Η ενίσχυση και η αξιοποίηση των ορεινών προορισμών βρέθηκε στο επίκεντρο της 1ης συνάντησης εργασίας των προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων - Μελών Ορεινής - Ηπειρωτικής Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.
Την εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου και δήμαρχοι της περιοχής, τίμησαν με την παρουσίας τους ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, βουλευτές και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης.
Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε πως «ενισχύουμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία Ενώσεων Ξενοδόχων του ορεινού όγκου, ενώνουμε δυνάμεις, θέλουμε να πάμε πιο ψηλά όπως είναι τα ψηλά μας βουνά».
Η κ. Ζαχαράκη επισήμανε, πως το Υπουργείο Τουρισμού «βλέπει» την Ελλάδα ενιαία και επιδίωξη είναι να αναπτυχθεί ισότιμα όλο το πολυδιάστατο κομμάτι που έχει να προσφέρει. Παράλληλα με τον ήλιο και την θάλασσα ο επισκέπτης, όπως είπε η υφυπουργός, πρέπει να έχει διαφορετικούς και περισσότερους λόγους ώστε να επαναλαμβάνει την επίσκεψη, να γνωρίσει το ελληνικό βουνό που σε μεγάλο βαθμό είναι ανεξερεύνητο. Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο έχει η συνεργασία των υπουργείων Τουρισμού και Περιβάλλοντος, οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τα μονοπάτια, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα καταφύγια. Μέσα στο νέο νομοσχέδιο, είπε η υφυπουργός, υπάρχει νέα διάταξη για την διαχείριση των προορισμών και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ορεινού τουρισμού, ο οποίος μπορεί να υποστηριχθεί από την γαστρονομία, τον αθλητικό και προπονητικό τουρισμό και βέβαια μέσα από την εκπαίδευση και τα ειδικά επιμορφωτικά σεμινάρια και για τους ορεινούς όγκους. Για εμάς πολύ σημαντικός είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Ο Τουρισμός είναι ο άνθρωπος και σε αυτό θέλουμε να επενδύσουμε» υπογράμμισε η κ. Ζαχαράκη.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς τόνισε ότι τα υπουργεία Τουρισμού και Περιβάλλοντος αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις για να καταγράψουν και να χρηματοδοτήσουν δραστηριότητες αγροτουριστικές, οι οποίες και θα φέρουν τουρίστες, ξένους και έλληνες, στα βουνά και τους ορεινούς προορισμούς και ταυτόχρονα θα δώσουν δυναμική στις τοπικές οικονομίες. Μάλιστα ανέφερε πως η χώρα μας, έχει δεδομένα πραγματικά και ασύγκριτα, όπως για παράδειγμα να κάνεις σκι και να αγναντεύεις την θάλασσα. «Εμείς στο υπουργείο Περιβάλλοντος δίνουμε μεγάλη σημασία στην πράσινη μετάβαση των τοπικών κοινωνιών, να αξιοποιούν τις δυνατότητες τους, τα τοπία τους, τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, έτσι ώστε να νιώθουν άπαντες ότι αυτό που κάνουν πιάνει τόπο και πάνω από όλα ότι τουριστικά ανεβαίνουν, με μόνο γνώμονα βέβαια την αειφορία. «Εμείς πλέον είπαμε Περιβάλλον και Τουρισμός πρέπει να συμπορεύονται σε μία στράτα που θα φέρει μόνο καλά για όλους» σημείωσε ο κ. Αμυρας.
Ο γ.γ. του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης τόνισε ότι όλη η δουλεία που έχει γίνει τους τελευταίους 8 μήνες στον ΕΟΤ, δείχνει πως κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το ελληνικό τουριστικό προϊόν και επισήμανε: «Έχουμε στρατηγική προβολής και προώθησης 3ετίας η οποία βάζει στο επίκεντρο της ένα διαφορετικό αφήγημα για τον ελληνικό τουρισμό. Η Ελλάδα δεν είναι προορισμός ήλιου και θάλασσας, αλλά είναι προορισμός ολιστικός, όλο το χρόνο σε όλες τις περιοχές. Για μας όλη η χώρα είναι εν δυνάμει τουριστικός προορισμός και φυσικά οι ορεινές, οι ηπειρωτικές περιοχές είναι εξαιρετικό κομμάτι και αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού τουρισμού».
Ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, είπε πως οι ξενοδόχοι της ορεινής ηπειρωτικής Ελλάδας είναι μία ομάδα που αντιμετωπίζει προβλήματα και η οποία θέλει να είναι πρωταγωνίστρια στις 365 ημέρες.
Κατά την 1η συνάντηση εργασίας συζήτησαν την προβολή των προορισμών και τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, σε σχέση με την εκπαίδευση και την κατάρτιση, όπως για παράδειγμα αυτήν για οδηγός βουνού, σε σχέση με περιβαλλοντικά ζητήματα, περιπατητικές διαδρομές και ό,τι εναλλακτικό μπορεί να υπάρχει χωρίς γραφειοκρατία και αγκυλώσεις.