ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Χ. Θεοχάρης: Σε 4 χρόνια θα επιστρέψει ο τουρισμός στα επίπεδα του 2019

Ο υπουργός Τουρισμού παρουσιάζοντας 5 προτάσεις για το μέλλον του τουρισμού σημείωσε πως η πανδημία έδωσε την ευκαιρία να υπάρξει προβληματισμός για το μέλλον του τουρισμού.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα των πρώτων μηνών της πανδημίας, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι «η απότομη και ξαφνική πτώση των αφίξεων έθεσε σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η τεράστια πτώση της διεθνούς ταξιδιωτικής ζήτησης κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020 μεταφράζεται σε απώλεια 440 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων και περίπου 460 δισ. δολαρίων ΗΠΑ από έσοδα από τον διεθνή τουρισμό. Η επιστροφή στα επίπεδα του 2019, όσον αφορά στις αφίξεις τουριστών, θα διαρκέσει από 2½ έως 4 χρόνια».

Συμμετέχοντας σε τηλεδιάσκεψη του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας (IEF), με θέμα τις επιπτώσεις του COVID-19 στην αγορά ενέργειας, στις διεθνείς αερομεταφορές και στον τουρισμό, ο υπουργός Τουρισμού κατέθεσε πέντε σημαντικές προτάσεις για ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και χωρίς αποκλεισμούς τουριστικό μοντέλο

«Η πανδημία αποκάλυψε μια ευκαιρία για διαφορετικές και πιο αυθεντικές εμπειρίες. Πρέπει να προβληματιστούμε όλοι για το μέλλον του τουρισμού και για τους ευαίσθητους δεσμούς μεταξύ τουρισμού και περιβάλλοντος. Πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία: με εργασία για ένα πιο βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικό τουριστικό μοντέλο», υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός κατά την τοποθέτησή του.

Αναλύοντας τους πέντε άξονες προτάσεων, υπογράμμισε ότι χρειάζεται:

1) Κοινή στρατηγική χωρίς οριζόντιους περιορισμούς. «Καθώς οι χώρες καταφέρνουν να περιορίσουν τον ιό, οι γενικοί περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία από και προς άλλες περιοχές ή κράτη-μέλη με παρόμοιο επιδημιολογικό προφίλ, θα πρέπει να αντικατασταθούν από πιο στοχευμένα μέτρα, ως συμπλήρωμα της φυσικής απόστασης, της αποτελεσματικής ανίχνευσης και του ελέγχου τυχόν ύποπτων περιπτώσεων».

2) Τόνωση της ζήτησης. «Ο τουρισμός εσωτερικού αλλά και εντός της ΕΕ θα κυριαρχήσει στο προσεχές διάστημα. 267 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (62% του πληθυσμού) πραγματοποιούν τουλάχιστον ένα ιδιωτικό ταξίδι αναψυχής ετησίως και το 78% των Ευρωπαίων περνούν τις διακοπές τους στη χώρα καταγωγής τους ή σε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Ελλάδα εισήγαγε με επιτυχία το πρόγραμμα "Τουρισμός για Όλους", με προϋπολογισμό περίπου 100 εκατ. ευρώ, για να υποστηρίξει τον εσωτερικό τουρισμό».

3) Το εμβόλιο. «Επενδύοντας στην έρευνα», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, «χτίζεις σχέσεις και υποστηρίζεις την έγκαιρη πρόσβαση σε ένα εμβόλιο».

4) Η υποστήριξη της βιομηχανίας. «Ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών ανάκαμψης για τομείς που πλήττονται από την κρίση. Τέτοιες στρατηγικές θα πρέπει, σε πρώτο στάδιο, να υποστηρίξουν επιχειρήσεις τουρισμού και συναφείς υπηρεσίες».

5) Η στρατηγική αναπροσαρμογή. «Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες με τοπικά, περιφερειακά και εθνικά μέτρα ώστε να τεθεί το οικοσύστημα του τουρισμού σε σταθερή βάση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Στην τηλεδιάσκεψη του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας, το οποίο είναι ένας διακυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός διεθνής οργανισμός που στοχεύει στην ενίσχυση των κοινών ενεργειακών συμφερόντων μεταξύ των μελών του και του οποίου οι διετείς υπουργικές συναντήσεις είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση υπουργών Ενέργειας στον κόσμο, συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Zurab Pololikashvili, ο πρόεδρος της Delta Airlines International, Steve Sear, η αντιπρόεδρος της Εταιρείας Έρευνας Πετρελαίου και Αερίου Wood Mackenzie, AnnLouise Hittle και η Joanne Shore, πρόεδρος της Downstream Petroleum Markets, LLC

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολ. Κεφαλογιάννη: Αύξηση τελών για AirBnB, τι θα ισχύσει για κρουαζιέρα

Στα 2 ευρώ για τους χειμερινούς μήνες και στα 8 ευρώ για τους καλοκαιρινούς αυξάνεται το περιβαλλοντικός τέλος για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα. Στα 20 ευρώ/επιβάτη το τέλος κρουαζιέρας για Σαντορίνη και Μϋκονο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ιαματικός τουρισμός μπορεί να συνεισφέρει στην άμβλυνση της εποχικότητας

Συνάντηση με τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) είχε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία τόνισε την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού και επενδύσεων για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.