Δύο μεγάλους διαγωνισμούς ιδιωτικής επίβλεψης έργων, συνολικού ύψους άνω των 6 εκατ. ευρώ, προκήρυξε η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), ανοίγοντας το δρόμο και για άλλες αντίστοιχες συμβάσεις, καθώς το νέο θεσμικό πλαίσιο και η κυβέρνηση ενθαρρύνουν την συμμετοχή ιδιωτών στον έλεγχο και παρακολούθηση των συμβάσεων δημοσίων έργων. Η κυβέρνηση θεωρεί πως μέσω της επέκτασης της ιδιωτικής επίβλεψης θα περιοριστούν τα φαινόμενα καθυστερήσεων, υπερβάσεων και κακοτεχνιών στα δημόσια έργα.
Παράλληλα θα επιταχυνθούν κρίσιμα έργα, καθώς πολλές κρατικές υπηρεσίες διστάζουν να τα προχωρήσουν επειδή δεν έχουν την τεχνογνωσία και το προσωπικό ώστε να εγγυηθούν την σωστή δημοπράτηση και υλοποίησή τους. Γι’ αυτό το λόγο εντάχθηκαν και σχετικές προβλέψεις στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις.
Η ΔΕΔΑ προκήρυξε διαγωνισμό ύψους 3,4 εκατ. ευρώ για την ιδιωτική επίβλεψη των έργων ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και διαγωνισμό 3,1 εκατ. ευρώ για την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών για τα έργα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Οι προσφορές στους δύο διαγωνισμούς κατατίθενται στις 12 Απριλίου. Οι εταιρείες συμβούλων μηχανικών που θα επιλεγούν δεσμεύονται πως θα πράξουν «οτιδήποτε κριθεί αναγκαίο για την κατασκευή και παράδοση όλων των υλικών από τους Αναδόχους Προμήθειας Υλικών του κυρίου του έργου καθώς και την υλοποίηση και παράδοση όλων των έργων από τους αναδόχους κατασκευές του κυρίου του έργου χωρίς υπερβάσεις των συμβατικών τιμημάτων και σύμφωνα με τα συμβατικά χρονοδιαγράμματα, τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας και τα κριτήριασχεδιασμού του κυρίου του έργου».
Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά τα δίκτυα φυσικού αερίου στις πόλεις της Κατερίνης, Αλεξάνδρειας, Σερρών, Κιλκίς, Γιαννιτσών και Βέροιας. O δεύτερος, τα δίκτυα σε Χαλκίδα, Θήβα, Λαμία, Καρπενήσι, Αμφισσα και Λειβαδιά.
Η ΔΕΔΑ προχωράει την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου στην ηπειρωτική χώρα με την πρώτη φάση των έργων να έχει προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οκτώ διαγωνισμούς που αφορούν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (τέσσερις διαγωνισμοί), την Κεντρική Μακεδονία (δύο) και την Στερεά Ελλάδα (δύο). Στο δεύτερο γύρο διαγωνισμών που είναι συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ προωθείται η ανάπτυξη των δικτύων σε Βέροια, Γιαννιτσά, Λιβαδειά, Καρπενήσι, Αμφισσα, αρκετές από τις οποίες θα τροφοδοτηθούν με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG).