ΓΔ: 2229.59 -1.37% Τζίρος: 232.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:11
Πρατήριο υγρών καυσίμων
Φώτο: Πρατήριο υγρών καυσίμων, Credit: Shutterstock

Παράταση επιδότησης στο ντίζελ κίνησης, ενεργοποίηση εργαλειοθήκης από Κομισιόν

Η κυβέρνηση παρατείνει και για τον Μάιο την επιδότηση 20 λεπτών στο ντίζελ κίνησης, ενώ η Κομισιόν ενεργοποιεί νέα εργαλεία για στήριξη απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Διατηρείται και τον Μάιο η επιδότηση συνολικού ύψους 20 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025 να δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση με φόντο τη Μέση Ανατολή.

«Σήμερα ανακοινώνω μία δέσμη ρυθμίσεων ανακούφισης που απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού, ως μέρισμα της προόδου που η πολιτεία επιστρέφει στην κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, κατά την εξειδίκευση των μέτρων, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, «παρότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία πτώση στην τιμή του Brent, υπάρχει ακόμα μεγάλη διακύμανση και αβεβαιότητα.

Προκειμένου να προστατεύσουμε την εφοδιαστική αλυσίδα και να εμποδίσουμε τις ανατιμήσεις να περάσουν στα υπόλοιπα προϊόντα, διατηρούμε και για τον Μάιο την επιδότηση ύψους 20 λεπτών (16 λεπτά συν ΦΠΑ) στο ντίζελ κίνησης με δημοσιονομικό κόστος 55 εκατ. ευρώ».

Θυμίζουμε πως το μέτρο είχε τεθεί σε ισχύ για πρώτη φορά την 1η Απριλίου, όταν άνοιξε και η πλατφόρμα  για  την ψηφιακή κάρτα τύπου fuel pass για πρατήρια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί.

Παράλληλα, θυμίζουμε πως από τις 12 Μαρτίου έχει τεθεί σε ισχύ πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των καυσίμων με ισχύ έως τις 30 Ιουνίου.

«Φωτιά» στην αντλία λόγω του πολέμου

Όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα, ο οποίος βασίζεται σε πρόσφατα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών, από το ξεκίνημα του πολέμου έχουν περάσει σημαντικές ανατιμήσεις σε όλα τα καύσιμα με μεγαλύτερη στο πετρέλαιο κίνησης.

ΠροϊόνΜέση Τιμή 27 Φλεβάρη σε €/λίτρο συμπ. ΦΠΑΜέση τιμή 21 Απριλίου σε €/λίτρο συμπ. ΦΠΑΠοσό αύξησηςΜεταβολή αύξησης (%)
Αμόλυβδη 95 οκτ.1,7512,02327,2 λεπτά15,53%
Αμόλυβδη 100 οκτ.1,9562,23628 λεπτά14,31%
Diesel Κίνησης1,5651,92636,1 λεπτά23,07%

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων έχει σημειώσει άνοδο από την αρχή του πολέμου 27,2 λεπτών, αγγίζοντας τα 2,023 ευρώ από 1,751 ευρώ ανά λίτρο μία μέρα πριν από την έναρξη του πολέμου, που μεταφράζεται σε ποσοστό 15,53%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην αμόλυβδη 100 οκτανίων, όπου η τιμή διαμορφώθηκε από 1,956 ευρώ σε 2,236 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας αύξηση 28 λεπτών ή 14,31%.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η μεγαλύτερη επιβάρυνση, ωστόσο, καταγράφει το πετρέλαιο κίνησης, όπου η μέση τιμή του εκτοξεύθηκε από 1,565 ευρώ στα 1,926 ευρώ ανά λίτρο, με αύξηση 36,1 λεπτών, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 23,07%.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Global Petrol Prices, η χώρα μας κατατάσσεται στην 25η θέση παγκοσμίως σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Θετικά σημάδια το τελευταίο δεκαπενθήμερο

Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε πως το τελευταίο δεκαπενθήμερο καταγράφονται σημάδια μικρής αποκλιμάκωσης, δίνοντας μια μικρή «ανάσα» στους καταναλωτές.

Ειδικότερα, συγκρίνοντας τις τιμές των καυσίμων στις 6 Απριλίου και στις 21 Απριλίου με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών, η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων υποχώρησε από τα 2,073 ευρώ ανά λίτρο στα 2,023 ευρώ, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 2,41%.

Αντίστοιχα, η αμόλυβδη 100 οκτανίων διαμορφώθηκε από τα 2,281 ευρώ στα 2,236 ευρώ ανά λίτρο, με πτώση 1,97%.

ΠροϊόνΜέση τιμή 6 Απριλίου σε €/λίτρο συμπ. ΦΠΑΜέση τιμή 21 Απριλίου σε €/λίτρο συμπ. ΦΠΑΜεταβολή μείωσης (%)
Αμόλυβδη 95 οκτ.2,0732,0232,41%
Αμόλυβδη 100 οκτ.2,2812,2361,97%
Diesel Κίνησης2,0721,9267,05%

Πιο αισθητή είναι η αποκλιμάκωση στο ντίζελ κίνησης, όπου η μέση τιμή μειώθηκε από 2,072 ευρώ σε 1,926 ευρώ ανά λίτρο.

 Η πτώση αυτή, που φτάνει το 7,05%, αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταξύ των βασικών καυσίμων και έχει ιδιαίτερη σημασία για το κόστος μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Παρά τη μικρή αυτή βελτίωση, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα τέλη Φεβρουαρίου, γεγονός που δείχνει ότι η πρόσφατη αποκλιμάκωση δεν αναιρεί πλήρως τις προηγούμενες αυξήσεις.

