Σημαντική άνοδο σημειώνει ο πληθωρισμός μετά βαθιά πτώση του σε αρνητικές τιμές το 2020, λόγω της πανδημίας, και έφθασε στο 1% τον Ιούνιο, κατά κύριο λόγω εξαιτίας των αυξήσεων που σημειώθηκαν στις τιμές ρεύματος, φυσικού αερίου και καυσίμων.
Η περίοδος του αντιπληθωρισμού που προκάλεσε η πανδημία φαίνεται πλέον ότι τερματίζεται, ενώ η Ελλάδα, και στη μεγάλη οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, είχε μεγάλες φάσεις αρνητικού πληθωρισμού, κυρίως την περίοδο 2013 - 2016, όπως φαίνεται στο γράφημα της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο πληθωρισμός σε βάθος 10ετίας
Η στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον Μάιο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020 - Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2019 - Ιουνίου 2020, παρουσίασε μείωση 1,3% έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2019 - Ιουνίου 2020 με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2018 – Ιουνίου 2019.
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,9% τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
- 1,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, νωπά ψάρια, τυριά, νωπά φρούτα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, πουλερικά, νωπά λαχανικά, πατάτες.
- 10,2% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ θερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα.
- 0,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.
- 0,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στις οικιακές συσκευές και επισκευές.
- 0,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:
- 0,5% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων..
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,0% τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
- 0,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, νωπά φρούτα, χυμούς φρούτων.
- 0,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
- 4,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
- 6,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, αυτοκίνητα καινούργια, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
- 0,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
- 0,8% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.
- 1,3% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.
- 1,8% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικές υπηρεσίες, εξοπλισμός τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας.
- 1,0% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
- 0,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία, εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.
- 2,1% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.
Η πορεία του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ)
Ο ΕνΔΤΚ του μηνός Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2020, παρουσίασε αύξηση 0,6% έναντι αύξησης -1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ο ΕνΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον Μάιο 2021, παρουσίασε αύξηση 1,2% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους).
Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020 – Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2019 - Ιουνίου 2020, παρουσίασε μείωση 1,8% έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2019 - Ιουνίου 2020 με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2018 - Ιουνίου 2019.