Οι απανωτοί διαγωνισμοί της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε πόλεις της περιφέρειας προσφέρουν σημαντική «ανάσα» στην κατασκευαστική αγορά, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 270 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι από τους ισχυρούς ομίλους, αλλά και μικρότερες τεχνικές εταιρείες, διεκδικούν ήδη τους πρώτους διαγωνισμούς.
Την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΔΑ η έναρξη του διαγωνισμού για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας με αρχή από την Θήβα και την Χαλκίδα, προϋπολογισμού 13,4 εκατ. ευρώ. Προκηρύχθηκαν, επίσης, δύο ακόμα διαγωνισμοί για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε Σέρρες και Κιλκίς, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, και σε Κατερίνη – Αλεξάνδρεια, προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές στους δύο τελευταίους διαγωνισμούς θα κατατεθούν στις 15 Δεκεμβρίου.
Στα μέσα Οκτωβρίου κατατέθηκαν οι προσφορές για τους δύο πρώτους διαγωνισμούς της ΔΕΔΑ που αφορούσαν την Ξάνθη και τη Δράμα καθώς και την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή. Προσφορές για το έργο κατασκευής των δικτύων στις δύο πρώτες πόλεις, προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν από τις ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, Intrakat, Edil Hellas, ΕΡΓΩ ΑΤΕ και την κοινοπραξία ΒΕΡΜΙΟΝ – Αφοί Σούρλα. Στις δύο πόλεις θα κατασκευαστούν περίπου 200 χιλιόμετρα δικτύων διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 4.066 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί) έως το 2024.
Στον διαγωνισμό για τα δίκτυα σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, προϋπολογισμού 16,3 εκατ. ευρώ, κατατέθηκαν προσφορές από τις ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, Intrakat, ΕΡΓΩ ΑΤΕ και Edil Hellas. Προβλέπεται η κατασκευή 170 χιλιομέτρων δικτύων διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 5.279 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί) έως το 2024.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024 της ΔΕΔΑ, σε Κατερίνη, Αλεξάνδρεια, Σέρρες και Κιλκίς, θα κατασκευαστούν συνολικά 260 χιλιόμετρα δικτύου, ενώ θα γίνουν τουλάχιστον 8.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών) έως το 2024.
Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπει, επίσης, την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη Βέροια και στα Γιαννιτσά. Τα έργα σε αυτές τις δύο πόλεις αναμένεται να προκηρυχθούν στις αρχές του 2021. Περιλαμβάνουν την κατασκευή συνολικά 80 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 2.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών έως το 2024.