Πουθενά στο χάρτη δεν βρίσκεται η Αθήνα ή άλλη ελληνική πόλη στις προτιμήσεις εκείνων που επιλέγουν άλλες χώρες και πόλεις του κόσμου ως έδρα των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. Η κυβέρνηση προωθεί κίνητρα για να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους ή επιχειρηματίες, αλλά και Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, ενώ φαίνεται πώς η Ισπανία είναι εκείνη που έχει κερδίσει την προτίμηση των επαγγελματιών που φεύγουν σε ξένες χώρες.
Την εικόνα αυτή έρχεται να ανατρέψει το Παρατηρητήριο για τη Μελέτη των Ψηφιακών Νομάδων – Digital Nomads Observatory (digitalnomadsobs.org) που στοχεύει στην προώθηση του κινήματος των ψηφιακών νομάδων και τη μετατροπή μιας πόλης σε κέντρο προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων, καθώς και τη διερεύνυση των προοπτικών και των προκλήσεων (είτε είναι οικονομικές, κοινωνικές, νομικές, πολιτισμικές, διπλωματικές ή τεχνολογικές) από την αύξηση αυτών των ομάδων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη μελέτη και τις προοπτικές στον κλάδο του τουρισμού και πώς οι τουριστικοί προορισμού μπορούν να επωφεληθούν από τους ψηφιακούς νομάδες. Το Παρατηρητήριο έχει ήδη συνάψει συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη, η Ρόδος, η Αθήνα και το Τελ Αβίβ, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η ανακοίνωση νέων συνεργασιών.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παρατηρητηρίου κ. Ραφαήλ Κουδούνη, «οι Digital Nomads είναι οι αυριανοί εργάτες της ανθρωπότητας, αυτοί που αναζητούν συνέχεια το καινούριο, το άγνωστο, το δυσεύρετο. Στο ταξίδι μας αυτό, της μελέτης και της προώθησης αυτού του τρόπου ζωής, βλέπουμε τις πόλεις ως στάσεις, την δουλειά ως τρόπο αυτό-ολοκλήρωσης μέσα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον παγκοσμιοποιημένης αντίληψης, και την κοινωνικοποίηση ως εργαλείο μόρφωσης μέσα σε ένα ευρύτερο open-source κόσμο».
Ανάμεσα στις δράσεις του Παρατηρητηρίου σύμφωνα με το καταστατικό του συμπεριλαμβάνονται:
- Προώθηση του τρόπου ζωής των ψηφιακών νομάδων (digital nomads) ως καινοτόμο και βιώσιμο, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες τις σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας
- Η προώθηση πολιτικών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ψηφιακών νομάδων και των νέων μορφών εργασίας.
- Ανάδειξη του οικονομικού και κοινωνικού οφέλους που προκύπτει από την φιλοξενία ψηφιακών νομάδων σε μια πόλη.
- Δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων των ερευνών προς όφελος του κοινωνικού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος.
- Εκπαιδευτικές δράσεις και ακαδημαϊκές συνέργειες.