Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να αποτελέσει τον κινητήρα για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, καθώς η Ελλάδα γίνεται πιο θελκτικός προορισμός για τις επενδύσεις. Καθώς ετοιμάζονται να εισρεύσουν στη χώρα 72 δισ. ευρώ που θα δοθούν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας σημαντικής στροφής.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η εκμετάλλευση του θετικού κλίματος που έχει ενταθεί για την χώρα μας μετά και την μέχρι στιγμής επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τρέξει τις ρυθμίσεις ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που χρειάζονται για την υλοποίηση μιας επένδυσης ενώ δημιουργείται ένα κλίμα φιλικό προς τις επιχειρήσεις, με τους επενδυτές να βάζουν πλέον στα ραντάρ τους την Ελλάδα.
Η επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης φέρνει επενδύσεις
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο συνέδριο του Economist για τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας υπογράμμισε το γεγονός πως η είσοδος του ολλανδικού fund Reggeborgh στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης προς τον Ελλάκτωρ αλλά καθώς αυτή η εταιρεία είναι κρίσιμης σημασίας για την ελληνική οικονομία, και για την Ελλάδα και το οικονομικό μας μέλλον».
Επιπλέον ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην είσοδο της Blackrock στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που «δείχνει ότι υπάρχει πλέον ισχυρό ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα που εν μέσω της πανδημίας και των δυσκολιών μπορεί να προσελκύει ξένους επενδυτές και να ανακοινώνει νέα επιχειρηματικά σχέδια», ενώ προανήγγειλε πως θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες ακόμα μια μεγάλη επενδυτική κίνηση στη χώρα.
Κάνοντας αναφορά και στη πρόοδο που καταγράφουν τα έργα στο Ελληνικό, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει σαν στόχο να κάνει την χώρα πιο φιλική προς το επιχειρείν και τις επενδύσεις.
Οι διαδικασίες για την υλοποίηση των επενδύσεων επιταχύνονται, με την χώρα να γίνεται πιο θελκτική όπως αναφέρει και η μελέτη της EY όπου η Ελλάδα έχει βελτιώσει τις επενδυτικές της προοπτικές με τους ξένους επενδυτές σε ποσοστό 69% να αναμένουν να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η εικόνα της χώρας.
Όπως σημείωσε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, «πριν από την πανδημία οι επενδυτές έβλεπαν το κλίμα να αλλάζει στην χώρα. Η επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έδωσε την εικόνα πως η Ελλάδα είναι σοβαρή χώρα και οι πολίτες μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες, δείχνοντας μια διαφορετική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό». Πλέον το «στοίχημα είναι να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που έχει δοθεί από την πανδημία και να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».
Ανάγκη να προσελκύσει η χώρα περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στο συνέδριο του Economist, η χώρα μετατρέπεται σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. «Ξένες εταιρείες μας είπαν πως βρισκόσασταν στα κόκκινα και πλέον είστε στο κίτρινο» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Επενδύσεων που σημείωσε τις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας να προσελκύσει επενδύσεις.
Παράλληλα ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε το γεγονός ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2019 ανήλθαν στα 4,1 δισ. ευρώ που είναι η καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί από το 2006 σημειώνοντας άλμα 23% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Τόνισε ωστόσο πως χρειάζεται ακόμα να προχωρήσουν αρκετές διαρθρωτικές αλλαγές και να επιταχυνθούν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Ο κ. Παπαθανάσης σχολίασε το γεγονός πως πλέον έχουν ξεμπλοκαριστεί επενδυτικά σχέδια «ύψους πολλών δις ευρώ, όπως το Ελληνικό» δίνοντας έτσι το μήνυμα «πως η Ελλάδα είναι εδώ για το επιχειρείν» και τόνισε πως θα υπάρξουν κίνητρα για την ενίσχυση των επενδύσεων, ενώ τρέχει παράλληλα και η ψηφιοποίηση του κράτους.
