ΓΔ: 1417.5 -0.14% Τζίρος: 142.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
xrimata, euro, money, cash
Φωτο: Shutterstock

Στο «κόκκινο» οι μικρές επιχειρήσεις με ζημιές και άδεια ταμεία

Σχεδόν οι μισές μικρές επιχειρήσεις έχουν ζημιές, ενώ τρεις στις τέσσερις αναφέρουν μείωση ρευστότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Μία στις τέσσερις δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα.

Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης που έχει δημιουργήσει η πανδημία, κατάσταση η οποία αποτυπώνεται και στην εξαμηνιαία έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία σχεδόν το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπογραμμίζουν ότι η οικονομική κατάστασή τους επιδεινώθηκε, ενώ το 50% των πολύ μικρών επιχειρήσεων διαθέτουν ρευστότητα μόλις για ένα μήνα. 

Στον απόηχο των προειδοποιήσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος για κίνδυνο «λουκέτων» και αύξηση της ανεργίας, τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι:

  • 8 στις 10 επιχειρήσεις (79,8%) δήλωσαν πως η οικονομική κατάσταση τους επιδεινώθηκε, έναντι μόλις 4,2% που δήλωσε ότι βελτιώθηκε και 15,9% που δήλωσε πως παρέμεινε αμετάβλητη.
  • 7 στις 10 επιχειρήσεις (70,7%) δήλωσαν πως μειώθηκε ο τζίρος τους έναντι μόλις του 11,1% που δήλωσε πως αυξήθηκε και του 16,9% που δήλωσε πως παρέμεινε αμετάβλητος.
  • Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 32,4% το Β εξάμηνο του 2020, έναντι 40,1% που είχε καταγραφεί το Α εξάμηνο.
  • Το 74,9% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι το Β εξάμηνο του 2020 μειώθηκε περαιτέρω η ρευστότητα του, έναντι μόλις του 7,5% που δήλωσε ότι αυξήθηκε και του 16,9% που δήλωσε ότι δεν μεταβλήθηκε.
  • Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα έχουν αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο.
  • Συγκεκριμένα σχεδόν 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ για επίσης 1 στις 4 επιχειρήσεις τα ταμειακά διαθέσιμα δεν επαρκούν για περισσότερο από ένα μήνα. Με άλλα λόγια, η 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα.
  • Δυσμενέστερη είναι κατάσταση που καταγράφεται στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, καθώς 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως το Β εξάμηνο του 2020 μειώθηκε ο τζίρος τους, ενώ αντίστοιχα είναι και τα στοιχεία των πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων όπου το 74,4% δήλωσε πως κατέγραψε μείωση του τζίρου το Β εξάμηνο του 2020.
  • H μεσοσταθμική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία με κρατική εντολή ανήλθε στο 39,3% και των επιχειρήσεις εστίασης στο 44,2% 
  • Οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ετήσιο τζίρο κάτω από 50.000€ αυξήθηκαν το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, αντιστοιχούν στο 44,6% έναντι του 34,1% που ήταν το 2019.
  • Διπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατέγραψαν ζημιές (47,8% το 2020 από 27,6% το 2019), ενώ υποδιπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν κέρδη (27,3% το 2020 από 55,2% το 2019).
  • Το 66,8% δήλωσε πως κατά το Β εξάμηνο μειώθηκε η ζήτηση, έναντι του 13,7% που δήλωσε πως αυξήθηκε και του 19,1% που δήλωσε πως παρέμεινε αμετάβλητη. 
  • Το 71,5% δήλωσε πως το Β εξάμηνο του 2020 μειώθηκαν οι παραγγελίες, έναντι του 9,2% που δήλωσε πως αυξήθηκαν και του17,7% που δήλωσε πως οι παραγγελίες παρέμειναν σταθερές.
  • Δυσμενέστερη είναι η εικόνα όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα το επιχειρήσεων που ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή και ιδίως των επιχειρήσεων εστίασης.
  • Το 36,1% των επιχειρήσεων που ανέστειλαν την λειτουργία τους δεν έχουν καθόλου ρευστότητα, ενώ για το 22,5% τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα. 
  • Χειρότερη φαίνεται πως είναι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις εστίασης καθώς το 44,1% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ για το 19,2% επαρκούν το πολύ για ένα μήνα.
  • Το 10,5% των επιχειρήσεων προχώρησε σε επενδύσεις το Β εξάμηνο του 2020, έναντι του 16.2% του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
  • Το 6,2% των επιχειρήσεων δήλωσε πως αύξησε το προσωπικό του το Β εξάμηνο του 2020, έναντι του 9% που δήλωσε ότι το μείωσε και του 84,5% που το διατήρησε σταθερό.

Υποχρεώσεις - Οφειλές

Υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των επιχειρήσεων που δηλώνουν πως έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, παρόλο που στις περισσότερες κατηγορίες υποχρεώσεων είναι μειωμένα σε σύγκριση με εκείνα της προηγούμενης εξαμηνιαίας έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιούλιος 2020).

Επιπλέον, και σε αυτούς τους δείκτες παρουσιάζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους παρατηρούνται περισσότερο σε εκείνες που ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή. Όπου έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φαίνεται πως έχουν συγκρατηθεί.

  • Γενικά, σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις (46,4%) φαίνεται πως έχει τουλάχιστον 1 ληξιπρόθεσμη οφειλή, 1 στις 4 επιχειρήσεις (21,6%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), ενώ επίσης 1 στις 4 επιχειρήσεις (19,7%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στις μισές τουλάχιστον από τις 8 κατηγορίες υποχρεώσεων της έρευνας. 
  • 1 στις 4 επιχειρήσεις (23,8%) δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ)
  • 1 στις 4 επιχειρήσεις (26,3%) δηλώνει πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ
  • Το 14,9% των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό δήλωσε πώς έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ
  • το 32,9% των επιχειρήσεων που έχουν τραπεζικά δάνεια δήλωσε πως έχει καθυστερημένες οφειλές
  • το 23% των επιχειρήσεων που έχουν ενοίκιο δήλωσε πως έχει καθυστερημένες οφειλές
  • Το 22,6% έχει καθυστερημένες οφειλές προς προμηθευτές

Προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο

Βιωσιμότητα επιχειρήσεων – Βασικοί οικονομικοί δείκτες

  • 4 στις 10 (38,2%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους κατά το επόμενο διάστημα.
  • Το 53,6% των επιχειρήσεων περιμένει μείωση του κύκλου εργασιών, το 52,8% μείωση της ζήτησης, το 54,6% μείωση των παραγγελιών, το 56,7% μείωση της ρευστότητας, ενώ μόλις το 6% των επιχειρήσεων προτίθεται να κάνει κάποιου είδους επένδυση.
  • Το 7,4% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκτιμά πως θα κάνει προσλήψεις το Β εξάμηνο του 2021 έναντι του 3,4% που δηλώνει πως θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού και του 84,1% που δήλωσε πως θα το κρατήσει σταθερό.
  • Το 63,1% των επιχειρήσεων θεωρεί πως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα διαρκέσει για τουλάχιστον 2 χρόνια με τους επιχειρηματίες της εστίασης να καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό απαισιοδοξίας (72%)

Δείτε εδώ την έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kavvathas-estiasi-gsevee
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Καββαθάς: Αναγκαία η στήριξη μικρομεσαίων συνεργατικών σχημάτων

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε πως πρέπει να υποστηριχθούν από την κυβέρνηση τα συνεργατικά σχήματα ώστε η μικρή επιχείρηση να γίνει ανταγωνιστική και ζήτησε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τα clusters.
Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλύτερη η αισιοδοξία των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τι προκύπτει από τις απαντήσεις που επεξεργάστηκε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έρευνας που πραγματοποιεί από το 2009.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες επενδύσεις εμφάνισαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2022

Σύμφωνα με την σχετική έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ αυτό ίσχυσε για πάνω από 1 στις 3 το Β' εξάμηνο του 2022. Ο τομέας που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν αυτός του τεχνολογικού εξοπλισμού και των ψηφιακών τεχνολογιών.
Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαραίτητη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η μεταξύ τους συνεργασία

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης της ΓΣΕΒΕ, σημειώνεται ότι η συνεργασία ανάμεσα στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), είναι απαραίτητη τόσο για να ακολουθήσουν το κύμα της πράσινης οικονομίας όσο και για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
EURO, EVRO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγκαία η αύξηση του κατώτατου μισθού 8 -10% υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ

Η έκθεση του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως η πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για να αντιμετωπιστεί το επιπρόσθετο κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις