ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Έρχεται έκτακτο «χαράτσι» στους παραγωγούς ΑΠΕ

Χιλιάδες επενδυτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα κληθούν να καλύψουν το έλλειμμα των 287 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Για μόνιμη λύση στο πρόβλημα εξετάζεται να επιβαρυνθούν οι πάροχοι ενέργειας.

Στους «πράσινους» επενδυτές φαίνεται ότι κληρώνει για να πληρώσουν τον λογαριασμό της «μαύρης τρύπας» του ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έβαλαν στο τραπέζι κάθε πιθανό σενάριο, ωστόσο η μόνη περίπτωση για να επιλυθεί ο γρίφος, χωρίς μια γενικότερη ανάφλεξη στην ενεργειακή αγορά, είναι να πληρώσουν το «μάρμαρο» οι παραγωγοί των ΑΠΕ.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι το ΥΠΕΝ θα τους επιβάλει μια εφάπαξ εισφορά -δεν θα μπορούσε να είναι μόνιμη καθώς θα αντέκειτο στις κοινοτικές οδηγίες-  η οποία μένει να φανεί ποια μορφή θα έχει, δηλαδή αν θα είναι οριζόντια ή όχι, με διάρκεια τόση, όσο χρειάζεται για να μηδενιστεί η φετινή «τρύπα», που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 287 εκατ. ευρώ. Και μιλάμε μόνο για το φετινό έλλειμμα, καθώς για κάθε μήνα που θα περνάει και τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού δεν καλύπτουν τις δαπάνες, δηλαδή τις πληρωμές, θα ανοίγει νέα «τρύπα», άρα θα πρέπει να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση.

Αυτή θα προβλέπει κατά πάσα πιθανότητα ότι η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ, του βασικού δηλαδή τροφοδότη του ειδικού λογαριασμού των πράσινων παραγωγών, του επονομαζόμενου ΕΛΑΠΕ, θα ενσωματωθεί στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων κάθε προμηθευτή. Τούτο σημαίνει ότι όταν αυτός θα υπολογίζει τις χρεώσεις τους θα πρέπει να συμπεριλάβει πλέον σε αυτές και την παράμετρο του ΕΤΜΕΑΡ. Η συζήτηση αυτή δεν έχει ακόμη ανοίξει, αφού βασική αυτή την στιγμή έγνοια του ΥΠΕΝ είναι πώς θα αντιμετωπίσει το άμεσο πρόβλημα. Όταν, ωστόσο, ξεκινήσει ο διάλογος με τους προμηθευτές, θα πρέπει αυτοί να δεσμευτούν προς το υπουργείο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μετακυλήσουν την χρέωση στους καταναλωτές, αλλά θα απορροφήσουν τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της. Διαφορετικά θα επιστρέψουμε στο σημερινό αδιέξοδο.

Αλλά και αυτή η μόνιμη λύση απαιτεί μια προϋπόθεση προκειμένου να εφαρμοστεί: Να βρεθεί τρόπος να διατηρηθεί η πολύ μικρή συμμετοχή που έχει σήμερα η βιομηχανία στο ΕΤΜΕΑΡ. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουν εξασφαλίσει πολύ ευνοϊκή αντιμετώπιση στο συγκεκριμένο θέμα. Αν το ΕΤΜΕΑΡ μεταφερθεί στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, ενδεχομένως να βρεθούν σε δυσμενή θέση.