Ο Κρίστιαν Κάλιν, πρόεδρος της Henley & Partners τόνισε τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα ώστε να προσεγγίσει επενδύσεις και σημείωσε ότι μπορεί να προσελκύσει ένα μεγάλο μέρος ξένων κεφαλαίων και μέσα από την Golden Visa.
Σημείωσε χαρακτηριστικά πως τα έσοδα από το πρόγραμμα της Golden Visa θα μπορούσαν να δεκαπλασιαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια και από 1 δισ. ευρώ που ήταν πέρσι, θα μπορούσαν να φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ, καθώς η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα, το περιβάλλον και οι κλιματολογικές συνθήκες αποτελούν ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Έχουν γίνει πολλά, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ελλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης στη συζήτηση που συμμετείχε μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, επεσήμανε πως αν και έχουν γίνει βήματα, υπάρχει ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καλλιτσάντσης «η Πολιτεία πρέπει να μετουσιώσει αυτή την ευκαιρία της πανδημίας σε πράξη» τονίζοντας πως υπάρχουν ακόμα οι μεγάλες παθογένειες που θέτουν εμπόδια στην πραγματοποίηση των επενδύσεων. «Η απονομή δικαιοσύνης είναι μία από αυτές. Πρέπει άμεσα να συνταχθεί ένας οδικός χάρτης με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα ώστε και τα Δικαστήρια να αποσυμφορηθούν και να μην δημιουργούνται νέες καθυστερήσεις στις υποθέσεις που ανακύπτουν».
Ο κ. Καλλιντσάντσης τόνισε πως η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις επενδύσεις γίνεται ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη μετά και τα 72 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι παθογένειες όπως «η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και στους χρόνους αδειοδότησης και ανταπόκρισης των δημόσιων υπηρεσιών όπου το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει συγκεκριμένους χρόνους, αλλά αυτοί οι χρόνοι δεν τηρούνται ποτέ» αποτελούν σημαντικοί ανασταλτικοί παράγοντες για να αυξηθεί η επενδυτική κίνηση στη χώρα.
Όπως ανέφερε ο διευθ. Σύμβουλος της Ελλάκτωρ «η ύπαρξη αστικής ευθύνης θα ήταν καταλυτική για την τήρηση των προθεσμιών από την πλευρά του Δημοσίου. Αν μια υπηρεσία ξεπεράσει τους χρόνους ακόμα και δέκα φορές παραπάνω δεν υπάρχει καμία επίπτωση. Επίσης μια δικαστική διαδικασία δεν έχει νόημα για το έργο και την εταιρεία γιατί θα πάρει 20 χρόνια».
«Πρέπει να δημιουργηθεί ξανά μια σχέση εμπιστοσύνης και γι αυτό θα χρειαστεί κάποιος χρόνος» σημείωσε ο κ. Καλλιτσάντσης που τόνισε όμως πως «ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει. Τα κεφάλαια του ευρωπαικού Ταμείου θα πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί μέσα σε τρία χρόνια. Αν επιτευχθεί αυτό, τότε θα μιλάμε για ένα τεράστιο άθλο. Αν σε αυτά προστεθούν και οι όποιες δικαστικές προσφυγές η επίτευξη αυτών των χρόνων αποτελεί ένα θαύμα».
Ο Δημήτρης Αργυρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Avant Global τόνισε πως είναι απαραίτητο «η δημόσια διοίκηση να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις ως προς την υλοποίηση των επενδύσεων και να ανοίξει τον δρόμο για την επιτάχυνση των διαδικασιών».
Ο κ. Δημητρόπουλος, επεσήμανε πως οι Έλληνες της διασποράς θέλουν να επενδύσουν τον πλούτο τους στην πατρίδα των προγόνων τους και δείχνουν πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με το παρελθόν, όπου η γραφειοκρατία και οι αγκυλώσεις κρατούσαν τους ξένους επενδυτές μακριά.
Σημείωσε πως υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και υπογράμμισε πως «η ώρα για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα είναι τώρα» και πρόσθεσε ότι «όποιος σκέφτεται να επενδύσει μελλοντικά στην Ελλάδα και όχι τώρα, με σκοπό να έχει καλύτερες επιδόσεις, είναι οπορτουνιστής».