Με μια μη αναμενόμενη κίνηση, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P ανέβασε απόψε τη βαθμολογία της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από το BB- στο ΒΒ, δηλαδή δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ δίνει θετική προοπτική στη βαθμολογία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για άλλη μία αναβάθμιση το επόμενο 12μηνο, εάν είναι ισχυρότερη η ανάκαμψη της οικονομίας από το αναμενόμενο.
Τον Απρίλιο του 2020, η S&P είχε διατηρήσει τη βαθμολογία της χώρας σταθερή, με σταθερή προοπτική, γι' αυτό και ήταν ευχάριστη έκπληξη η αποψινή αναβάθμιση, την οποία ο οίκος αποδίδει στην εκτίμησή του για γρήγορη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων, όσο θα υποχωρούν οι αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας.
Η ελληνική οικονομία, εκτιμά ο οίκος, αναμένεται να λάβει ώθηση από τα κονδύλια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο επενδυτικό κενό, εάν αξιοποιηθούν αποδοτικά. Παράλληλα, όπως αναφέρει, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιώσει την προβλεψιμότητα των πολιτικών.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο ευνοϊκά προφίλ χρέους όσον αφορά τη διάρκεια και το μέσο επιτόκιο. Το χρέος και η σχέση χρέους - ΑΕΠ θα βελτιωθούν χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας, εκτιμά η S&P. Μάλιστα, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για την ανάπτυξη φέτος, προβλέποντας ότι ο ρυθμός θα φθάσει στο 4,9% και θα αυξηθεί στο 5,8% το 2022.
Η επόμενη αναβάθμιση από την S&P, όπως αναφέρει ο οίκος, θα μπορούσε να έλθει ως αποτέλεσμα βελτίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών ή μεγάλης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, ενώ η αναβάθμιση θα χαθεί και η προοπτική θα υποβαθμισθεί σε σταθερή, εάν υπάρξει επιδείνωση των οικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών.
Σταϊκούρας: Εξαιρετικά σημαντικό, θετικό γεγονός
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κάνει λόγο για ένα «εξαιρετικά σημαντικό, θετικό γεγονός».
Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών:
«O οίκος αξιολόγησης “S&P Global Ratings” προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, βελτιώνοντας παράλληλα την προοπτική της χώρας από “σταθερή” σε “θετική”.
Είναι η δεύτερη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και των συνθηκών υψηλής αβεβαιότητας που αυτή έχει δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, το αξιόχρεο της χώρας.
Πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εξαιρετικά σημαντικό, θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία, που οφείλεται στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ορθών πολιτικών στο πεδίο της οικονομίας και γενικότερα στην αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και σε σειρά μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών.
Όπως τονίζεται από τον οίκο αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πλέον ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, με ρυθμούς που αναμένεται να ξεπεράσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την επόμενη τριετία.
Επιπρόσθετα, γίνεται ειδική μνεία στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και στις – καθοριστικής σημασίας – δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση, συγκρατώντας την ύφεση και προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την παραγωγική βάση της χώρας.
Παράλληλα, στην έκθεσή του, ο οίκος υπογραμμίζει την ευνοϊκή διάρθρωση του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, το ασφαλές ύψος των ταμειακών διαθεσίμων και την εν γένει αντιστάθμιση των διαφόρων κινδύνων η οποία έχει επιτευχθεί, περιορίζοντας έτσι ενδεχόμενες μελλοντικές δυσάρεστες εκπλήξεις για την ελληνική οικονομία.
Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει την προσπάθεια, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της πατρίδας μας, όραμα, σχέδιο, και αποφασιστικότητα και με σύμμαχο τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, για να οδηγήσει με ασφάλεια την Ελλάδα στη μετά-κορονοϊό εποχή, θέτοντας στέρεες βάσεις για μια οικονομία πιο ισχυρή, παραγωγική και ανθεκτική και μια κοινωνία δικαιότερη και πιο συνεκτική».