ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Οι πέντε βασικοί άξονες για ένα νέο παραγωγικό οικονομικό μοντέλο

Βασικός στόχος είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ώστε η ελληνική οικονομία να καταστεί περισσότερο παραγωγική αλλά και ανταγωνιστική, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Στους βασικούς άξονες στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας, με στόχο αυτό να καταστεί περισσότερο παραγωγικό αλλά και ανταγωνιστικό, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας. 

Σε ομιλία του στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist,με θέμα: «200 Χρόνια Οικονομικής Επιβίωσης», ο υπ. Οικονομικών, μετά από μία εκτενή αναφορά στην πορεία του ελληνικού κράτους και της οικονομίας του, επικεντρώθηκε σε πέντε άξονες οι οποίοι αφορούν την οικοδόμηση ενός νέους παραγωγικού προτύπου, την εφαρμογή ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής, την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των θεσμών, τη διαμόρφωση περιβάλλοντος ενότητας, τον δυναμισμό και το αίσθημα εθνικής αυτοπεποίθησης

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας «η εμπειρία και τα διδάγματα του παρελθόντος προσδιορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, τους γενικούς άξονες των προτεραιοτήτων, τους οποίες οφείλουμε να υιοθετήσουμε». Πρόκειται για τους ακόλουθους: 

