Θετικά κρίνει η Κομισιόν το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση, τονίζοντας ότι θα έχει συνολικά θετικό αντίκτυπο και στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας πάνω από 60.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ειδικότερα, στην έκθεση που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν για την πορεία των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα γίνεται εκτενής αναφορά στο σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση και στην εμπροσθοβαρή διείσδυση των ΑΠΕ. Όπως επισημαίνει η έκθεση, με την επέκταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας θα δημιουργηθούν πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας αντισταθμίζοντας αυτές που θα χαθούν από την απολιγνιτοποίηση.
Αναφορικά με τις επενδυτικές ανάγκες τη δεκαετία 2020-2030, η έκθεση σημειώνει πώς το ΕΣΕΚ παρέχει πληροφορίες για την κατανομή των 43,8 δισ. ευρώ των επενδύσεων σε διάφορους τομείς, χρησιμοποιώντας κοινοτικούς πόρους, μαζί με εθνικούς πόρους και ιδιωτικά κεφάλαια. Όπως σημειώνει η έκθεση το ελληνικό σχέδιο υπολογίζει τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους στο ποσό των 7,2 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι τα υπόλοιπα θα μοχλευθούν από ιδιωτικούς πόρους χωρίς όμως να εξηγεί αναλυτικά κατά τομέα πολιτικής σε ποιους τομείς θα χρειαστεί τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Σε ό,τι αφορά την αγορά ενέργειας, η έκθεση συστήνει τη δημιουργία μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού σε λιανική και χονδρική ρεύματος και φυσικού αερίου, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την είσοδο νέων παικτών στην αγορά. «Σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις στη λιανική αγορά, η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τους στόχους και τα μέτρα ανταγωνιστικότητας σε τομείς όπως ο ανταγωνισμός στη λιανική, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην αγορά – όπως τα ηλεκτρικά οχήματα , το demand-response και οι έξυπνοι μετρητές».
Ως «ικανοποιητικό» και «επαρκές» χαρακτηρίζει στο σύνολό του το ΕΣΕΚ. Όπως αναφέρει η έκθεση για την Ελλάδα «υπάρχουν πολλά παραδείγματα ορθών πρακτικών στο ΕΣΕΚ της Ελλάδας, και ιδίως η αύξηση των ΑΠΕ και η ενίσχυση των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας».