Η Δευτέρα 8 Μαρτίου φαίνεται ότι προκρίνεται ως η πιθανότερη ημερομηνία για επιστροφή του λιανικού εμπορίου σε κανονική λειτουργία, με την κυβέρνηση να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα αλλά και να αναμένει τη σύσκεψη της Επιτροπής των Ειδικών του υπ. Υγείας.
Η αρχική εκτίμηση ότι θα μπορούσε να υπάρξει άνοιγμα της αγοράς την 1η Μαρτίου δεν θα επαληθευθεί καθώς αυτή τη στιγμή η πληρότητα στις εντατικές φθάνει στο 89%, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα θα ανακοινωθεί ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή του 2021.
Αυτό που θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις είναι η εικόνα που θα παρουσιάσει η Αττική από πλευράς νέων κρουσμάτων έως και την Παρασκευή, ενώ ήδη υπάρχει μέριμνα για τη δημιουργία ενός νέου ειδικού αριθμού που θα αφορά μόνο τις αγορές των πολιτών από τα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Παράλληλα η συγκεκριμένη μετακίνηση θα έχει χρονικό περιορισμό, ο οποίος, όμως, δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Όπως υποστήριξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm, η νέα εφαρμογή δεν θα έχει καμία σχέση με το γνωστό πενταψήφιο αριθμό 13033, ο οποίος θα διατηρηθεί σε λειτουργία για όλους τους υπόλοιπους λόγους μετακίνησης.
«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Στα σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν με click away ή και click inside, ωστόσο ενώ μέχρι τώρα οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα 1 Μαρτίου με τις παραπάνω μεθόδους, οι τελευταίες πληροφορίες φέρνουν ως πιθανό ενδεχόμενο τα καταστήματα να λειτουργήσουν τελικά κανονικά από τις 8 Μαρτίου.
Όλα υποδεικνύουν ότι το λιανεμπόριο αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ αναζητούνται τρόποι ώστε να λειτουργήσει αλλά με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα «διάχυσης» της πανδημίας.
Άλλωστε το λιανικό εμπόριο συγκαταλέγεται μεταξύ των κλάδων που δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα από την πανδημία, καθώς βάσει των τελευταίων στοιχείων που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ από τον τζίρο του χάθηκαν 4,5 δισ. ευρώ με το 38% να αφορά τον τομέα ένδυσης και υπόδησης.