ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Χειροτέρεψαν οι επιχειρηματικές συνθήκες λόγω της πανδημίας

Oι αυξήσεις των τιμών από την πλευρά των προμηθευτών ώθησαν το κόστος πρώτων υλών σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ οι τιμές εκροών μειώνονται καθώς οι εταιρείες θέλουν να ενισχύσουν τις πωλήσεις.

Η ταχύτερη επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα αντέστρεψε την τάση προς ανάκαμψη που παρατηρήθηκε μετά το ιστορικό χαμηλό του Απριλίου, με τον κύριο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index - PMI) να κλείνει τον Ιούλιο στις 48,6 μονάδες. Τιμή χαμηλότερη από τις 49,4 μονάδες του Ιουνίου.

Όπως αναφέρει η έρευνα της IHS Markit, η επιδείνωση ήταν, σε γενικές γραμμές, οριακή. Η παραγωγή εξακολούθησε να μειώνεται στις ελληνικές εταιρείες μεταποίησης τον Ιούλιο, με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό. Η μείωση της παραγωγής ήταν, σε γενικές γραμμές, μόλις οριακή, ωστόσο οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα τόνισαν τις περαιτέρω ενδείξεις για υποχώρηση της ζήτησης των πελατών μετά την πανδημία COVID19.

Η μείωση της παραγωγής προήλθε από την έντονη μείωση των νέων εργασιών, καθώς ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι ο αντίκτυπος στον τουριστικό τομέα έπληξε την εισροή νέων πωλήσεων. Παρότι ο ρυθμός μείωσης ήταν βραδύτερος από το χαμηλό ρεκόρ του Απριλίου, ήταν, ωστόσο, πολύ ταχύτερος από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Οι κατασκευαστές σημείωσαν, επίσης, ασθενή ζήτηση από βασικές αγορές εξαγωγών, καθώς οι νέες εργασίες που δέχθηκαν από το εξωτερικό μειώθηκαν σημαντικά. Λαμβάνοντας υπ' όψιν την ταχύτερη μείωση της ζήτησης των πελατών, οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν εξασθενημένη εμπιστοσύνη σχετικά με αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος. Ο βαθμός εμπιστοσύνης μειώθηκε σημαντικά από το υψηλό τεσσάρων μηνών του Ιουνίου, ωστόσο το κλίμα παρέμεινε σε γενικές γραμμές θετικό.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα επίπεδα εμπιστοσύνης επηρεάστηκαν αρνητικά από την αβεβαιότητα σχετικά με τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19. Εν τω μεταξύ, το κόστος εισροών αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, καθώς οι αυξήσεις των τιμών από την πλευρά των προμηθευτών ώθησαν το κόστος πρώτων υλών σε υψηλότερα επίπεδα. Παρ' όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης ήταν, σε γενικές γραμμές, μόλις οριακός και σε πρωτοφανή υποτονικά, για την έρευνα, επίπεδα.

Οι τιμές εκροών εξακολούθησαν να μειώνονται, καθώς οι εταιρείες χρησιμοποίησαν περισσότερες εκπτώσεις στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τις πωλήσεις και να προσελκύσουν νέους πελάτες. Κατ' αναλογία με τις ασθενείς συνθήκες ζήτησης, οι κατασκευαστές μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων τους τον Ιούλιο. Η οριακή μείωση της απασχόλησης ήταν η βραδύτερη που έχει καταγραφεί στο τρέχον διάστημα πέντε μηνών συνεχούς συρρίκνωσης, ωστόσο προήλθε από την επιταχυνόμενη αύξηση του πλεονάζοντος προσωπικού στα εργοστάσια των παραγωγών αγαθών.

Οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα εξακολούθησαν να μειώνουν τα αποθέματά τους τον Ιούλιο, καθώς τόσο τα αποθέματα προμηθειών όσο και τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων συρρικνώθηκαν περαιτέρω. Η εξασθενημένη ζήτηση οδήγησε σε άλλον έναν μήνα μείωσης των αγορών εισροών, ενώ οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών εξακολούθησαν να επιμηκύνονται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-FTI-Group-Germany
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κρήτη βρέθηκε περισσότερο εκτεθειμένη μετά το «κανόνι» του FTI

Τα βέλη της παρούσας κρίσης έπληξαν άμεσα μικρή αλλά όχι αμελητέα μερίδα ξενοδόχων που συνεργάζονταν μαζί του, ωστόσο μακροπρόθεσμα προβληματισμός διαγράφεται για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκούς Tour Operators.
kikilias, ypourgeio ygeias, koronoios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κικίλιας: Ενισχύουμε τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Κατά τη διάρκεια συνάντησης, ο υπ. Τουρισμού ανέπτυξε τη στρατηγική ενίσχυσης του city break, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί φέτος καμπάνια από τέλη Νοεμβρίου μέχρι Φεβρουάριο.
Tourismos, Turism, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 1.004 τα ενταγμένα έργα στη δράση «Επανεκκίνηση Τουρισμού»

Οι νέες αιτήσεις χρηματοδότησης που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ανέρχονατι σε 817 και αφορούν σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Η συνολική δημόσια δαπάνη των 1.004 πλέον έργων φτάνει τα 53,7 εκατ. ευρώ.