ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:00 DATA

Σοβαρές αντιρρήσεις τραπεζών, ΤΧΣ και ΤτΕ για το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών

Η βασική ένσταση που εκφράζεται, καθώς το νομοσχέδιο οδηγείται προς ψήφιση στη Βουλή, είναι ότι θα αποδυναμωθεί η κουλτούρα πληρωμών με δυσμενείς επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Καθολική είναι η αντίδραση κατά του νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών, το οποίο οδεύει προς τη Βουλή, καθώς εκτός από τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ο νέος νόμος να υπονομεύσει περαιτέρω την κουλτούρα πληρωμών, σοβαρές αντιρρήσεις έχουν διατυπώσει επίσης θεσμικά όργανα όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που διατηρεί σημαντικές συμμετοχές στις συστημικές τράπεζες, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Χθες η διοίκηση του ΤΧΣ προχώρησε στη δημοσιοποίηση των αντιρρήσεων του Ταμείου για το νομοσχέδιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και η ΤτΕ ζήτησε τον δραστικό περιορισμό, με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων, των φυσικών προσώπων που θα μπορούν να ζητήσουν προστασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ κατέθεσε στο Υπουργείο Οικονομικών πρόταση για τον περιορισμό της περιμέτρου των οφειλετών (για τα φυσικά πρόσωπα) που χρήζουν προστασίας, σύμφωνα με την οποία, για να ζητήσει κάποιο φυσικό πρόσωπο εξωδικαστική ρύθμιση θα πρέπει τουλάχιστον το 30% των οφειλών του να είναι προς το δημόσιο ή ασφαλιστικούς φορείς. Ωστόσο, η πρόταση δεν έγινε δεκτή απο το Υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι σε χθεσινή του παρέμβαση το ΤΧΣ τόνιζε ότι απαιτείται: «Περαιτέρω αξιολόγηση του περιορισμού της εύλογης "περιμέτρου" των οφειλετών φυσικών προσώπων που πραγματικά χρήζουν της προστασίας από τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών τους και δεδομένου ότι η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών θα πρέπει να αφορά φυσικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες». Το ΤΧΣ προτείνει να συμπεριληφθεί ως πρόσθετο κριτήριο επιλογής των δικαιούχων η σημαντική, πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό, μείωση του οικογενειακού εισοδήματος εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (π.χ. 3 ή 6 μήνες).

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου η Ελληνική Ένωση Τραπεζών κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα, που συνοδευόταν από σχετική ανάλυση της Deloitte για το νέο νομοσχέδιο, διατυπώνοντας σειρά προβληματισμών και ζητώντας αλλαγές προκειμένου το νέο πλαίσιο να μην αποτελέσει παράθυρο ευκαιρίας για τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως έχει τονίσει ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, με αφορμή το νέο πλαίσιο, «οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται εύκολα και να είναι μέσα στα πλαίσια δυνατοτήτων της δημόσιας διοίκησης, και ειδικότερα του δικαστικού συστήματος». Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι περίπλοκο γιατί συνδυάζει εξωδικαστικούς διακανονισμούς, πτωχευτικές διαδικασίες τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις και κοινωνική πολιτική.

Ανησυχία για το νέο πλαίσιο διατύπωσαν επίσης οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης και της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.

Οι τράπεζες ζητούν διορθωτικές παρεμβάσεις στο νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εκτροχιασμού του νόμου με σοβαρές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών. Παράλληλα επισημαίνουν ότι ακόμα δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στα θέματα υποδομής και λειτουργίας του νέου πλαισίου εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις κατά πόσο θα μπορέσει να εφαρμοστεί από 1.1.2021 όπως προβλέπεται.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε ότι «είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε συνολικά το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και παρέχουμε μια δεύτερη ευκαιρία με σημαντικό κοινωνικό πρόσημο και κοινωνική δικαιοσύνη. Θετικά έχουν εκφραστεί επ’ αυτού ο επόπτης, δηλαδή η ΤτΕ, οι θεσμοί, το Eurogroup, η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι φορείς».

Η γνωμοδότηση της ΕΚΤ

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση της ΕΚΤ. Είναι πιθανό η γνωμοδότηση να συμμερίζεται κάποιες από τις ανησυχίες των τραπεζών, και να επισημαίνει τις δυνητικές επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Σημειώνεται ότι η γνώμη της ΕΚΤ έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα αλλά θεωρείται δύσκολο να αγνοήσει κάποια κυβέρνηση τον επόπτη των τραπεζών όταν επισημαίνει συγκεκριμένους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα από νομοθετικές παρεμβάσεις. Το ερώτημα είναι αν η γνώμη της ΕΚΤ θα δημοσιοποιηθεί πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. 

Μέσα στην εβδομάδα η ψήφιση του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή. Εν συνεχεία θα συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και κατόπιν θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια προς το τέλος της εβδομάδας.

Στελέχη της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν το προωθούμενο θεσμικό πλαίσιο ως «μείζονα μεταρρυθμιστική παρέμβαση» που θα βάλει τέλος στο καρκίνωμα του υπερδανεισμού του ιδιωτικού τομέα, ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται εδώ και χρόνια και που δημιουργεί ασφυξία στην οικονομία.

Κομβικό σημείο στο νέο πλαίσιο είναι η δεύτερη ευκαιρία: για πρώτη φορά τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για επιχειρηματίες θεσπίζεται η δυνατότητα κήρυξης πτώχευσης και αφού ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας του οφειλέτη θα εξοφλούνται όσες οφειλές καλύπτονται από το ύψος της περιουσίας που θα ρευστοποιηθεί και τα τυχόν υπόλοιπα θα διαγράφονται, δίνοντας την ευκαιρία στον ιδιώτη για ένα νέο ξεκίνημα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί «σκόνταψε» ο Ηρακλής από το πρώτο βήμα

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, μετά την αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου στη σύσκεψη της προηγούμενης Πέμπτης υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο «Ηρακλής» θα είναι μεν λειτουργικός αλλά σε περιορισμένο βαθμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον Σταϊκούρα οι τραπεζίτες για το σχέδιο «Ηρακλής»

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το σχέδιο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Αχίλλειος πτέρνα» του σχεδίου η υπερβολική ομοιότητα με την ιταλική συνταγή. Αναγκαίες οι προσαρμογές στην ελληνική πραγματικότητα.
businessdaily-Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Αυξημένο κατά 900 εκατ. το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί στο 7,5%, οι ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού τον Αύγουστο έφτασαν τις 22.214 επιτυχείς υπογραμμίζοντας ότι πέρασαν τα δύσκολα χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί σταμάτησαν να δημιουργούνται νέα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν πανδημία, ενεργειακή κρίση και η απότομη άνοδος των επιτοκίων. Αντίδοτο η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και η εξαιρετική ποιότητα των δανειοληπτών.