Με τα δεδομένα αυτά, το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο, καθώς η πορεία των τιμών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της κρίσης και τις διεθνείς ενεργειακές ισορροπίες. 

Σχέδιο Κομισιόν για τη θωράκιση απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Στο ίδιο πλαίσιο χθες, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε την εργαλειοθήκη για την άμεση ανακούφιση των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και βιομηχανιών μέσω του προγράμματος «AccelerateEU».

Πρόκειται τόσο για βραχυπρόθεσμα όσο και για διαρθρωτικά μέτρα με πιο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα για την περαιτέρω μείωση της εξάρτησης από ασταθείς αγορές ορυκτών καυσίμων και την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης έναντι μελλοντικών κινδύνων με βάση την εγχώρια καθαρή ενέργεια και τον εξηλεκτρισμό.

Όπως σημειώνεται από τη Κομισιόν, μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η ΕΕ έχει δαπανήσει επιπλέον 24 δισ. ευρώ για εισαγωγές ενέργειας λόγω των υψηλότερων τιμών.

Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται ο ενισχυμένος συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Η Επιτροπή προωθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην αναπλήρωση των αποθηκών αερίου, καθώς και τη δυνατότητα έκτακτης απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων, εφόσον απαιτηθεί.

Παράλληλα, δημιουργείται νέο Παρατηρητήριο Καυσίμων, το οποίο θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την παραγωγή, τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και τα αποθέματα, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση σε περίπτωση ελλείψεων.

Για την προστασία των καταναλωτών, η Κομισιόν προτείνει στοχευμένα μέτρα στήριξης, όπως ενεργειακά κουπόνια, εισοδηματικές ενισχύσεις και μειώσεις φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια για ευάλωτα νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα, εισάγεται προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, δίνοντας στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ευελιξία για τη στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο από τις αυξήσεις τιμών.

Επιπλέον, η Κομισιόν σχεδιάζει την κατάθεση φιλόδοξου σχεδίου δράσης, με στόχο την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων σε τομείς όπως η βιομηχανία, οι μεταφορές και η θέρμανση.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών όπως οι αντλίες θερμότητας, η γεωθερμία και τα βιώσιμα καύσιμα αεροπορίας, καθώς και στην ενίσχυση εναλλακτικών πηγών όπως το βιομεθάνιο.

Παράλληλα, η Επιτροπή επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού πλαισίου δικτύων και προωθεί επενδύσεις σε υποδομές που θα υποστηρίξουν την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανανέωση υφιστάμενων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στα 660 δισ. ευρώ οι επενδυτικές ανάγκες έως το 2030

Η υλοποίηση του σχεδίου απαιτεί σημαντικούς πόρους, με τις ετήσιες επενδυτικές ανάγκες να εκτιμώνται στα 660 δισ. ευρώ έως το 2030.

Η Επιτροπή σκοπεύει να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά ταμεία, όπως ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ παράλληλα επιχειρεί να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια μέσω ειδικής επενδυτικής στρατηγικής και διεθνούς συνόδου για την καθαρή ενέργεια.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι προτάσεις της Επιτροπής θα συζητηθούν από τους ηγέτες της ΕΕ στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Κύπρο σήμερα και αύριο υπό την προεδρία του Νίκου Χριστοδουλίδη, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, António Costa.

Μάλιστα, ο δεύτερος έχει ήδη χαρακτηρίσει τη συνάντηση ως κρίσιμη για τον συντονισμό της ευρωπαϊκής απάντησης σε μια κρίση που συνδέει άρρηκτα τη γεωπολιτική με την οικονομική σταθερότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Απώλειες $50 δισ. στο παγκόσμιο πετρέλαιο

Πάνω από 50 δισ. δολάρια σε αργό πετρέλαιο δεν έχουν παραχθεί λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με τις επιπτώσεις να αναμένονται μακροπρόθεσμες. Τα Στενά του Ορμούζ άνοιξαν προσωρινά αλλά η Τεχεράνη τα έκλεισε ξανά ως αντίποινα.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Απώλειες $50 δισ. στο παγκόσμιο πετρέλαιο

Πάνω από 50 δισ. δολάρια σε αργό πετρέλαιο δεν έχουν παραχθεί λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, με τις επιπτώσεις να αναμένονται μακροπρόθεσμες. Τα Στενά του Ορμούζ άνοιξαν προσωρινά αλλά η Τεχεράνη τα έκλεισε ξανά ως αντίποινα.
Πρατήριο υγρών καυσίμων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ελλάδα η τέταρτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη, στο +20% η αύξηση

Ραγδαία άνοδος στις τιμές καυσίμων στην Ελλάδα, με αυξήσεις +18% η αμόλυβδη και +47% το diesel θέρμανσης μέσα σε έναν μήνα, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι φόροι πιέζουν νοικοκυριά και αγορά.
Νίκος Παπαγεωργίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Παπαγεωργίου: Πίεση στις τιμές καυσίμων λόγω Ορμούζ, ανησυχία για εφοδιασμό

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αττικής Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Νίκος Παπαγεωργίου μιλά στο BD για την κρίση στη Μέση Ανατολή τις πιέσεις στις τιμές καυσίμων και τον εφοδιασμό. Αποθέματα λίγων ημερών στην αγορά καυσίμων
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ασφαλής η τροφοδοσία πετρελαίου, χωρίς άμεσες συνέπειες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν έχει άμεσες συνέπειες στην ασφάλεια της πετρελαϊκής τροφοδοσίας της ΕΕ, σύμφωνα με email προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών.