ΓΔ: 1392.46 -0.37% Τζίρος: 40.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:46:30 DATA
Φωτο: Shutterstock

Άλμα 19% στη χονδρική τιμή ρεύματος, «ηλεκτροπληξία» στους καταναλωτές

Συνεχής η αύξηση στη χονδρική τιμή του ρεύματος από την αρχή του έτους, επιβάρυνση τον Μάιο και από τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων. Ενεργοποιούνται οι σχετικές ρήτρες και «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί.

Όλο και πιο «αλμυροί» γίνονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος που λαμβάνουν οι καταναλωτές, ως αποτέλεσμα της ανηφορικής πορείας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών των τιμών χονδρικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΑΔΜΗΕ, οι τιμές στην αγορά της επόμενης ημέρας και το κόστος των αποκλίσεων και των λογαριασμών προσαυξήσεων βρίσκονται σε ράλι από τον Ιανουάριο.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, στην αγορά της επόμενης ημέρας και στην ενδοημερήσια αγορά η τιμή του ρεύματος από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο κινήθηκε από τα 55,612 ευρώ/ΜWh στα 63,499 ευρώ/ΜWh, παρουσιάζοντας δηλαδή αύξηση 14,1%. Αντίστοιχα, το κόστος των αποκλίσεων κινήθηκε από 0,836 ευρώ/ΜW στην αρχή τους έτους στο σχεδόν διπλάσιο 1,643 ευρώ/ΜWh τον περασμένο μήνα.

Επιπρόσθετα, οι λογαριασμοί προσαυξήσεων σημείωσαν άνοδο που ξεπέρασε το 45% και από 7,663 ευρώ/ΜWh άγγιξαν τα 11,230 ευρώ/ΜWh. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω το κόστος του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά σημείωσε άνοδο της τάξης του 19,1% και από τα 64,111 ευρώ/ΜWh τον Ιανουάριο έφτασε τα 76,373 ευρώ/ΜWh τον Μάιο.

admie

Ιδιαίτερα τον Μάιο, οι τιμές επιβαρύνθηκαν από την αυξημένη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι οποίες έχουν ασύμφορα υψηλό κόστος λειτουργίας, αλλά κρίνεται αναγκαίο να ενεργοποιούνται για να υποστηρίζουν τη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος κυρίως στο βορρά της χώρας.

Οι καταναλωτές που είδαν πρώτοι τις αυξήσεις αυτές είναι εκείνοι που έχουν επιλέξει τιμολόγια κυμαινόμενα με ρήτρα χονδρεμπορικής αγοράς. Η ΔΕΗ θα είναι η τελευταία που θα καθιερώσει τη ρήτρα χονδρικής από τον ερχόμενο Αύγουστο μετά από σχετική πρωτοβουλία της ΡΑΕ, ενώ θα καταργήσει τη ρήτρα Co2. Στόχος της ΡΑΕ είναι να υπάρχει κοινή βάση σύγκρισης των τιμολογίων, κάτι που δεν ήταν εύκολο όσο η ΔΕΗ διατηρούσε τη ρήτρα Co2, ενώ όλοι οι άλλοι πάροχοι έχουν στις συμβάσεις τους τη ρήτρα χονδρεμπορικής αγοράς. Όπως έχει γράψει το Business Daily, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε από τον περασμένο μήνα να ενεργοποιήσει τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα μετά την εκτόξευση των τιμών εκπομπών ρύπων, περνώντας το κόστος αυτό στους καταναλωτές που είδαν αυξήσεις της τάξης των 2-3 ευρώ.

Προσπαθώντας να δώσει μία λύση στο χαοτικό αυτό τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά ενέργειας και να προσφέρει στους καταναλωτές έναν εύχρηστο τρόπο σύγκρισης των διαθέσιμων τιμολογίων από τους διαφορετικούς προμηθευτές ενέργειας,  η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό εργαλείο, που βρίσκεται στον «αέρα» εδώ και μερικούς μήνες. Σε μια βάση δεδομένων συγκεντρώνονται -και ενημερώνονται συνεχώς- όλα τα στοιχεία για τις χρεώσεις από τους παρόχους και ένας καταναλωτής μπορεί, μέσα από μερικά σχετικά απλά βήματα, αφού καταχωρήσει τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του, να βρει ποια εταιρεία προσφέρει τις χαμηλότερες χρεώσεις για τις δικές του ανάγκες. Ειδικότερα, επισκεπτόμενος κανείς την ιστοσελίδα www.energycost.gr, μπορεί να συγκρίνει τιμές και παροχές ανάμεσα σε 275 προϊόντα προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις (με παροχές που δεν ξεπερνούν τα 25 kVA σε εγκατεστημένη ισχύ).

Η ΡΑΕ βρίσκεται σε σειρά συναντήσεων με τους διαφορετικούς προμηθευτές ώστε να καταλήξουν σε έναν κοινό τρόπο αποτύπωσης των χρεώσεων με απλό και διαφανή τρόπο ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στην ενημέρωση που φτάνει στους καταναλωτές. Η Αρχή διαπιστώνει σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιούνται οι ρήτρες και στον υπολογισμό των αυξήσεων στα τιμολόγια με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η σύγκριση των τιμολογίων. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, η ΡΑΕ ζητάει από τους προμηθευτές να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των στοιχείων που δίνονται στην ηλεκτρονική βάση σύγκρισης τιμολογίων που έχει δημιουργήσει ώστε να δουλεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εργαλείο σύγκρισης τιμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρύβει ο «πόλεμος» για το ρεύμα: Το πρωτοφανές πρόστιμο από ΡΑΕ

«Κορυφή του παγόβουνου» το πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ για την αδυναμία ολοκλήρωσης του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο. Πολλά και σοβαρά τα ανοικτά μέτωπα για ενεργειακή ασφάλεια και τιμές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ηλεκτροσόκ» με αύξηση 32% στην τιμή του ρεύματος μέσα σε ένα μήνα

Άλμα της χονδρικής τιμής τον Ιούνιο από 63 σε 83 ευρώ/MWh ενεργοποιεί τις ρήτρες στις συμβάσεις προμήθειας και φέρνει μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς. Γιατί δεν θα σταματήσει η ανοδική πορεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίκτυο ενέργειας σε τεντωμένο σκοινί: Τι συνέβη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Οι αστοχίες σε διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ που έχουν οδηγήσει το νευραλγικό κέντρο υπερυψηλής τάσης να λειτουργεί μόνο με τέσσερις αυτομετασχηματιστές. Ερωτηματικά για τη λειτουργία των συστημάτων επιτήρησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακές ευκαιρίες για την Ελλάδα προσφέρει η Βόρεια Αφρική

Αν και η στρατηγική της Ελλάδας παραμένει επικεντρωμένη στην Ευρώπη, όλο και περισσότερο στρέφεται προς χώρες όπως η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Αλγερία. Τι αναφέρει ο CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.
photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε φάση... απογείωσης τα έργα ΑΠΕ στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Ο ΑΔΜΗΕ προτείνει αύξηση της συνολικής χωρητικότητας έργων ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα. Αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε κορεσμένες περιοχές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΔΕΗ Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου, άγονος ο διαγωνισμός της ΡΑΕ

Καμία εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ. Στον πάροχο με το μεγαλύτερο μερίδιο πελατών περνάει η υπηρεσία Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου Ηλεκτρικής Ενέργειας.