  1. Η οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού προτύπου: Εάν διατρέξουμε τη σύγχρονη ιστορία μας, θα διαπιστώσουμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα μειονέκτημα της ελληνικής οικονομίας υπήρξε η έλλειψη επαρκώς τεκμηριωμένου σχεδίου. Οι οικονομικές κρίσεις που διήλθε η χώρα μας στο πέρας των δύο τελευταίων αιώνων, ανέδειξαν με εμφατικό τρόπο τις αδυναμίες του εκάστοτε εφαρμοζόμενου παραγωγικού μοντέλου, που, για μακρές περιόδους, δεν στηρίχθηκε στους ισχυρούς πυλώνες της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ενώ παρουσίαζε ροπή προς την κατανάλωση, τον υπέρμετρο δανεισμό και την έλλειψη υγιών ξένων επενδύσεων. Γι' αυτό, βασικός στόχος της σημερινής κυβέρνησης, από την αρχή της θητείας της, είναι η στροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο, σύγχρονο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, πράσινο, ψηφιακό και κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο, με αύξηση της συνολικής παραγωγής, των εξαγωγών και των επενδύσεων, κυρίως μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών, της διάδοσης και εφαρμογής της γνώσης, της προώθησης σε σύγχρονες κατευθύνσεις της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της δια βίου μάθησης, της έρευνας και της καινοτομίας. Έχουμε ύψιστο εθνικό χρέος να αξιοποιήσουμε, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, και ιδίως των νέων, προκειμένου να αναδείξουμε τις τεράστιες δυνατότητές της και να αναβαθμίσουμε την πέραν των συνόρων «ακτινοβολία» της Ελλάδας.
  2. Η εφαρμογή ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής: Η άσκηση συνετής και ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής καθίσταται ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξης της χώρας, χωρίς να αυξάνεται υπέρμετρα το χρέος εις βάρος των επόμενων γενεών. Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί αυτή την οικονομική στρατηγική, από την πρώτη στιγμή. Ακόμη και κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, όπου κρίθηκε αναγκαία η αλλαγή σχεδιασμού και η εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών, ως υπουργείο Οικονομικών προχωρήσαμε μεν στην αξιοποίηση της υφιστάμενης - σε ευρωπαϊκό επίπεδο - δημοσιονομικής ευελιξίας, αποφεύγοντας όμως τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
  3. Η περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των θεσμών: Ο θεσμικός εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κράτους αποτέλεσε μια αργή διαδικασία, που δεν στερήθηκε «πισωγυρισμάτων». Η γραφειοκρατία, η πολυνομία, οι πελατειακές σχέσεις και η «πλημμελώς λειτουργούσα διοικητική μηχανή», στάθηκαν τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, επί πολλές δεκαετίες. Ωστόσο, ήδη από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του νέου κράτους, και παρά τις όποιες θεσμικές αρρυθμίες, είχαν φανεί τα πρώτα ψήγματα φιλελευθερισμού και δικαιοσύνης. Αντίστοιχη είναι και η πρόοδος αναφορικά με τη λειτουργία της Αντιπροσωπευτικής μας Δημοκρατίας, ως διαδικασία εγγύησης της Ελευθερίας, μέσα από την απόλαυση των δικαιωμάτων, κάθε μορφής. Αναντίρρητα η Ελλάδα, ειδικά μετά το 1974, έχει πραγματοποιήσει άλματα στον συγκεκριμένο τομέα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμα πεδία και τομείς που υπολείπεται. Άλματα έχουν συντελεστεί και κατά τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης, στους τομείς της βελτίωσης της λειτουργίας των θεσμών, της αποδοτικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών.
  4. Η διαμόρφωση περιβάλλοντος ενότητας: Ένα από τα μεγαλύτερα διδάγματα της ιστορικής μας διαδρομής είναι ότι έχουμε ανάγκη τη σύμπνοια, τη συναίνεση και τη συνεργασία, καθώς ενωμένο το Έθνος μας άνθισε, εντυπωσίασε και μεγαλούργησε. Αντιθέτως, οι διχόνοιες και η επικράτηση του λαϊκισμού ως «γνώμονα» λήψης σημαντικών αποφάσεων, αποδείχθηκαν μοιραία λάθη, που οδήγησαν σε εθνικό διχασμό και οικονομική κατάρρευση. Δίχως την τοξικότητα και την «εκκωφαντική» ένταση αυτών, και δίχως την κατά καιρούς επικράτηση των «σειρήνων» της δημαγωγίας, η Ελλάδα θα είχε σίγουρα επιτύχει ακόμη σπουδαιότερα επιτεύγματα. Μια μακράς πνοής μεταρρύθμιση της παιδείας μας, η οποία θα βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Πολιτισμού μας και στους βασικούς άξονες της Εθνικής μας «ταυτότητας», θα ενισχύσει το αίσθημα εθνικής ενότητας.
  5. Ο δυναμισμός και το αίσθημα εθνικής αυτοπεποίθησης: Η Ελλάδα οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και στη διαμόρφωση της νέας εποχής, παγκοσμίως, που ανοίγεται μπροστά μας. Με περηφάνια και αυτοπεποίθηση, διατυπώνουμε συνεκτικές προτάσεις για την επίτευξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ευημερίας και ισότητας. Βαδίζουμε στο μέλλον με δυναμισμό και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Επιπλέον έχουμε αποδείξει ότι η χώρα μας αποτελεί δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη ταραχώδη περιοχή, έναν πυλώνα δημοκρατίας, μια χώρα με ισχυρό momentum και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Το αποδείξαμε και πρόσφατα, συνεισφέροντας εποικοδομητικά στον ευρωπαϊκό διάλογο για τα μέσα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών επιπτώσεών της. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ισχυροποιήσει τη φωνή της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οραματίζεται, προτείνει και υλοποιεί. Η Ελλάδα δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν, αλλά και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Επιβράβευση της οικονομικής πολιτικής από την Κομισιόν

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία, την αναπτυξιακή δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο υπ. Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Προτεραιότητα η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι το 2019, τονίζοντας ωστόσο ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να ανταποδώσει στην κοινωνία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ΕΚΑΒ τα πρώτα 6 ασθενοφόρα που αγοράστηκαν από το υπ. Οικονομικών

Τα συνολικά 17 ασθενοφόρα, που αγοράστηκαν από το υπουργείο με χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν στον ειδικό λογαριασμό για την κατάθεση δωρεών προκειμένου να ενισχυθεί η εθνική προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών του Covid-19.