Τι «μέτρησε» στην απόφαση

Πώς έφτασε στην απόφαση το ΥΠΕΝ να πληρώσουν το λογαριασμό μόνο οι παραγωγοί των ΑΠΕ; Η εξήγηση είναι απλή: Αν επικρατούσε το σενάριο να επιβαρυνθούν τόσο οι πρώτοι, όσο και οι προμηθευτές με την επιβολή μιας επίσης έκτακτης χρέωσης, τότε η ΔΕΗ θα πλήρωνε την μερίδα του λέοντος. Δηλαδή το 70%, όσο και το μερίδιο που έχει στην λιανική του ρεύματος.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το υπουργείο θα κινδύνευε να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και ενάμισι χρόνο προκειμένου να εξυγιάνει την επιχείρηση, η οποία διέρχεται μια ευαίσθητη φάση. Ναι μεν έχει παρουσιάσει για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κερδοφορία, ωστόσο ουδείς εγγυάται ότι οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτήν -κυρίως η κατάρρευση των τιμών στα καύσιμα και των τιμών χονδρικής- θα συνεχίσουν να υφίστανται για καιρό. Επιπλέον, το τελευταίο που θέλει αυτή την στιγμή η κυβέρνηση είναι να σταλεί στην επενδυτική κοινότητα ένα μήνυμα ότι επιβαρύνει με έξτρα χρεώσεις την ΔΕΗ.

«Έχω στο μυαλό μου εξίσου τους επενδυτές στο χώρο των ΑΠΕ -τους οποίους υποστηρίζουμε- καθώς και τους καταναλωτές (συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων), που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Με ενδιαφέρει όμως και η πορεία των βασικών πυλώνων του ενεργειακού συστήματος, ξεχωρίζοντας τη ΔΕΗ. Διότι με ενδιαφέρει ό,τι έχει επιτευχθεί στη ΔΕΗ με τη μία ή με την άλλη κίνηση να μην σπαταληθεί», ήταν τα λόγια του Κωστή Χατζηδάκη στην διάρκεια συνεδρίου την Παρασκευή, με τα οποία φωτογράφισε στην ουσία την παραπάνω λύση.

Το βέβαιο είναι ότι η απόφαση θα προκαλέσει αναστάτωση στην «πράσινη» αγορά και ότι αυτή θα εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο πολιτικό μέσο πίεσης, προκειμένου να μην περάσει. Δεδομένου ότι το κύριος βάρος θα πέσει πάνω στους πολλούς, χιλιάδες μικρούς και μεσαίους επενδυτές φωτοβολταϊκών, θεωρείτα βέβαιο ότι αυτοί θα επιστρατεύσουν τους τοπικούς βουλευτές, προκειμένου με την σειρά τους να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση. Το σίριαλ με το «ποιος θα πληρώσει τον ενεργειακό λογαριασμό της αγοράς», δεν έχει ακόμη τελειώσει...

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη, αύξηση επενδύσεων, μείωση χρέους και εκπομπών CO2 πέτυχε η ΔΕΗ

Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος ανέπτυξε νέες δραστηριότητες (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροκίνηση, λιανική μέσω της εξαγοράς της Κωτσόβολος) και ξεκίνησε τη διείσδυση σε τρίτες χώρες αρχής γενομένης από την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας.
Commission_Clean_Transition
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζει η Κομισιόν τη λύση του Green Pool για την ενεργοβόρο βιομηχανία

Την ελληνική πρόταση για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες επανέφερε ο Ευ. Μυτιληναίος στη συνάντηση διαλόγου της Κομισιόν με τους εκπροσώπους του τομέα για την πράσινη μετάβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Macquarie το 50% της ελληνικής Enel, κλείνει το deal εντός Ιουλίου

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των Ιταλών με τους Αυστραλούς για το τίμημα της συμφωνίας. Μεγάλες αλλαγές στην οικονομική κατάσταση της Enel Green Power Ελλάδος το 2022, δάνειο 430 εκατ. από ελληνικές τράπεζες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στάσσης: Eνέργεια και αποανθρακοποίηση απαιτούν τεράστιες αλλαγές

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τόνισε πως για να αναπτυχθούν οι καθαρές τεχνολογίες που απαιτούνται χρειάζεται μεταξύ άλλων να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και εκσυγχρονισμός των δικτύων.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όφελος 1,1 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές από τις αποζημιώσεις σε ηλεκτροπαραγωγούς

Από ΔΕΗ και ΑΠΕ το μεγαλύτερο όφελος από την εφαρμογή του ελληνικού μοντέλου αγοράς ρεύματος. Οι προτάσεις της κυβέρνησης στην ΕΕ ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.