Οι σύνδεσμοι της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) -δηλαδή ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής & Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ)- έχουν καταθέσει κοινή πρόταση για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης με θέμα «Σύσταση και ανάληψη θεσμικού ρόλου του Συμβουλίου Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας & Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ)».
«Το Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας (ΣΑΕΤΒ) συνεδρίασε στις 3 Φεβρουαρίου 2021. Στην τρέχουσα φάση, έχει καταρτιστεί σχέδιο πρακτικού της συνεδρίασης, το οποίο έχει τεθεί προς διαβούλευση μεταξύ των μελών του Συμβουλίου. Μετά την οριστικοποίηση του πρακτικού, θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στη συνεδρίαση, προς έγκριση από την πολιτική ηγεσία και θα δρομολογηθεί η υλοποίησή τους», ανέφερε ο υπουργός.
«Ήδη», πρόσθεσε, «υποβλήθηκε κοινή πρόταση των συνδέσμων της ΕΑΒΙ (ΣΕΚΠΥ και ΕΕΛΕΑΑ) αναφορικά με την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανικής συμμετοχής στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας». Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι αυτή η πρόταση «συζητήθηκε θεσμικά και περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση πρακτικό της συνεδρίασης του ΣΑΕΤΒ».
Επισήμανε, δε, αναφορικά με τις δράσεις ενίσχυσης της ΕΑΒΙ, «η Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (ΕΑΒΣ), η οποία εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ τον Μάρτιο του 2017, αποτελεί το βασικό θεσμικό κείμενο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ως προς την ενίσχυση της ΕΑΒΙ και περιλαμβάνει σειρά δράσεων, με τις οποίες υποστηρίζονται οι βιομηχανικοί φορείς, μεταξύ αυτών και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για την εξωστρέφεια των οποίων έχουμε αναλάβει μία δέσμη από δράσεις».
«Η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΑΒΙ στα εξοπλιστικά προγράμματα εμπίπτει στο νομικό πλαίσιο, που συνίσταται από την Οδηγία 2009/81/ΕΚ και τον αναθεωρημένο ν.3978/2011», υποστήριξε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Αναγνωρίζεται ότι το πλαίσιο αυτό περιορίζει την κατά προτεραιότητα ανάθεση έργου στις εγχώριες εταιρείες, ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια για πρόβλεψη εγχώριας συμμετοχής χρησιμοποιώντας νομικά εργαλεία που προβλέπονται ήδη από την Οδηγία (π.χ. Ασφάλεια Εφοδιασμού), κυρίως στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών».
Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «υποστηρίζει τη συμμετοχή των εγχώριων βιομηχανικών φορέων στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα έρευνας και βιομηχανικής ανάπτυξης (European Defence Fund και European Defence Industrial Development Programme), καθώς και στα διακρατικά προγράμματα συνεργασίας (PESCO). Τα προγράμματα αυτά καλύπτουν μεγάλο φάσμα τεχνολογιών του αμυντικού, πολιτικού και διαστημικού τομέα, καθώς και διττής χρήσης, ενώ προσφέρουν ευκαιρίες για δικτύωση μεταξύ αμυντικών βιομηχανιών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Παρέχεται», υπογράμμισε, επίσης, «η δυνατότητα στα υπουργεία Άμυνας των χωρών που συμμετέχουν στα προγράμματα να επενδύσουν στην ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων και υποσυστημάτων, καθώς και εν συνεχεία να προμηθευτούν τα προϊόντα στα οποία έχουν επενδύσει, μέσω υποβολής επιστολών πρόθεσης (Letter of Intent)».