ΓΔ: 1387.09 -0.38% Τζίρος: 15.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:30:08 DATA
Euros, Money, xrhmata, nomismata
Φωτο: Shutterstock

Επιπλέον χρηματοδότηση στο EquiFund από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η ΕΑΤ θα προσθέσει επιπλέον 50 εκατ. στο εν λόγω ταμείο το οποίο στηρίζει καινοτόμες επιχειρήσεις, με το σύνολο των κεφαλαίων να ανέρχονται, πλέον, στα 350 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ θα δώσει το ελληνικό δημόσιο μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund). Αυτό προβλέπει κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη.

Με την προσθήκη του παραπάνω ποσού το οποίο προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι δημόσιοι πόροι προς το Ταμείο, ανέρχονται πλέον στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ με τη συμμετοχή των ιδιωτικών funds, το ποσό ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ  η συνολική «έκθεση» της ΕΑΤ στο EquiFund, πλέον διαμορφώνεται στα 65 εκατ. ευρώ, έναντι των 15 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική της συμμετοχή (σ.σ. ως ΕΤΕΑΝ).

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική χρηματοδότηση της επενδυτικής πλατφόρμας EquiFund  προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑνΕΚ) με 200 εκατ. ευρώ, 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) το οποίο είναι και διαχειριστής του Ταμείου και 40 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ - Junker Plan). Mε την μόχλευση επιπρόσθετων κεφαλαίων από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές που συμμετέχουν, το EquiFund έχει αγγίξει τα 450 εκατ. ευρώ διαθέσιμων πόρων. Πλέον, προστίθενται και τα 50 εκατ. ευρώ από την ΕΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιπλέον χρηματοδότηση, θα κατευθυνθεί στο Παράθυρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (Growth window), το οποίο αφορά την ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη σε στάδιο ανάπτυξης και έχουν ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι το εν λόγω «παράθυρο» συγκεντρώνει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον και για αυτό αποφασίσθηκε η επιπλέον χρηματοδότηση.

Τα υποταμεία που συμμετέχουν σε αυτό το παράθυρο, είναι τα τρία  και συγκεκριμένα το Elikonos 2, το EOS και η  Synergia),

Πλην του παραπάνω, το EquiFund περιέχει και το Παράθυρο Καινοτομίας (Innovation window) το οποίο υποστηρίζει επιχειρηματικές ιδέες που βρίσκονται στη φάση της μεταφοράς τεχνολογίας (technology transfer) ή και επιχειρηματικής επιτάχυνσης (acceleration), οι οποίες παρουσιάζουν αναπτυξιακή δυναμική και δυνατότητες επιχειρηματικής αξιοποίησης και το Παράθυρο Επιχειρηματικής Εκκίνησης (Early Stage window) το οποίο στηρίζει  επιχειρήσεις startups στα πρώτα τους βήματα, με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.

Στο παράθυρο Innovation, συμμετέχουν τα υποταμεία ΒigPi, Metavallon, Uni.fund και Velocity Partners και στο Early Stage, τα υποταμεία Marathon και Venture Friends.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έως τώρα, μέσω του EquiFund έχουν επενδυθεί συνολικά 112 εκατ. ευρώ και έχουν χρηματοδοτηθεί 98 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 94 είναι νεοφυείς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Theodorikakos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Θεοδωρικάκος: Να επιταχυνθούν άμεσα οι εργασίες για το Thess Intec

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως το έργο χρηματοδοτείται με 33 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και σημείωσε ότι στοχεύει στην επίλυση των πρακτικών θεμάτων που απασχολούν την ολοκλήρωση του τεχνολογικού πάρκου.
startup-technology
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 781 ανέρχονται οι επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων

Σημειώνεται ότι απορρίφθηκαν 28 αιτήσεις ένταξης διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια, ωστόσο διατηρούν το δικαίωμα να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση σε επόμενο κύκλο ηλεκτρονικής υποβολής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Τσακίρης: Σημάδια ωρίμανσης δείχνει το ελληνικό οικοσύστημα startup

O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε ανάρτηση του ανέφερε ότι οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις ξεχωρίζουν για το υψηλό επίπεδο καινοτομίας και ανθρώπινου δυναμικού και βρίσκουν δρόμους προς την χρηματοδότηση.
dimas-xristos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Δήμας: Σημαντική η στήριξη της Google σε ελληνικές startup

Το Science Agora αποτελεί την πρώτη σύμπραξη πέντε επιστημονικών ιδρυμάτων, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου μεταφοράς τεχνολογίας, με την Google να υποστηρίζει οικονομικά την σύμπραξη με πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης.