Στα ύψη έχει εκτινάξει η πανδημία τις επενδυτικές δαπάνες του Δημοσίου, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 9,5 δισ. ευρώ φέτος. Το 2021, ο προϋπολογισμός επιστρέφει στις ίδιες επενδυτικές δαπάνες που είχαν προγραμματισθεί και για φέτος, όμως το υπ. Οικονομικών εκτιμά ότι θα λάβει η χώρα περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προαναγγέλεται η κατάθεση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες φέτος αυξάνονται συνεχώς για να αντιμετωπισθούν οι νέες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι:
- Ο αρχικός Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2020 ανερχόταν σε 6.000 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδοτούμενα έργα και 750 εκατ. ευρώ για έργα χρηματοδοτούμενα αμιγώς από εθνικούς πόρους.
- Τον Μάιο του 2020 ψηφίστηκε συμπληρωματικός Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων, σύμφωνα με τον οποίο τα παραπάνω όρια δαπάνης αυξήθηκαν σε 7.000 εκατ. ευρώ για το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 1.000 εκατ. ευρώ για το εθνικό σκέλος.
- Τελικά για το 2020, προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας Covid-19 και συγχρόνως να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα τα έργα του ΕΣΠΑ, θα διαθέσει στο ΠΔΕ 7.500 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων και 2.021 εκατ. ευρώ για έργα χρηματοδοτούμενα αμιγώς από εθνικούς πόρους, διαμορφώνοντας το συνολικό εκτιμώ-μενο όριο δαπάνης του ΠΔΕ σε 9.521 εκατ. ευρώ.
- Προς τον σκοπό αυτό επίκειται η άμεση κατάθεση νέου συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων για ψήφιση από τη Βουλή.
Για το 2021, η κυβέρνηση επιστρέφει στους ίδιους στόχους που είχαν προ πανδημίας για το ΠΔΕ, προβλέποντας συνολική δαπάνη 6,75 δισ. ευρώ. «Για το έτος 2021 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 6.750 εκατ. ευρώ, με κατανομή της συνολικής δαπάνης μεταξύ των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 6.000 εκατ. ευρώ και εκείνων που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από ε-θνικούς πόρους, ύψους 750 εκατ. ευρώ», σημειώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Και τονίζεται ότι «σταθερή επιδίωξη για την υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ και για το 2021 παραμένει η απορρόφηση των πόρων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εισροή της αναλογούσας κοινοτικής συνδρομής.
Στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στους τομείς των μεγάλων έργων υποδομών (οδικά έργα, σιδηρόδρομοι, μετρό κ.λπ.), της επιχειρηματικότητας (κυρίως στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού), της δημιουργίας απασχόλησης, της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της υγείας και της πρόνοιας, των έργων για την προστασία του περιβάλλοντος, των έργων υποδομών των ΟΤΑ όλης της χώρας και των δράσεων για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Σε ό,τι αφορά το Εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, χρηματοδοτούνται αναπτυξιακές δράσεις του Κρά-τους που δεν είναι επιλέξιμες σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αναπτυξιακές δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής προστασίας, εξυπηρετούνται οι ανάγκες των επενδυτικών νόμων και καλύπτονται έκτακτες ανάγκες, όπως η αποκατάσταση ζημιών σε έργα υποδομής από σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές.
Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον ορθό προγραμματισμό και τη στόχευ-ση με βασικότερο εργαλείο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών. Στην κατεύθυνση αυτή, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025, με το οποίο οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι και διαδικασίες για την έγκριση, χρηματοδότηση, υλοποίηση, παρακολούθηση και τον έλεγχο του ΠΔΕ - στα πρότυπα των αντίστοιχων συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων -πρόκειται να υιοθετηθούν για τα έργα που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους».
Για τα έργα που χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα απορροφηθούν επιδοτήσεις ύψους 2,635 δισ. ευρώ το 2021. Έτσι, ανεβαίνει η συνολικό δημόσια επενδυτική δαπάνη στα 9,385 δισ. ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στο ύψος των κονδυλιών που θα διαθέσει το 2020 το Δημόσιο για επενδύσεις.
η δέσμη μέτρων του επιδοτούμενου μέρους του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 2.635 εκατ. ευρώ και