ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Εγκαταλείπουν το AirBnB οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, αναζητούν φοιτητές και οικογένειες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η απογοητευτική πορεία των κρατήσεων το καλοκαίρι και η ακόμα χειρότερη εικόνα τον Σεπτέμβριο υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε plan b.

Επιταχύνεται τις τελευταίες ημέρες η αποχώρηση διαμερισμάτων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους σπεύδουν να προετοιμάσουν για χρήση από φοιτητές, ή οικογένειες (ανάλογα με το μέγεθος και την τοποθεσία του εκάστοτε ακινήτου), τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο και μέχρι να ανακάμψει πλήρως η τουριστική κίνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. Airbnb, Homeaway κτλ.), η απογοητευτική πορεία των κρατήσεων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και η ακόμα χειρότερη εικόνα από τον Σεπτέμβριο και μετά, απόρροια της έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην πλειονότητα των χωρών, που αποτελούσαν βασικούς «αιμοδότες» της ελληνικής αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, έβαλαν «ταφόπλακα» σε τυχόν ανάκαμψη της αγοράς από το φθινόπωρο και μετά.

Η φετινή εικόνα του Σεπτεμβρίου είναι αποκαρδιωτική. Με βάση την εικόνα των κρατήσεων που είχαν γίνει μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, η μέση πληρότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων στο σύνολο της χώρας κινείται σε επίπεδο χαμηλότερο του 30%, με την μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να αγγίζει τα 100 ευρώ. Τον αντίστοιχο μήνα του 2019, η μέση πληρότητα ήταν υπερδιπλάσια, καθώς ξεπερνούσε το 65% πανελλαδικά, ενώ η μέση τιμή ανά κατάλυμα διαμορφωνόταν σε 80 ευρώ.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, όσοι λειτούργησαν φέτος τα ακίνητά τους ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αύξησαν τις τιμές κατά περίπου 20%, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την χαμηλή πληρότητα.

Αντίστοιχα, στο κέντρο της Αθήνας, τον περσινό Σεπτέμβριο, η πληρότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας είχε ανέλθει σε 64%, με την μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να αγγίζει τα 62 ευρώ. Πρόκειται για αριθμούς καλούς, πλην όμως χαμηλότερους από εκείνους του 2018, όταν για παράδειγμα, η μέση πληρότητα είχε ανέλθε σε 69%.

Έτσι, με βάση την εικόνα που είχε διαμορφωθεί μέχρι και τις 19 Αυγούστου, τα προς εκμίσθωση καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας είχαν υποχωρήσει σε 8.990, για πρώτη φορά από το 2018. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, υπολογίζεται οτι αποχωρήσει από την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, περίπου 2.800 – 3.000 κατοικίες, αρχικά γιατί η δραστηριότητα δεν ήταν πλέον βιώσιμη και στη συνέχεια εξαιτίας της πανδημίας και της έλλειψης ζήτησης. Τα στοιχεία προκύπτουν από την πλατφόρμα στατιστικών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις AirDNA.

Πριν από λίγους μήνες, όταν πρωτοεμφανίστηκε το ζήτημα της πανδημίας, η αρχική εκτίμηση αρκετών στελεχών της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, ήταν ότι καταρχάς, τα καταλύματα θα πληγούν λιγότερο σε σχέση με τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα οποία θα αποφύγουν οι τουρίστες. Επίσης, υπήρχε αισιοδοξία λόγω της επιτυχούς αντιμετώπισης του πρώτου κύματος κρουσμάτων από την χώρα μας και την θετική δημοσιότητα που εισέπραξε συνολικά ως τουριστικός προορισμός. Μάλιστα, ορισμένοι έκαναν λόγο για μερική αναπλήρωση των απωλειών το φθινόπωρο, θεωρώντας ότι η πανδημία θα μετέθετε την τουριστική σεζόν μερικούς μήνες μετά, δηλαδή, ότι αρκετοί επισκέπτες θα έρχονταν στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, που οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμα σχεδόν καλοκαιρινές, αντί π.χ. για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές διαψεύδονται πλέον πανηγυρικά, καθώς όχι μόνο δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως ακόμα και οι λίγοι τουρίστες του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου, φαίνεται ότι θα απουσιάσουν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ασφαλώς, επειδή η αγορά της Αθήνας έχει λιγότερη εποχικότητα από εκείνη π.χ. της Μυκόνου, εκτιμάται ότι θα υπάρχει κάποια ζήτηση και τους μήνες αυτούς, ωστόσο, με δεδομένη την υπερπροσφορά καταλυμάτων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη για τους ιδιοκτήτες που δεν διαθέτουν «μαγαζί-γωνία», δηλαδή το ακίνητό τους δεν βρίσκεται εντός του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας. Όπως άλλωστε διαμηνύουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, ακόμα και το περίφημο Κουκάκι, έχει αρχίσει να δέχεται σοβαρά «χτυπήματα» κι επικρατούν δεύτερες σκέψεις μεταξύ των επενδυτών/ιδιοκτήτων, για το πώς να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους κατά την διάρκεια των επόμενων μηνών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρότητες μέχρι 83% στα ακίνητα Airbnb ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο

Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο καταγράφει αύξηση 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μπαίνουν σε μικροσκόπιο της εφορίας όλες οι μισθώσεις τύπου Airbnb

Σφίγγει κι άλλο ο ελεγκτικός κλοιός στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω συμφωνίας της ΑΑΔΕ με Airbnb, Booking και VRBO. Έλεγχοι και βαριά πρόστιμα για τις αδήλωτες συναλλαγές. Τι προβλέπει πρόσφατη απόφαση.
Airbnb-Enoikiaseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα Airbnb: «Μαγνήτης» οι Κυκλάδες για τους Αμερικανούς τουρίστες

Τα σπίτια σε μοναδικές τοποθεσίες ή με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, όπως αυτά των Κυκλάδων, προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αλλάζει για πάντα τα ταξίδια η πανδημία, περιορίζεται ο τουρισμός σε μακρινούς προορισμούς.