Σε μεγάλη αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ελλάδα προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση που θα έχουν στην οικονομία τα νέα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ υπολογίζει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2% περισσότερο τα επόμενα 6 χρόνια σε σχέση με τις εκτιμήσεις που γίνονταν έως τώρα.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζει πως η οικονομία θα δεχτεί μεγάλη ώθηση από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου, ωστόσο σημειώνει ότι κλειδί για τη σωστή απορρόφηση είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Ηταν κάτι αναπάντεχο. Πρόκειται να έχει πολύ θετική επίδραση στην οικονομία», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. «Εχουμε κάνει συγκεκριμένους υπολογισμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «για τα επόμενα έξι χρόνια, η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 2% υψηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις έως τώρα. Οπότε, θα υπάρξει αναθεώρηση των στόχοων ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια».
Παράλληλα, τόνισε πως το κλειδί είναι το πως θα δαπανηθεί αυτή η βοήθεια. Η πρόκληση τώρα είναι να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να μπορεί να απορροφήσει τα κεφάλαια «με τον σωστό τρόπο, έχοντας τον μέγιστο αντίκτυπο στην ανάπτυξη», επεσήμανε. «Δεν αρκεί να ξοδεύεις τα χρήματα. Πρέπει να συνοδεύσουμε αυτήν την επένδυση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Τι προβλέπει για τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ
Παράλληλα, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα εξαντλήσει τα 1,35 τρισ. του προγράμματος για την πανδημία και τόνισε πως η εξέλιξη του πληθωρισμού θα κρίνει πότε θα σταματήσουν οι αγορές ομολόγων.
«Έχουμε μια στρατηγική εξόδου», ανέφερε. «Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την εξέλιξη του πληθωρισμού», τόνισε επίσης, εκτιμώντας ότι η ΕΚΤ θα κάνει χρήση του συνόλου του προγράμματος των 1,35 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ, γνωστό ως ΡΕΡΡ.
Όσον αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης είπε ότι ανακάμπτει σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.
Τέλος, συμμερίστηκε την επιφυλακτικότητα της προέδρου της ΕΚΤ, η οποία προειδοποίησε ότι οι προοπτικές ανάκαμψης παραμένουν αβέβαιες και άνισες, παρά το δημοσιονομικό πακέτο των 750 δισ. ευρώ. «Ενώ είναι αλήθεια ότι παρατηρούμε μια ύφεση τον Απρίλιο, οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν», είπε χαρακτηριστικά.