«Φρένο» σε κύμα κατασχέσεων και προστίμων από την εφορία για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες με «κόκκινα δάνεια» που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε 120 δόσεις.
Το θέμα έχει προσλάβει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς μετά από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης των οφειλών από μη εξυπηρετούμενα εγγυημένα δάνεια η ΑΑΔΕ ξεκίνησε από το καλοκαίρι την μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων στους υπόχρεους για εξόφληση της οφειλής και μάλιστα σε μία δόση.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εμπόρου που είχε λάβει δάνειο 60.000 ευρώ από τις τράπεζες δάνειο για κεφάλαιο κίνησης με την εγγύηση του δημοσίου και έλαβε τον περασμένο Αύγουστο στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο Taxisnet κλήση για καταβολή ολόκληρου του ποσού έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Μάλιστα στο ειδοποιητήριο ενημερώνεται ο οφειλέτης ότι θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης στην εξόφληση του ποσού ενώ εναντίον του θα κινηθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται στο ΚΕΔΕ όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, περιουσιακών στοιχείων και ακινήτων.
Υπό την πίεση των θεσμών για πληρωμή στις τράπεζες των αιτημάτων κατάπτωσης που υποβάλλουν και τα οποία αφορούν τη χορήγηση εγγυημένων δανείων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει ταχύτητες και προχωρά στην δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου με τα ποσά των οφειλών για εγγυημένα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και τους υπόχρεους και μεταφορά του στην ΑΑΔΕ προκειμένου να βεβαιώσει τα χρέη στους φορολογούμενους και να εφαρμόσει τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την είσπραξη τους.
Σύμφωνα με το προγραμματισμό θα αποσταλούν σε όλους τους οφειλέτες ειδοποιητήρια για την πληρωμή των χρεών τους ενώ κάθε εγγυημένο από το Δημόσιο δάνειο που θα «κοκκινίζει» στο μέλλον αυτόματα θα καταγράφεται από τις υπηρεσίες και η οφειλή θα βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο από την εφορία που θα αποστέλλει το λογαριασμό στον φορολογούμενο.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση του φετινού προϋπολογισμού «είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων. Το σχέδιο προβλέπει τη χρήση ψηφιακών δυνατοτήτων όπως την αυτοματοποίηση της βεβαίωσης οφειλών στις Δ.Ο.Υ και της παρακολούθησης κάθε δανειολήπτη με τη χρήση διεπαφών ανάμεσα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής και το Taxis αλλά και τη λειτουργία του συστήματος "Ηλεκτρονικός Φάκελος Δανειολήπτη" για την ηλεκτρονική διαχείριση των εγγράφων που συνοδεύουν τα αιτήματα κατάπτωσης. Επίσης θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που εξετάζει τα εκκρεμή αιτήματα καταπτώσεων και θα βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα. Στόχος των εν λόγω δράσεων είναι να υποστηρίξουν ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο αποπληρωμής των αιτημάτων καταπτώσεων των εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων».
Το εναρκτήριο λάκτισμα για το κυνηγητό των οφειλετών που άφησαν απλήρωτα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου δόθηκε με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη στις 16 Οκτωβρίου του 2019, η οποία προέβλεπε την επιτάχυνση της μεταφοράς των συγκεκριμένων οφειλών στην εφορία και την αντιμετώπιση τους ως χρέη προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με την απόφαση, για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται οι τράπεζες υποβάλλουν τον σχετικό ηλεκτρονικό φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Κρατικών Εγγυήσεων και Κίνησης Κεφαλαίων (ΔΚΕΚΚ) η οποία διενεργεί έλεγχο της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου και στη συνέχεια αποστέλλει τον φάκελο στην εφορία η οποία προχωρά στη βεβαίωση του ποσού σε βάρος του δανειολήπτη λόγω της κατάπτωσης της εγγύησης του δημοσίου και κινεί όλες τις προβλεπόμενες από τον Κ.Ε.Δ.Ε. ενέργειες για τη διασφάλιση και είσπραξη των απαιτήσεων αυτών
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι το 2019 οι νέες εγγυήσεις του δημοσίου ανήλθαν στο 0,22% του ΑΕΠ έναντι 0,10% του ΑΕΠ, οι πληρωμές από καταπτώσεις εγγυήσεων διαμορφώθηκαν στο 0,01% του ΑΕΠ έναντι 0,05% το 2018 και το ανεξόφλητο υπόλοιπο δανείων με εγγύηση του δημοσίου ανήλθε στο 5,24% του ΑΕΠ η σε απόλυτα ποσά σε 9,953 δις. ευρώ έναντι 5,59% του ΑΕΠ το 2018 η 10,326 δις. ευρώ