ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
airbnb-akinita-tourismos
Φώτο: Shutterstock

Έπεσαν στο μισό με την πανδημία τα έσοδα από μισθώσεις Airbnb

Για πρώτη φορά στην Αθήνα οι Έλληνες ενοικιαστές ήταν περισσότεροι από τους ξένους το 2020. Πτώση της πληρότητας στο 36%, ενώ το μέσο εισόδημα μειώθηκε στα 40,2 ευρώ την ημέρα.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα με απώλειες στον τζίρο που έφτασαν στο 53%, από 989 εκατ. ευρώ το 2019, στα 467,4 εκατ. ευρώ το 2020.

Σύμφωνα με έρευνα της εξειδικευμένης εταιρείας AirDNA, η πληρότητα έπεσε σε 36,1% από σχεδόν 50% το 2019, με το μέσο εισόδημα ανά μέρα στα καταλύματα να διαμορφώνεται στα 40,2 ευρώ και να έχει καταγράψει δηλαδή υποχώρηση 32,5%, από τα 59,55 ευρώ του 2019. Σε επίπεδο κρατήσεων, η πτώση έφτασε το 28,5%, ενώ η μέση ημερήσια τιμή υποχώρησε κατά 6,7%, από 119,24 ευρώ το 2019, στα 111,29 ευρώ το 2020. 

Οι ενεργές αγγελίες σημείωσαν πτώση 11,6% φτάνοντας τις 72.591, έναντι 82.138 το 2019. Αριθμός που ωστόσο υποχώρησε ακόμα περισσότερο τον Δεκέμβριο –που ήταν και ο χειρότερο μήνας για τον τομέα των βραχυχρόνιων κρατήσεων. Ειδικότερα, σε αυτό τον μήνα η πτώση έφτασε το 75,4% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2019, με λιγότερες από 45.000 αγγελίες σε όλη τη χώρα.

Για πρώτη φορά στην Αθήνα επικράτησαν οι Έλληνες πελάτες, ενώ ακολούθησαν επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία. Στην 3η θέση βρέθηκε η Γαλλία και ακολούθησαν επισκέπτες από Γερμανία, Αμερική και Ισπανία.

Σύμφωνα με τον κ. Νάσο Γαβαλά, διευθύνοντα σύμβουλο της MINT – διαχείριση ακινήτων bnb (βραχυχρόνια μίσθωση) και πρόεδρο του νεοσύστατου Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Διαχείρισης Ακινήτων, στην Αθήνα υπήρξε πτώση κατά 30% στις ενεργές καταχωρήσεις, κατά 50 - 60% στη Μέση Ημερήσια Χρέωση και κατά 80% στο εισόδημα των ιδιοκτητών.

Όπως σημειώνει, μιλώντας στο Business Daily, η πλειονότητα των περιοχών περιφερειακά του εμπορικού τριγώνου, όπως η Ακρόπολη, η Πλάκα και το Μοναστηράκι καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση σε καταχωρήσεις. Ενδεικτικά, στο Παγκράτι η μείωση ήταν της τάξεως του 50%, στην Πλατεία Αττικής 46%, στο Κολωνάκι 36%, στο Θησείο 28,5%, στον Νέο Κόσμο 25% και στα Εξάρχεια 31%. Από την άλλη, οι περιοχές εντός του εμπορικού τριγώνου, αλλά και το Κουκάκι, που θεωρείται «παραδοσιακή» περιοχή για βραχυχρόνιες μισθώσεις, φαίνεται ότι άντεξαν στην πίεση της πανδημίας, υποχωρώντας κατά 11% και 18%, αντίστοιχα.

Ωστόσο υπήρξαν και οι ευκαιρίες και οι εκπλήξεις που προέκυψαν στη διάρκεια αυτού του ιδιαίτερου έτους. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γαβαλάς, «αυτό που έκανε εντύπωση ακόμη και σε εμάς είναι ότι ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές πλησίον νοσοκομείων ή μεγάλων επιχειρήσεων, όχι μόνο δεν παρουσίασαν πτώση αλλά μπορούμε να πούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι πληρότητες τους ήταν υψηλότερες του 2019. Σχεδόν παρόμοια εικόνα παρουσίασαν και πολλά ακίνητα στα νότια προάστια. Επίσης εξαιρετικές αποδόσεις έδωσαν τα ακίνητα που προσφέρονταν για μεσοχρόνιες κρατήσεις (κυρίως εταιρικών πελατών μας) οι οποίες ήταν κατά κύριο λόγο για τηλεργασία».

Ωστόσο, παρά την παραπάνω άνοδο, τα ποσοστά απόσυρσης ακινήτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν επίσης πολύ υψηλά. Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 στην Αθήνα υπήρχαν 12.700 ενεργές καταχωρήσεις, ενώ κατά τα τέλη του 2020 είχαν φτάσει στις 7.100, μία μείωση κατά 44%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη Θεσσαλονίκη κυμαίνεται γύρω στο 35%, με τις ενεργές καταχωρήσεις να μειώνονται από 2.700 σε 1.700.

Νέα δεδομένα στην αγορά και ένα αισιόδοξο σενάριο για το 2021

Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, μπορεί να υπήρξε μία μαζική έξοδος ιδιοκτητών ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση, ωστόσο αυτή δεν μπορεί να εκτιμηθεί απαραίτητα ως αρνητική εξέλιξη για την αγορά. Όπως σημειώνει, η αποχώρηση αυτή «βοήθησε την αγορά να αυτορρυθμιστεί με αποτέλεσμα όσοι παρέμειναν στο χώρο να έχουν βάσιμες ελπίδες για υψηλότερες αποδόσεις και αφετέρου -και αυτό το βλέπουμε ήδη στην πράξη- ότι πολλοί από αυτούς που επέλεξαν τη μακροχρόνια μίσθωση και δεν τους απέδωσε τα αναμενόμενα (πχ υψηλές απαιτήσεις σε μίσθωμα χωρίς ουσιαστικά ανταπόκριση, κακοπληρωτές ένοικοι, «κουρεμένα» ενοίκια λόγω αναστολών, κ.α) να σπεύδουν να ξαναγυρίσουν στη βραχυχρόνια μίσθωση, ελπίζοντας σε ένα καλό ξεκίνημα την φετινή άνοιξη και το καλοκαίρι».

Προσπαθώντας να κάνει μία πρόβλεψη για το 2021, ο κ. Γαβαλάς υπογραμμίζει ότι το βλέμμα όλων τώρα είναι στραμμένο στην ταχύτητα των μαζικών εμβολιασμών του πληθυσμού της χώρας, αλλά και των τουριστών, μέσα στους πρώτους μήνες του έτους, ώστε «από το καλοκαίρι, το αργότερο, να μπορούμε να ελπίζουμε σε ελεύθερη μετακίνηση των ταξιδιωτών και μία νέα πραγματικότητα στον τουρισμό, που ευχόμαστε να πλησιάσει, στο αισιόδοξο πάντα σενάριο, ακόμη και τα νούμερα του 2019» τονίζει.

«Μαγνήτης» οι Κυκλάδες για τους Αμερικανούς τουρίστες

Όπως έγραφε το Business Daily, oι κατοικίες των νησιών των Κυκλάδων, με τη μοναδική τους αρχιτεκτονική, συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών προορισμών των ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ για το 2021, αποκαλύπτει σχετική έρευνα της Airbnb, η οποία επιχειρεί να εντοπίσει τις σημαντικότερες τάσεις στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων για τον φετινό χρόνο. Εκτός από τα κυκλαδίτικα σπίτια, σημαντική ζήτηση αναμένεται να έχουν και τα δεντρόσπιτα, οι ανακατασκευασμένοι σταύλοι και οι λυόμενες ξύλινες κατασκευές σε απομακρυσμένα σημεία, κοντά στη φύση, π.χ. σε ένα δάσος.

Όσοι ταξιδέψουν το 2021, θα κινηθούν πρώτιστα σε περιοχές, που βρίσκονται κοντά στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και είναι εύκολα προσβάσιμες οδικώς, κάτι που ισχύει για το 62% των συμμετεχόντων. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι θα προτιμήσουν ακίνητα, τα οποία προσφέρουν κάτι το μοναδικό και ιδιαίτερο, είτε πρόκειται για σπίτια σε μοναδικές τοποθεσίες, είτε για ακίνητα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. Αυτός είναι και ο λόγος, που τα κυκλαδίτικα σπίτια, ξεχωρίζουν μεταξύ των προτιμήσεων των Αμερικανών επισκεπτών. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αγορές για το Airbnb στην Ελλάδα, καθώς από εκεί προερχόταν ένα σημαντικό ποσοστό επισκεπτών, πριν την πανδημία.

Πάντως, όπως αποκαλύπτεται από την έρευνα, η επίδραση της πανδημίας στις ταξιδιωτικές συνήθειες θα είναι ιδιαίτερα σημαντική συνολικά στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατά την διάρκεια του 2021. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Airbnb, το τρέχον έτος θα κυριαρχήσουν στην αγορά μια σειρά από νέες τάσεις, που θα επιβεβαιώσουν τις δομικές αλλαγές που έρχονται και στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων:

  1. Η πρώτη σημαντική τάση έγκειται στο ότι θα γίνει πιο δυσδιάκριτος ο διαχωρισμός ανάμεσα στην εργασία και τα ταξίδια. Η συνεχιζόμενη εργασία εξ αποστάσεως και σε ορισμένες περιπτώσεις και η τηλεκπαίδευση, θα ανατρέψουν την παραδοσιακή τουριστική σεζόν σε πολλές περιοχές.
  2. Δεύτερον, η ασφάλεια και το υψηλό επίπεδο καθαριότητας-απολύμανσης θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικές προτεραιότητες των ταξιδιωτών, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να προτιμούν ιδιωτικές κατοικίες, αντί για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
  3. Τρίτον, τα ταξίδια σε άλλη χώρα, ιδίως αν αυτή απέχει πολύ από τον τόπο καταγωγής του επισκέπτη, θα εξακολουθήσουν να είναι προβληματικά λόγω της πανδημίας.
  4. Η έρευνα της Airbnb καταδεικνύει ότι μετά την μακρά περίοδο απομόνωσης για πολλούς ανθρώπους κατά το 2020, οι περισσότεροι θα θελήσουν να αξιοποιήσουν φέτος την δυνατότητα του να ταξιδέψουν όχι για να ανακαλύψουν νέους, εξωτικούς προορισμούς, αλλά για να επανασυνδεθούν με τους φίλους και την οικογένειά τους με ασφαλείς κι ελεγχόμενους τρόπους.

Ουσιαστικά, το 2021 θα εδραιώσει την πεποίθηση ότι πλέον τα ταξίδια θα αφορούν σε μικρότερο βαθμό τον τουρισμό και σε μεγαλύτερο βαθμό το να ζει, να εργάζεται και να συνδέεται κανείς με τους οικείους του, μακριά από τον μόνιμο τόπο διαμονής του. Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι, προέβλεψε ότι η πανδημία θα αλλάξει για πάντα τα ταξίδια, με τους ανθρώπους να αναζητούν χιλιάδες μικρότερες πόλεις για να επισκεφτούν και να περνούν περισσότερο χρόνο, για να επισκεφτούν φίλους και συγγενείς. Κατά τον ίδιο, οι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί με τα σημαντικά αξιοθέατα, θα καταγράψουν μείωση επισκεπτών από το εξωτερικό. Αντιθέτως, αυτοί οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν οδικά μέσα μεταφοράς, για να επισκεφτούν μικρότερες πόλεις και χωριά και παράλληλα θα πετούν λιγότερο και, κυρίως, για να παρευρεθούν σε επαγγελματικές συναντήσεις.

Από την έρευνα της Airbnb, προέκυψε ότι το 83% των ερωτηθέντων είναι πρόθυμοι να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή, στο πλαίσιο της τηλεργασίας. Μάλιστα, το 25% πιστεύει ότι θα έχει την δυνατότητα να μείνει όπου επιθυμεί και να δουλεύει απομακρυσμένα. Επίσης, το 60% των γονιών, είναι θετικοί στο ενδεχόμενο να εργάζονται απομακρυσμένα και ταυτόχρονα να ταξιδεύουν μαζί με τα παιδιά τους, σε περίπτωση, που συνεχιστούν και φέτος οι ανατροπές του σχολικού προγραμματισμού. Δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, ότι πιο πιθανό να μετακινηθούν σε νέες περιοχές/χώρες, είναι άνθρωποι νεότερων ηλικιών, όπως νεαροί “millenials”, δηλαδή ηλικίας 25-35 ετών και μέλη της επονομαζόμενης “γενιάς Ζ”, που αφορά ανθρώπους που έχουν γεννηθεί από το 1997 και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2020, σημειώθηκε ετήσια αύξηση κατά 128% στις κριτικές χρηστών, που ανέφεραν λέξεις, όπως μετεγκατάσταση, τηλεκπαίδευση και δοκιμή νέας γειτονιάς.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tourismos, turism, Nisia,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξαφνική... απογείωση των κατοικιών Airbnb στις τουριστικές περιοχές

Αύξηση εγγραφών κατοικιών στις πλατφόρμες έως και 55% καταγράφεται ανάμεσα στην 25η Μαρτίου και το Πάσχα στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Ελκυστικές οι διακοπές με βραχυχρόνια μίσθωση σε περίοδο αύξησης του κόστους ζωής.