ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Τονωτική ένεση 45 εκατ. ευρώ στην ελληνική βιομηχανία

Μέσα στον Ιούλιο οι δημοπρασίες του ΑΔΜΗΕ για το νέο κύκλο του προγράμματος της διακοψιμότητας, το οποίο θα εφαρμοσθεί για ένα χρόνο με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ.

Σημαντική οικονομική ενίσχυση στην ελληνική βιομηχανία, το ύψος της οποίας εκτιμάται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θα ανέλθει σε 45 εκατ. ευρώ για το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021, φέρνει η ενεργοποίηση του μέτρου της διακοψιμότητας, μέσω του οποίου οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται να κοινοποιηθεί στην ελληνική κυβέρνηση η οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο εφαρμογής της διακοψιμότητας. Η αρχική συμφωνία έχει επιτευχθεί από τον Μάιο μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών στη βάση της σχετικής πρότασης που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αμέσως μετά την κοινοποίηση και πάντως μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΑΔΜΗΕ ο διαγωνισμός για τη συμμετοχή των βιομηχανιών στη διακοψιμότητα. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί για ένα χρόνο μετά την αναμενόμενη ενεργοποίηση του μοντέλου Target στην ελληνική αγορά ενέργειας, η οποία προγραμματίζεται τον Σεπτέμβριο, αν και υπάρχει ενδεχόμενο μικρής καθυστέρησης λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία. Σημειωτέον ότι οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας ζητούσαν να μείνει το μέτρο σε ισχύ για δύο ακόμη χρόνια.

Σύμφωνα με τη γνωστοποίηση που έγινε από τις ελληνικές αρχές στην Κομισιόν και που έχει γίνει δεκτή από τις Βρυξέλλες, ο ετήσιος προϋπολογισμός του σχήματος της διακοψιμότητας είναι περίπου 45 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί και στο οικονομικό όφελος που θα έχουν οι βιομηχανίες και κυρίως όσες είναι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας.

Το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δημοπρατηθεί μέσω των δημοπρασιών Υπηρεσιών Διακοπτόμενου Φορτίου (ΥΔΦ) θα είναι μικρότερο από το παρελθόν, καθώς θα ανέλθει συνολικά σε 800 MW, δηλαδή 400 MW για την υπηρεσία τύπου 1 και 400 MW για την υπηρεσία τύπου 2.

Όμως, θα εφαρμοσθεί μια σημαντική αλλαγή που θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των δικαιούχων βιομηχανιών, καθώς το ελάχιστο όριο ισχύος για τη συμμετοχή στη δημοπρασία θα τεθεί στα 2MW, ενώ στο προηγούμενο σχήμα ήταν 3MW. Εκτός δημοπρασίας, εξάλλου, θα βρεθεί η ΛΑΡΚΟ, δεύτερος μεγαλύτερος βιομηχανικός καταναλωτής ενέργειας μετά το Αλουμίνιο της Ελλάδος, λόγω του γνωστού προβλήματος με την οφειλόμενη επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

Σημειώνεται ότι η διακοψιμότητα είναι η αποζημίωση που λαμβάνουν οι βιομηχανίες για την ετοιμότητά τους να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλισθεί η κάλυψη από το σύστημα της ενεργειακής ζήτησης, σε περίπτωση ανισορροπίας (αύξηση ζήτησης, βλάβη κ.ο.κ.). Οι ανισορροπίες στο ενεργειακό σύστημα αυξάνονται συνεχώς, λόγω της γρήγορης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών, οι οποίες παρουσιάζουν εγγενή αστάθεια στην παροχή ισχύος.

Στη νέα φάση του σχήματος της διακοψιμότητας, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν, τίθεται ανώτατο όριο (cap) στη μηνιαία αποζημίωση που μπορεί να λάβει μια βιομηχανία, ώστε να αποφευχθούν υπερβολικές αποζημιώσεις. Το όριο υπολογίζεται σύμφωνα με τη μηνιαία κατανάλωση κάθε βιομηχανίας και με βάση την τιμή των 15 ευρώ/MWh.

Πάντως, όπως παγίως τονίζουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, οι αποζημιώσεις που πληρώνονται μέσα από τα σχήματα της διακοψιμότητας, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια, αποτελούν μόνο μια μικρή ελάφρυνση για την ελληνική βιομηχανία, η οποία επιβαρύνεται με τιμές ρεύματος από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, που αποτελούν «βαρίδι» για την ανταγωνιστικότητά της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μένει πίσω η κυβέρνηση στα ορόσημα για κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ασφυκτικές οι προθεσμίες για έργα που πρέπει να προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, δυσκολίες με το καλώδιο οπτικών ινών στο Αιγαίο, την ψηφιοποίηση εγγράφων και το Κτηματολόγιο. Αγώνας δρόμου για 5,3 δισ. ευρώ.
fysiko aerio-gas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποσό ρεκόρ για το επίδομα θέρμανσης, αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια

Στόχος της κυβέρνησης να καλυφθούν από το επίδομα περισσότερα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και πλήττονται από μεγάλες ανατιμήσεις. Σε δεύτερο χρόνο η απευθείας επιδότηση λογαριασμών φυσικού αερίου.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικό σχέδιο για επιδότηση από την ΕΕ στους καταναλωτές ρεύματος

Ελλάδα και Ισπανία ζητούν να επιδοτηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια οι καταναλωτές που επιβαρύνονται από τις υψηλές τιμές στο ρεύμα. Στόχος, να γίνει συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η επιδότηση για το ακριβό ρεύμα: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας που κατατίθεται σήμερα έχουν ενταχθεί οι διατάξεις για επιδότηση έως 30 ευρώ ανά MWh. Καθιερώνεται υποχρέωση της ΔΕΗ για πώληση ενέργειας από λιγνίτη στην προθεσμιακή αγορά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλασιάζεται το όριο για net metering, απλοποίηση αδειοδότησης φωτοβολταϊκών

Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση το όριο ισχύος αυξάνεται στα 3 MW από 1 MW. Μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) κάθε καταναλωτής μπορεί να μετατραπεί σε παραγωγό ενέργειας. Τι θα γίνει με την αδειοδότηση φωτοβολταϊκών.