ΓΔ: 1419.51 -0.80% Τζίρος: 146.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 DATA
Φωτο: ΑΠΕ

Ακραίες πιέσεις στον προϋπολογισμό από την παράταση του lockdown

Από τον Δεκέμβριο θα αρχίσουν να φαίνονται οι επιδράσεις των περιοριστικών μέτρων στα κρατικά ταμεία, ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθούν έως και τον Φεβρουάριο

"Crash test" για τον προϋπολογισμό θα αποτελέσει το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς η ένταση και η έκταση των επιπτώσεων στην οικονομία από την πανδημία θα καθορίσει την πορεία των δαπανών και των εσόδων και την τυχόν αναθεώρηση επί τα χείρω του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα και την ανάπτυξη το 2021.      

Με τους επιδημιολόγους να δείχνουν παράταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι και τον Φεβρουάριο, προειδοποιώντας για νέο κύμα της πανδημίας, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να χρειαστούν πρόσθετες, σε σχέση με τις προβλέψεις, παρεμβάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Παράλληλα κρίσιμη παράμετρος είναι η πορεία των εσόδων, κυρίως των φορολογικών, με δύο βασικά ζητούμενα: τις εισπράξεις από τους φόρους κατανάλωσης εν μέσω ασφυξίας στην αγορά και τη δυνατότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία, με δεδομένο μάλιστα ότι από τον Μάιο θα αρχίσουν να τρέχουν οι πληρωμές για «κορονοχρέη» άνω των 3 δισ. ευρώ που έχουν παγώσει. Σημειώνεται ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν για φόρους 3,659 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη πρόβλεψη του προϋπολογισμού το Δημόσιο θα εισπράξει φορολογικά έσοδα αυξημένα κατά 3,5 δισ. ευρώ το 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά την παρουσίαση των προσωρινών στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν έκρυψε το προβληματισμό του γιας τις επιπτώσεις της νέας καραντίνας στα κρατικά ταμεία, σημειώνοντας: «το πλήγμα που αναμένουμε από το lockdown και την παράτασή του θα εμφανιστεί με χρονική υστέρηση και θα επηρεάσει κυρίως τα έσοδα του Δεκεμβρίου και των επόμενων μηνών».

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης παρακολουθούν στενά, με την «αγωνία στο κόκκινο», τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, έχοντας στο τραπέζι «κυλιόμενο» σχέδιο δράσης. Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι το τοπίο παραμένει θολό και ουδείς με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να αποκλείσει παράταση του lockdown τους επόμενους μήνες πράγμα που αυτόματα θα οδηγήσει σε επέκταση ή και σε εμπλουτισμό των μέτρων στήριξη, ενώ θα επιτείνει τα πλήγματα στην πραγματική οικονομία. Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους με την υπόθεση της υποχώρησης της πανδημίας από τον Απρίλιο και μετά, επισημαίνοντας ότι στο νέο προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί μέτρα 7,5 δισ. ευρώ για την αναχαίτιση των παρενεργειών       

Την ίδια ώρα, η υπέρβαση στα έσοδα του Νοεμβρίου αποτρέπει νέους κραδασμούς στο προϋπολογισμό με τον Θ. Σκυλακάκη να δηλώνει ότι «το γεγονός ότι τα έσοδα από φόρους για το μήνα Νοέμβριο είναι αυξημένα κατά 521 εκ ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021, διευκολύνει ταμειακά τα δημόσια έσοδα». Αρμόδιοι παράγοντες αποδίδουν το πλεόνασμα στα έσοδα στην καλή, δεδομένων των συνθηκών, πορεία του τουρισμού τον Οκτώβριο και στον υψηλό βαθμό ανταπόκρισης των φορολογούμενων στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους, με τη συνδρομή και των φθηνών δανείων που έλαβαν το Νοέμβριο από τον Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι η υπέρβαση στα έσοδα προκύπτει με βάση τον  δραστικά αναθεωρημένο προς τα κάτω στόχο για το τρέχον έτος στον προϋπολογισμό του 2021. Ειδικότερα το αρχικό σχέδιο του φετινού προϋπολογισμού που ψηφίσθηκε από τη Βουλή τον περυσινό Δεκέμβριο προέβλεπε ότι τα καθαρά έσοδα του δημοσίου θα ανέρχονταν σε 53,751 δισ. ευρώ, αλλά με την αναθεώρηση ο πήχης κατέβηκε κατά 7,927 δισ. ευρώ και ο στόχος τέθηκε στα 46,454 δις. ευρώ. Ο στόχος για τις εισπράξεις από φόρους έπεσε κατά 9,216 δισ. ευρώ, αφού από 51,997 δισ. ευρώ αρχικά διαμορφώθηκε στα 42,781 δισ. ευρώ. Αντίθετα οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 11,173 δισ. ευρώ λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας στα 70,774 δισ. ευρώ από 56,037 δισ. ευρώ

Σε επίπεδο ισοζυγίου ο κρατικού προϋπολογισμός για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2020, παρουσιάζει χαμηλότερο έλλειμμα σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 (18,313 δισ. ευρώ έναντι 19,837 δισ. ευρώ και πλεονάσματος 1,922 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019). Καλύτερο των εκτιμήσεων ήταν το πρωτογενές αποτέλεσμα, καθώς διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 13,808 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 15,292 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 6,945 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίγες και μετρημένες παροχές στο εξής, δεν πρόκειται να «βρέξει χρήμα»

«Παράθυρο» για περιορισμένες παροχές το επόμενο διάστημα αφήνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, κλειδί η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο. Αναθεωρούνται προς τα πάνω οι προβλέψεις για το ΑΕΠ.
Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2,7 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα, νέα άνοδος στα φορολογικά έσοδα

Αυξημένα κατά 14,1% έναντι του στόχου τα έσοδα από φόρους τον Ιανουάριο, με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, να τονίζει ότι επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για πολύ καλή πορεία της οικονομίας.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης και ANFAs «στήριξαν» τα δημόσια έσοδα στο 8μηνο

Τα φορολογικά έσοδα έφθασαν στα 28,7 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μικρή πτώση 0,5% έναντι του στόχου, με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκη, να εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία τους.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: «Αντοχή» επέδειξαν τα φορολογικά έσοδα για τον Μάιο

Τον Μάιο τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.165 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 209 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Σχεδόν 500 εκατ. ευρώ η απόκλιση από το στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλύτερο του στόχου το έλλειμμα στα 3,4 δισ. με βελτιωμένα τα έσοδα

«Σημαντικό ρόλο στην μέχρι σήμερα ανθεκτικότητα των δημοσίων εσόδων έχει διαδραματίσει η διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών και ο υψηλός βαθμός συμμόρφωσης των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.