Τη βαριά δημοσιονομική επιδείνωση που προκαλεί η κρίση της πανδημίας καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς στο οκτάμηνο φέτος το συνολικό ταμειακό έλλειμμα έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα γύρισε από πλεόνασμα πέρυσι σε έλλειμμα ύψους 6,4 δισ. ευρώ φέτος.
Η κρίση της πανδημίας αφήνει μεγάλα «τραύματα» στα δημόσια οικονομικά, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία σε ταμειακή βάση που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ειδικότερα, ενδεικτικό της σοβαρής επιδείνωσης των δημοσιονομικών της χώρας είναι ότι, όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 11.194 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2.362 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Δηλαδή, το συνολικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 4,7 φορές.
Αντίστοιχα, το πρωτογενές αποτέλεσμα, χωρίς δηλαδή υπολογισμό των δαπανών για τόκους και χρεολύσια, πέρασε από πλεόνασμα 547 εκατ. ευρώ πέρυσι, σε έλλειμμα 6,408 δισ. ευρώ φέτος.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, πολύ μεγάλες ήταν οι υστερήσεις στα έσοδα, αλλά και η διόγκωση των δαπανών, που κατά μεγάλο μέρος οφείλονται στην κρίση. Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 26.530 εκατ. ευρώ, από 30.096 εκατ. ευρώ πέρυσι, αναφέρει η ΤτΕ, δηλαδή καταγράφεται μια μείωση της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 37.045 εκατ. ευρώ, από 33.946 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019, σημειώνει η κεντρική τράπεζα. Δηλαδή, οι δαπάνες διογκώθηκαν, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των πρόσθετων μέτρων για στήριξη της οικονομίας, κατά 3,099 δισ. ευρώ.