Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 παρατείνεται η προθεσμία για επενδύσεις στη μεταποίηση εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, με απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός και ο υφυπουργός, Γιάννης Οικονόμου.
Η εξάμηνη παράταση στην προθεσμία δόθηκε για να διευκολύνει τους δικαιούχους του υπομέτρου 4.2 «που υλοποιούν επενδύσεις στη Μεταποίηση και Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων και χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020)» σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ.
Στόχος είναι η «διασφάλιση της απορροφητικότητας κατά την διαδικασία της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση» αλλά και η «ενθάρρυνση των επενδυτών να υλοποιήσουν τις εγκεκριμένες επενδύσεις τους σε μια δύσκολη περίοδο ώστε να συμβάλλουν αποφασιστικά στην σταδιακή αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος, την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την τόνωση της απασχόλησης», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Υπενθυμίζουμε πως στα 800 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα «γεφυρώσει» το σήμερα με τη μετά πανδημία εποχή, χρήματα τα οποία θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη και στον μετασχηματισμό της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και τα οποία περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Παράλληλα οι αγρότες προσβλέπουν και στα 19 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και αναμένεται να ενισχύσει τις άμεσες επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπονται για αρδευτικά μέσω ΣΔΙΤ 200 εκατ. ευρώ, η εκτίμηση είναι ότι ο προϋπολογισμός των έργων που, τελικώς, θα γίνουν θα φθάσει τα 750 εκατ. ευρώ.
Στα 800 εκατ. του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα πρέπει να προστεθεί και το 1,6 δισ. ευρώ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), καθώς αυτό κινείται συμπληρωματικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση έργων που θα επιλεγούν προς την ίδια κατεύθυνση της «Πράσινης Συμφωνίας» και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Σύμφωνα πάντως με στελέχη του ΥΠΑΑΤ «πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια να ενισχυθούν με επιχορηγήσεις και όχι με δάνεια, γεγονός που αν τελικά συμβεί – ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα- θα συμβάλλει καθοριστικά στην βιωσιμότητα και εξέλιξη των νέων επενδύσεων».