ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σήμα κινδύνου από το ΔΝΤ: Έρχεται παγκόσμια ύφεση

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πάνω από 90% των οικονομιών του πλανήτη βρίσκονται σε συγχρονισμένη επιβράδυνση. Στα 700 δισ. δολ. το κόστος των εμπορικών πολέμων το 2020. Χρειάζεται συγχρονισμένη αύξηση δαπανών από τις κυβερνήσεις για να αποτραπεί μια ύφεση, τονίζει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σε συγχρονισμένη επιβράδυνση έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί η νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, και καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν προληπτικά μέτρα με συντονισμένη αύξηση των δημοσίων δαπανών για την αποτροπή μιας ύφεσης.

«Πριν από δύο χρόνια, η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε συγχρονισμένη ανοδική κίνηση. Το ΑΕΠ αυξανόταν σχεδόν στο 75% των οικονομιών του πλανήτη. Σήμερα, ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό οικονομιών κινείται συγχρονισμένα, αλλά δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, της επιβράδυνσης. Το 2019 εκτιμούμε ότι θα υπάρξει επιβράδυνση στο 90% της παγκόσμιας οικονομίας. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται τώρα σε συγχρονισμένη επιβράδυνση», τόνισε η κ. Γκεοργκίεβα, στην πρώτη ομιλία της από τη θέση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, ενόψει της έναρξης των φθινοπωρινών εργασιών του, την επόμενη εβδομάδα.

Στην ομιλία της με το χαρακτηριστικό τίτλο «Η επιβράδυνση της ανάπτυξης καλεί για επιτάχυνση δράσης», η διευθύντρια του ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη θα πέσει φέτος στο χαμηλότερο ρυθμό από την αρχή της δεκαετίας, ενώ παρότι η ανεργία στις ΗΠΑ και στην Γερμανία είναι σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά, στις ανεπτυγμένες οικονομίες η οικονομική δραστηριότητα εξασθενεί. Σταδιακά, η ανάπτυξη εξασθενεί και στην Κίνα, ενώ σε μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως της Ινδίας και της Βραζιλίας η επιβράδυνση είναι εντονότερη φέτος.

Η κυριότερη αιτία για την επιβράδυνση, σημειώνει η Γκεοργκίεβα, είναι οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο από τις αντιπαραθέσεις αυτής της περιόδου, που έχουν «παγώσει» την ανάπτυξη του εμπορίου. Σύμφωνα με την ανάλυση του Ταμείου, τα κόστη από τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου θα εκτιναχθούν στα ύψη το 2020, φθάνοντας το 0,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ (700 δισ. δολ.), δηλαδή περίπου όσο είναι το μέγεθος μιας οικονομίας όπως η Ελβετία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Ταμείου.

Το μεγαλύτερο μέρος των παρενεργειών από τους εμπορικούς πολέμους θα έλθουν στην οικονομία με έμμεσο τρόπο, δηλαδή με τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, την επίδραση στις αγορές κ.α.

imf

Για την αντιμετώπιση των δυσμενών εξελίξεων, η Γκεοργκίεβα κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν συντονισμένη δράση προληπτικά. Όπως είπε, το αποτελεσματικότερο μέτρο, που έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, είναι η αύξηση των δαπανών. Αυτό έγινε για να αντιμετωπισθεί η ύφεση στις αρχές της δεκαετίας από τις κυβερνήσεις των 20 μεγαλύτερων οικονομικών (G20) και είχε θετικό αποτέλεσμα. Ανάλογη δράση θα πρέπει να αναλάβουν και τώρα οι κυβερνήσεις, ώστε να αποτρέψουν μια διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας σε νέα ύφεση, τόνισε η Γκεοργκίεβα, θυμίζοντας τη συμβουλή του Σέξπιρ: «Καλύτερα τρεις ώρες νωρίτερα, παρά ένα λεπτό καθυστερημένα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Ρεκόρ Ευρώπης στην αύξηση ορίων ηλικίας θα κάνει η Ελλάδα

Πάνω από τα 72 έτη προβλέπει η Κομισιόν ότι θα έχει αυξηθεί το όριο ηλικίας το 2070, μόνο η Δανία θα έχει υψηλότερο. Ως το 2030 η πρώτη αύξηση ορίου. Πρωτιά στην Ευρώπη στη συμπίεση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το κραχ στα όρια της... φούσκας οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα

Η πρωτοφανής «βουτιά» και η συνεχής άνοδος από το 2017 με οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα διψήφιας αύξησης. Υπερτίμηση έως 29% «βλέπουν» ΔΝΤ και Τρ. Πειραιώς. Καταλύτης η ζήτηση 170.000 κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Μικρό... θαύμα με την παραοικονομία - Έπεσε από 30% στο 16% του ΑΕΠ

Νέα μελέτη καταγράφει θεαματική πρόοδο στη μείωση της ανεπίσημης οικονομικής δραστηριότητας, με ώθηση κυρίως από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σε Αττική και Κρήτη σημειώνονται οι μεγαλύτερες μειώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ καλεί... Ευρώπη: Βάλτε ψαλίδι στις επιδοτήσεις για την ενέργεια

Ανησυχία στην Ουάσιγκτον για τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης: φθάνουν το 1,8% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμάται ότι δεν έπρεπε να ξεπερνούν το 1%. Κίνδυνοι για τα δημόσια οικονομικά και την ενεργειακή ασφάλεια. Ποιες ήταν οι συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί το ΔΝΤ δεν ανησυχεί σήμερα για μια νέα κρίση με το χρέος

Χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες και συνεχή μείωση του χρέους την επόμενη δεκαετία, αν και με σχετικά μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, «βλέπει» το Ταμείο. Μεγάλο πλεονέκτημα τα δάνεια από την Ευρώπη με προνομιακούς όρους.
investment_fall
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις: Γιατί είναι τελευταίες στην ΕΕ οι ελληνικές επιχειρήσεις

Μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το επενδυτικό κενό στην οικονομία εξηγεί γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις διστάζουν να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια για να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους.