Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από επιχειρήσεις προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών και να λάβουν τα «πιστωτικά κουπόνια» για να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Η υπουργική απόφαση θέτει προθεσμία έως τις 17 Ιουνίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020 που θα πρέπει να προηγηθεί της οριστικής αίτησης παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Σύμφωνα με τη διαδικασία, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις ώστε η πλατφόρμα να βγάζει αυτόματα τα ποσά που δικαιούται η κάθε πληγείσα επιχείρηση
Οι λογιστές θεωρούν την υπουργική απόφαση ανεφάρμοστη και ζητούν παράταση της προθεσμίας επισημαίνοντας ότι είναι πρακτικά αδύνατο να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις μέσα σε λίγες ημέρες ενώ ήδη δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις επιχειρήσεις ακόμη και από αυτές που δεν έχουν μείωση τζίρου για γρήγορη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Πέραν του προβλήματος με το χρονοδιάγραμμα η υπουργική απόφαση δεν ξεκαθαρίζει όλες τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις για να λάβουν τα «κουπόνια» καθώς δεν ορίζει ως κριτήριο για την υποβολή των αιτήσεων οι επιχειρήσεις «να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019», όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Αναδίπλωση από το υπ. Οικονομικών
Αργά χθες βράδυ, το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε αναδίπλωση μετά τις αντιδράσεις και με ανακοίνωση διευκρίνισε ότι δεν είναι απαραίτητη η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αλλά μόνο του Ε3. Λογιστές, πάντως, ανέφεραν ότι και αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει μέσα στην ασφυκτική προθεσμία ως τις 17 Ιουνίου.
Όπως σημειώνει το υπουργείο,
«Δύο είναι τα βήματα, που πρέπει να ακολουθήσουν από αύριο, 31 Μαΐου 2021, οι επιχειρήσεις, που θέλουν να ενταχθούν στο νέο μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών:
- Να υποβάλουν, μέχρι τη 17η Ιουνίου 2021, αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
- Να συμπληρώσουν το έντυπο Ε3, το οποίο θα μπορεί να οριστικοποιηθεί χωρίς να είναι απαραίτητη και η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων».
Πάντως, όσα διευκρινίζονται με αυτή την ανακοίνωση δεν έχουν ακόμη περάσει σε αναθεωρημένη υπουργική απόφαση.
Επιπλέον, με την ίδια ανακοίνωση το υπουργείο διευκρινίζει ότι η επιδότηση θα δοθεί μόνο σε ζημιογόνες επιχειρήσεις, ενώ αυτό δεν αναφερόταν στην υπουργική απόφαση που εκδόθηκε. Ειδικότερα, το υπ. Οικονομικών σημειώνει ότι:
«Όπως είχε ανακοινωθεί από την 11η Μαρτίου 2021, το καθεστώς αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1η.1.2019) και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1.4.2019 έως 31.12.2020), καθώς και για τα ΚΤΕΛ».
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα
Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ανοίξει σήμερα την πλατφόρμα myBusisessSupport μέσω της οποία θα τρέξει το πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Οι ενισχύσεις θα υπολογιστούν ως ποσοστό των πάγιων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από το κρατικό πακέτο των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιες την κατανομή του ποσού ανάμεσα φόρους και εισφορές.
Για να είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
- Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
- Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
- Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
- Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
- Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.
Για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα δίνεται έμφαση στη ζημία ζημιάς και όχι στην πτώση τζίρου.
Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.
Το ύψος της επιδότησης θα προσδιοριστεί αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων και θα είναι ανάλογο με την πτώση του τζίρου αλλά:
- Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
- Δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.
- Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκ ευρώ.
Όσοι λάβουν επιδότηση υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου