ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 325.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:14:37
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη θαλάσσια σύνδεση Ελλάδας και Κύπρου

Η αξία του διαγωνισμού ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια για 36 μήνες, με μέγιστο ύψος της Κρατικής Επιδότησης τα 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Την προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή ανάδοχου θαλάσσιου μεταφορέα, που θα εκτελεί τη θαλάσσια μεταφορά επιβατών μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας, ανακοίνωσε στη Λεμεσό ο Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου κ. Βασίλης Δημητριάδης.

Όπως είναι ήδη γνωστό ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, από την πρώτη κιόλας στιγμή κατά την οποία το θέμα τέθηκε επίσημα προς το ΥΝΑΝΠ, υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και το Υπουργείο στηρίζουν την προσπάθεια της Κύπρου να διασυνδέσει την Ελλάδα με την Μεγαλόνησο.

Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις η Κυπριακή πλευρά εξασφάλισε τελικά την έγκριση χρηματοδότησης της σύνδεσης από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ταυτόχρονα, με την εξασφάλιση της έγκρισης και του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου για διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων προς υλοποίηση του έργου αυτού, ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη διεξαγωγή του ανοικτού ευρωπαϊκού διαγωνισμού.

Τα Έγγραφα του Διαγωνισμού με Αρ. SDM 13/2020 βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Κύπρου https://www.eprocurement.gov.cy.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου καλεί τους ενδιαφερόμενους όπως εξασφαλίσουν τα σχετικά έγγραφα από την ιστοσελίδα αυτή αφού πρώτα εγγραφούν στο εν λόγω ηλεκτρονικό σύστημα. Οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος το αργότερο μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2021, ώρα 12:00 μ.μ.

Η αξία του διαγωνισμού ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια για 36 μήνες, με μέγιστο ύψος της Κρατικής Επιδότησης τα 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η θαλάσσια Σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας προβλέπεται να πραγματοποιείται με επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο (Ro-Pax) το οποίο θα μεταφέρει επιβάτες και τα συνοδευόμενα αυτοκίνητα/δίκυκλα τους καθώς και φορτίο μεταξύ των λιμένων Λεμεσού ή Λάρνακας και Πειραιά (Τερματικό Κερατσινίου) και ενδεχομένως ένα ενδιάμεσο σταθμό σε ένα Ελληνικό νησί της επιλογής του ανάδοχου μεταφορέα.

Το δρομολόγιο θα εκτελείται σε εβδομαδιαία βάση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Μάϊο – Σεπτέμβρη), ανά δεκαπενθήμερο κατά τους μήνες Οκτώβρη και Απρίλη ενώ κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο μια φορά τον μήνα.

Στόχος του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου είναι να καταστεί δυνατή η λειτουργία της θαλάσσιας σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας το καλοκαίρι του 2021. Τέλος ο κ. Δημητριάδης ευχαρίστησε τον κ. Πλακιωτάκη για την στήριξη του στο όλο εγχείρημα και του ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στα καθήκοντα του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στυλιανίδης από Κύπρο: Η θάλασσα δεν μας χωρίζει, μας ενώνει

Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στον τομέα των Λιμένων, ειδικότερα στο πλαίσιο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και των θαλασσίων διαδρόμων.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Ελλάδα-Κύπρος άξονας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας Βασίλη Πάλμα στην Αθήνα, εκφράζοντας θλίψη για την απώλεια δύο αεροπόρων και τονίζοντας τη στενή σχέση Ελλάδας-Κύπρου ως αδελφών λαών σε δύσκολες στιγμές.
Σημαίες Ελλάδας Αιγύπτου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος: Συμφωνίες για θαλάσσιες ζώνες με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος τόνισαν την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της Θάλασσας με κοινή διακήρυξη, υπογραμμίζοντας την ενεργειακή συνεργασία και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: «Από κοινού προστασία ευρωπαϊκών κοινωνιών και οικογενειών»

Ο Β. Κικίλιας στη 9η Τριμερή Υπουργών Ναυτιλίας τόνισε ότι οι αποφάσεις για τη ναυτιλία επηρεάζουν άμεσα τις τιμές ενέργειας, προϊόντων και τροφίμων, υπογραμμίζοντας τη σημασία κοινής στήριξης της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και της οικονομίας.
Σημαίες Ελλάδας Αιγύπτου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηβασιλείου: Στενή συνεργασία με Κύπρο και Αίγυπτο σε ασφάλεια και σταθερότητα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου υπογράμμισε την ισχυρή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην ασφάλεια και τη σταθερότητα, ενώ διαβεβαίωσε για την απρόσκοπτη πρόοδο του ευρωπαϊκού έργου του καλωδίου.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Β. Κικίλιας στην Κύπρο για την 9η Τριμερή Συνάντηση Ναυτιλίας

Ο Βασίλης Κικίλιας συμμετέχει στην 9η Τριμερή Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Μάλτας, με Ιταλία, στη Λεμεσό, όπου οι χώρες εξετάζουν ενίσχυση ναυτιλιακής συνεργασίας και σημαντικά θέματα αποανθρακοποίησης και EU ETS στη ναυτιλία.