Νέα παρέμβαση για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων με τα φθηνά δάνεια του υπουργείου Οικονομικών (επιστρεπτέα προκαταβολή) προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ την επόμενη εβδομάδα περισσότερα από 1 δισ. ευρώ θα πιστωθούν από τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, άφησε να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις για την τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ληφθούν τον Αύγουστο, καθώς αυτή την φορά οι υπολογισμοί δεν θα γίνουν με βάση εκτιμήσεις για την πτώση τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά με τα πραγματικά στοιχεία για τη μείωση του τζίρου τον Ιούνιο και Ιούλιο, όπου σημαντικό ρόλο θα έχει ο τζίρος στον τομέα του τουρισμού. Συνολικά, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, απευθείας από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, ήδη παρέχεται ρευστότητα 2 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις.
Σχετικά με τα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας μέσα από το τραπεζικό σύστημα, δηλαδή την επιδότηση επιτοκίου, τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και τα εγγυημένα δάνεια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι σχεδιασμοί έγιναν γρήγορα από την κυβέρνηση, αλλά δεν συγχρονίστηκε επαρκώς το τραπεζικό σύστημα, ενώ υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που ήταν αντικειμενικά δύσκολο να δανειοδοτηθούν.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, σε επαφές που είχες χθες το βράδυ με τις τράπεζες διευκρινίσθηκε ότι μέσα στον Ιούλιο θα εκταμιευθεί σημαντική ρευστότητα σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Για το πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ειδικότερα, ανέφερε ότι υπήρξαν δυσκολίες λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων, αλλά οι τράπεζες μετακίνησαν προσωπικό ώστε να επιταχυνθεί η διεκπεραίωσης. Είπε, πάντως, ότι ο αριθμός των δανείων που έχουν ήδη εγκριθεί φθάνουν τα 2.500 και είναι πολύ λιγότερα από το στόχο για 10.500 δάνεια.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε, πάντως, ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρηθεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για στήριξη των επιχειρήσεων με ρευστότητα και στη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών, ώστε να μη δημιουργηθεί μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.
Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις και ήταν ως τώρα αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμες οι μικροπιστώσεις, καθώς από τον Σεπτέμβριο θα αδειοδοτηθούν τα ειδικά ιδρύματα που θα τις παρέχουν (πρόκειται για δάνεια έως 25.000 ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις).
Έως και 100% μείωση προκαταβολής φόρου
Σχετικά με την προκαταβολή φόρου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι σύντομα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για γενναία μείωση, που μπορεί να φθάνει και το 100% (μηδενική προκαταβολή φόρου) για ορισμένες επιχειρήσεις και κλάδους, που εμφανίζουν ζημιές.
Ήδη, τόνισε, έχουν ενεργοποιηθεί, μεταξύ άλλων, η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, με πληρωμή σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες δόσεις (επιτόκιο 2,5%), καθώς και οι φορολογικές διευκολύνσεις για έγκαιρη εξόφληση (περίπου 150.000 επιχειρήσεις έκαναν χρήση του μέτρου).
Ύφεση 8%, πιθανά νέα μέτρα στήριξης
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τη φετινή ύφεση, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν το υπουργείο Οικονομικών, παρότι γίνονται συνεχώς αναθεωρήσεις από διεθνείς οργανισμούς, επιμένει στην εκτίμηση του Απριλίου, για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8%, αν και επισήμανε, όμως, ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του τουρισμού τους επόμενους μήνες.
Τόνισε, πάντως, ότι το υπουργείο Οικονομικών παραμένει σε ετοιμότητα και διαθέτει ρευστότητα για να προχωρήσει και σε νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, εφόσον αυτό απαιτηθεί. Όπως είπε, η κατάσταση σήμερα, σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα του κράτους, είναι πολύ βελτιωμένη, καθώς εκτός από το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων έχουν αντληθεί με εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων άλλα 7 δισ. ευρώ.
Με δεδομένη αυτή τη ρευστότητα και τη σχετικά ικανοποιητική, σε αυτές τις συνθήκες, πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση είναι σε θέση να σχεδιάσει και πρόσθετα μέτρα στήριξης για επιχειρηματικούς κλάδους και πολίτες που δεν έχουν καλυφθεί από τα μέτρα που ήδη ενεργοποιήθηκαν, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Χωρίς πρόσθετη εποπτεία το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τελικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι πολύ κοντά στις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν, που έχουν πολύ θετικά στοιχεία για την Ελλάδα και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το συντομότερο, ώστε να κατατεθεί τον Οκτώβριο στην Κομισιόν το σχέδιο αξιοποίησης των πόρων και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις από το 2021.
Ξεκαθάρισε, πάντως, επικαλούμενος και τη χθεσινή σχετική δήλωση του επιτρόπου Τζεντιλόνι σε συνέδριο του ΙΟΒΕ, ότι για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα υπάρξει πρόσθετη εποπτεία, πέραν όσων ήδη προβλέπονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.