αναδείξει ο Δήμος Χαϊδαρίου με προηγούμενη εξώδικη δήλωση που είχε απευθύνει προς τον Ειδικό Διαχειριστή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) τον Δεκέμβριο του 2020, κατά την διενέργεια του διαγωνισμού για την πώληση του κυρίως μέρους των ακινήτων των ΕΝΑΕ, του λεγόμενου «στρατιωτικού τμήματος». Σε εκείνη την εξώδικη δήλωσή του, ο Δήμος Χαϊδαρίου είχε επισημάνει ότι στα προς πώληση από τον Ειδικό Διαχειριστή ακίνητα περιλαμβάνονταν και οικόπεδα τα οποία, σύμφωνα με το ΚΑΕΚ τους, δεν ανήκουν στον Ειδικό Διαχειριστή, δηλαδή στα ΕΝΑΕ, αλλά στον Δήμο Χαϊδαρίου.