ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
tax_return
Πηγή: Shutterstock

Μόνο με μεγάλη μείωση τζίρου το «κούρεμα» στην προκαταβολή του φόρου

Πού καταλήγουν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς: η έκπτωση στην προκαταβολή θα διατηρηθεί και φέτος, αλλά θα έχει πολύ λιγότερο «γενναιόδωρους» όρους, με βάση μείωση τζίρου άνω του 20% - 30%.

Σε μια συμφωνία για πιο στοχευμένη εφαρμογή του μέτρου του «κουρέματος» της προκαταβολής φόρου οδεύουν η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη 10η αξιολόγηση, όπου το συγκεκριμένο θέμα δεν εντάσσεται επίσημα στην ατζέντα, αλλά η ελληνική πλευρά θέλει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των Θεσμών στις αποφάσεις της, πριν λάβει τις δικές της, οριστικές αποφάσεις μέσα στον Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει αναφέρει το Business Daily, το υπουργείο Οικονομικών αρχικά σχεδίαζε να διατηρήσει και φέτος το ίδιο καθεστώς που εφαρμόσθηκε τον προηγούμενο χρόνο, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπονταν μεγάλες μειώσεις της προκαταβολής φόρου ακόμη και για περιπτώσεις επιχειρήσεων με μικρή μείωση τζίρου.

Ειδικότερα, για πτώση τζίρου 5% - 15%, το ποσοστό «κουρέματος» της προκαταβολής φόρου σχεδιαζόταν να ανέλθει στο 30%, για πτώση τζίρου 15,01% - 25%, το ποσοστό θα ανέβαινε στο 50%, για πτώση τζίρου 25,01%  - 35% θα διαμορφωνόταν στο 70%, ενώ για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35% η μείωση της προκαταβολής θα ήταν 100%, δηλαδή θα μηδενιζόταν.

Όμως, τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα που δημιουργεί η παράταση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας ανατρέπουν αυτόν τον σχεδιασμό, καθώς μάλιστα οι εκπρόσωποι των Θεσμών εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το πρωτογενές έλλειμμα, που εκτιμούν, όπως έγραψε το Business Daily, ότι θα κινηθεί προς το 7%, έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για υποχώρηση κάτω από το 4% του ΑΕΠ.

Με αυτά τα δεδομένα, η κατ' αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει ότι θα διατηρηθεί μεν μια έκπτωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις που είχαν κερδοφορία μέσα στην πανδημία παρά τη μείωση του τζίρου τους, όμως η έκπτωση αυτή θα υπολογίζεται με νέα και πολύ λιγότερο γενναιόδωρη κλίμακα.

Έτσι, όσοι είχαν εξασφαλίσει έκπτωση προκαταβολής φόρου 5% έως 50% για μειώσεις τζίρου 5% έως 25% φαίνεται ότι θα πρέπει να ξεχάσουν φέτος αυτή την έκτπωση, καθώς η νέα κλίμακα υπολογισμού της έκπτωσης εκτιμάται ότι θα θέτει ως ελάχιστο όριο μείωσης τζίρου το 30%, αν και υπάρχει σενάριο και για τοποθέτηση του πήχη στο 20%.

Η νέα κλίμακα για τη μείωση της προκαταβολής θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, δεδομένο θεωρείται όμως ότι πλέον το μέτρο θα καλύψει πολύ λιγότερες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι είναι μικρός ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα έχουν καταφέρει να παραμείνουν κερδοφόρες, άρα να είναι υπόχρεες για την πληρωμή προκαταβολής φόρου, εάν είχαν μείωση τζίρου που ξεπέρασε το 20% ή 30%.

Σε κάθε περίπτωση, η προκαταβολή φόρου δεν αναμένεται να φέρει μεγάλα έσοδα φέτος στο κρατικό ταμείο, αφού μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων επηρεάσθηκαν από την κρίση και είχαν ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα. Το 2020, η προκαταβολή φόρου που πληρώθηκε μετά το «ψαλίδισμα» έως και κατά 100% ήταν πολύ μειωμένη, καθώς ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ από 3,34 δισ.. ευρώ το 2019, με συνέπεια οι επιχειρήσεις να λάβουν από αυτή την πηγή μια «ένεση» ρευστότητας περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπριντάρει η ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις: Τι θα γίνει πριν το τέλος του έτους

Μέσα στον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμα τα νέα έντυπα των δηλώσεων και οι κανονιστικές αποφάσεις για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ώστε να τελειώσει η υποβολή στις 15 Ιουλίου χωρίς άλλες παρατάσεις.
cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάος με τους φόρους σε κρυπτονομίσματα, ιδρύεται νέα επιτροπή ειδικών

Το υπουργείο διέλυσε την πρώτη επιτροπή που είχε συστήσει χωρίς να παραδοθεί η έκθεσή της και τώρα ιδρύει νέα. Για την Εφορία σήμερα τα κρυπτονομίσματα είναι «αόρατα» και αρνείται να τα... φορολογήσει.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσυμπληρωμένες από το 2026 και οι δηλώσεις των επαγγελματιών

Το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα καταργηθεί πλήρως από το 2026, με την απόλυτη χρήση των δεδομένων των myDATA, ενώ από το ίδιο έτος και οι δηλώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών θα προσυμπληρώνονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γίνεται ψηφιακό το τέλος χαρτοσήμου: Σε ποιες συναλλαγές θα επιβάλλεται

Ακόμη και στις συναλλαγές Ελλήνων που γίνονται στο εξωτερικό θα επιβάλλεται το νέο ψηφιακό τέλος, ενώ σήμερα εξαιρούνται από το τέλος χαρτοσήμου. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα στο Υπουργικό.