ΓΔ: 2613.49 1.22% Τζίρος: 290.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
ΤΤΕ
Φωτο: Shutterstock

ΤτΕ: Περιορισμένοι οι συστημικοί κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα

Η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί στο 0,5% το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας, εκτιμώντας ότι οι συστημικοί κίνδυνοι παραμένουν περιορισμένοι και το περιβάλλον ουδέτερο.

Περιορισμένοι παραμένουν οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας το γ΄τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπέζης της Ελλάδος.

Η αξιολόγηση των κυκλικών συστημικών κινδύνων στην Ελλάδα για το γ΄ τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με την ΤτΕ, καταδεικνύει ότι οι κίνδυνοι αυτοί παραμένουν περιορισμένοι και ότι το περιβάλλον κινδύνου εμφανίζεται ουδέτερο.

Συνακόλουθα η ΤτΕ δεν κρίνει αναγκαία τη μεταβολή του ποσοστού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για την Ελλάδα, το οποίο παραμένει στο 0,5%, δηλ. στο επίπεδο του επιδιωκόμενου ποσοστού θετικού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας σε ουδέτερο περιβάλλον κινδύνου, με εφαρμογή από 1ης Οκτωβρίου 2026.

Η τριμηνιαία αξιολόγηση της έντασης των κυκλικών συστημικών κινδύνων και της καταλληλότητας του ποσοστού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για την Ελλάδα λαμβάνει υπόψη την τυποποιημένη διαφορά των πιστώσεων προς το ΑΕΠ, τον οδηγό αποθέματος ασφαλείας και, κυρίως, πρόσθετους δείκτες για τη συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση κυκλικών συστημικών κινδύνων, που αφορούν τις πιστωτικές εξελίξεις, τη δανειακή επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα, τα οικιστικά και επαγγελματικά ακίνητα, τις εξωτερικές ανισορροπίες, τον τραπεζικό τομέα και τις αγορές κεφαλαίων. 

Η ανάλυση των πρόσθετων δεικτών αναδεικνύει μεν την απαρχή συσσώρευσης κυκλικών συστημικών κινδύνων σε επιμέρους τομείς, όπως η χρηματοδότηση των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, οι τιμές των οικιστικών ακινήτων και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά συνολικά επιβεβαιώνει την εκτίμηση περί απουσίας υπέρμετρης πιστωτικής επέκτασης.

Συμπερασματικά, οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το γ΄ τρίμηνο του 2026 παραμένουν περιορισμένοι και το περιβάλλον κινδύνου εμφανίζεται ουδέτερο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν κρίνει αναγκαία τη μεταβολή του ποσοστού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας για την Ελλάδα, το οποίο παραμένει στο 0,5%, δηλ. στο επίπεδο του επιδιωκόμενου ποσοστού θετικού αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας σε ουδέτερο περιβάλλον κινδύνου. Το ποσοστό αυτό ορίστηκε με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 248/1/06.10.2025 με εφαρμογή από 1ης Οκτωβρίου 2026.

Επισημαίνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υιοθετήσει τo θετικό αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας σε ουδέτερο περιβάλλον κινδύνου στην Ελλάδα, το οποίο ενεργοποιείται σε πρώιμο στάδιο του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού κύκλου, όταν οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι δεν είναι ούτε υποτονικοί ούτε αυξημένοι. Για την περίοδο από 1.10.2025 έως 30.09.2026 το ποσοστό αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας που τηρούν τα πιστωτικά ιδρύματα είναι 0,25%, σύμφωνα με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 235/2/07.10.2024, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση της Τραπέζης της Ελλάδος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

AML καταπολέμηση ξεπλύματος χρήματος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

AMLA: Κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο στην εποπτεία για το ξέπλυμα χρήματος

Η AMLA αλλάζει ριζικά την εποπτεία κατά του ξεπλύματος χρήματος στην Ε.Ε., θέτοντας ένα κοινό πλαίσιο στα κράτη-μέλη. Τι σημαίνει αυτό για τις τράπεζες και ποιος ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια: Μεγαλώνει η «ψαλίδα» μεταξύ δανείων και καταθέσεων

Τον Αύγουστο αυξήθηκε περαιτέρω η διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, καθώς τα δάνεια έφτασαν 4,79% ενώ οι καταθέσεις παρέμειναν στο 0,37%, οδηγώντας το περιθώριο στο 4,42% σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πόρτα της ΤτΕ στην Binance, τα διυλιστήρια και ο ορεξάτος υποδιοικητής

Το παρσκήνιο ΤτΕ - Binance, πιέζει τη βιομηχανία η ενέργεια, το πλαφόν στα διυλιστήρια, η ορκωμοσία του νέου υποδιοικητή, πόσα δισ. θα δοθούν σε στεγαστικά φέτος, η Πειραιώς βλέπει σήμερα επενδυτές και η ασπίδα του RRF στα επιτόκια.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίζεται αύριο ο νέος υποδιοικητής της ΤτΕ Δημήτριος Τσομώκος

Ο Δημήτριος Τσομώκος θα ορκιστεί υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αύριο Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στις 13:00, στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υφυπουργού Οικονομίας.
Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάτη με τη χρήση του ονόματος του Γ. Στουρνάρα, διοικητή ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιεί για διαδικτυακές απάτες που χρησιμοποιούν το όνομα και την εικόνα του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα σε πλαστά προφίλ και ψευδείς διαφημίσεις. Αντίστοιχα περιστατικά καταγράφονται και στην Ευρώπη.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

AMLA: Νέα εποχή στην εποπτεία για ξέπλυμα χρήματος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η AMLA και το νέο εποπτικό πλαίσιο αλλάζουν ριζικά την εποπτεία κατά του ξεπλύματος χρήματος στην ΕΕ, με αυστηρότερους ελέγχους, κοινά πρότυπα. Πλήρης εφαρμογή έως το 2028 σε όλη την Ευρώπη. Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος.