ΓΔ: 2688.34 0.84% Τζίρος: 90.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:03:36
Φώτο: ΑΠΕ

Σκέρτσος: Οι επενδυτές θεωρούν, πλέον, την Ελλάδα αξιόπιστη

«Η Ελλάδα έχει σε μεγάλο βαθμό αποκαταστήσει την διεθνή της αξιοπιστία, δεν είμαστε πλέον το μαύρο πρόβατο», εκτίμησε ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ. 

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα για την οποία η επενδυτές έχουν θετική άποψη, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. 

Όπως τόνισε «Η Ελλάδα είναι στο ραντάρ των επενδυτών. Έχει σε μεγάλο βαθμό αποκαταστήσει την διεθνή της αξιοπιστία, δεν είμαστε πλέον το μαύρο πρόβατο. Αυτό φαίνεται από την πορεία του κόστους δανεισμού της χώρας, από τις αποτιμήσεις που γίνονται διεθνώς για το πώς διαχειριστήκαμε την κρίση και γενικότερα από το πώς αποτιμούν οι θεσμοί την ανταπόκρισή μας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει έναντι των εταίρων .Κάθε έκθεση το επιβεβαιώνει αυτό, και βάζει ένα λιθαράκι στη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού προφίλ της χώρας». 

Σε ερώτηση για το αν μπορούν να τρέξουν τώρα οι μεταρρυθμίσεις, είπε ότι επιβάλλεται να τρέξουν: «Είναι προϋπόθεση να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις για να έχουμε ταχύτερη ανάκαμψη, και νομίζω ότι ο κόσμος είναι δεκτικός στο να γίνουν αυτές οι αλλαγές εφόσον εξηγούνται σωστά, υπάρχει διαφάνεια γύρω από τις αποφάσεις που υιοθετούνται και από τις πολιτικές που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται, επικοινωνούνται στις ομάδες που τις αφορούν με τον τρόπο που πρέπει» είπε. Ο κ. Σκέρτσος επισήμανε ότι η κοινωνία είναι πολύ ώριμη να υποδεχθεί μεταρρυθμίσεις οι οποίες χρονίζουν, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει καθυστερήσει σε πολλά πεδία να κάνει αλλαγές, και στη δημόσια διοίκηση, και στην οικονομία, και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων. «Υπάρχουν πολλά ώριμα πρότζεκτ, που δυστυχώς λόγω του κορονοϊού ανακόπηκε  για λίγο η πορεία της υλοποίησής τους, αλλά από εδώ και πέρα τίποτα δεν μας σταματά» τόνισε. 

«Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στο πολεοδομικό και χωροταξικό πλαίσιο, στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων, έχουν μεγάλη σημασία στις επενδυτικές αποφάσεις. Θέλουν προσήλωση, συνέπεια, θέλουν να αφιερώσεις χρόνο και να τις παρακολουθείς ώστε να υλοποιηθούν στην ώρα τους. Όμως έχουμε μια κυβέρνηση που έχει βάλει στόχο όλα αυτά να γίνουν. Μας ενδιαφέρει να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας στους δείκτες που μετρούν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με τρόπο που θα φαίνεται κάθε χρόνο και αυτό θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.

Σε ερώτηση για το βάθος της ύφεσης, σημείωσε ότι είναι παρακινδυνευμένο να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση, και είπε ότι όλοι αυτή τη στιγμή βαδίζουν στα τυφλά και υιοθετούν ενδεχομένως και το πιο απαισιόδοξο σενάριο, γιατί δεν ξέρουν πώς θα ανταποκριθεί κάθε οικονομία και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέτωπο της υγείας. «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε πιο σύντομη ύφεση και με λιγότερο βάθος. Θεωρούμε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και με το μεταρρυθμιστικό momentum το οποίο προσπαθούμε να διατηρήσουμε αμείωτο, θα τα καταφέρουμε» ανέφερε.

Μιλώντας για τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της οικονομίας, είπε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και την εργασία. «Να μην κλονιστεί η αγορά εργασία, να μην χαθούν θέσεις απασχόλησης, να στηριχθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων και ταυτόχρονα να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις να κρατήσουν ζωντανές αυτές τις θέσεις» είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε υιοθετήσει ένα πρόγραμμα το οποίο επιδοτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων κατά 40%, επίσης επιδοτούνται οι εργοδοτικές εισφορές. Λειτουργούμε ρεαλιστικά με βάση τις δυνατότητες που έχουμε και καθώς βλέπουμε ότι η οικονομία ξαναπαίρνει μπροστά, υιοθετούμε και νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης».

Σε ερώτηση για την απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε., ο κ. Σκέρτσος, αφού εξήγησε ότι για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα χρήματα που διατίθενται από την Ε.Ε. πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο, είπε πως «πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ένα σχέδιο που μετασχηματίζει την οικονομία. Το κυβερνητικό πρόγραμμα στοχεύει σε μια οικονομία που παράγει και εξάγει. Δεν θέλουμε μια οικονομία μονοδιάστατη, θέλουμε και παραγωγικές επενδύσεις, πρέπει να στραφεί η οικονομία στις νέες τεχνολογίες, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην πράσινη ανάπτυξη».

Τέλος, μιλώντας για τα χρονοδιαγράμματα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σημείωσε ότι στόχος είναι, έως τις 15 Οκτωβρίου να έχουμε υποβάλει το σχέδιό μας.«Θα συσταθεί μια στενή ομάδα στην προεδρία της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης και ενορχηστρωτής αυτής της προσπάθειας, που θα δώσει τις προτεραιότητες και θα δώσει την κατεύθυνση για την εξειδίκευση των σχεδίων αυτών. Στόχος είναι, έως το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, να έχουμε καταλήξει. Το πρόγραμμα θα είναι εμπροσθοβαρές, αλλά δεν προβλέπεται να έρθουν χρήματα πριν από την άνοιξη του 2021» είπε. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας βελτιώνει την αξιολόγηση από διεθνείς οίκους

Η ενίσχυση του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας, μέσω αύξησης επενδύσεων και εξαγωγών, βελτιώνει την παραγωγικότητα και την προοπτική του ΑΕΠ, οδηγώντας σε αναβαθμίσεις από Moody's, DBRS και Scope και ενισχύοντας τη δημοσιονομική ανθεκτικότητα.
Επενδύσεις-Καινοτομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ανάπτυξης: Όλα όσα ισχύουν για το νέο πλαίσιο Άμεσων Ξένων Επενδύσεων

Το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσιάζει το νέο νομοσχέδιο για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, εστιάζοντας σε φορολογικά κίνητρα, απλουστευμένες αδειοδοτήσεις και στήριξη ΜμΕ, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Συνάντηση με συμπρόεδρο της Morgan Stanley στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Dan Simkovitz της Morgan Stanley, όπου συζήτησαν για την ελληνική οικονομία, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα και τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, στις ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, που τον συνεχάρη για την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας. Συζήτησαν γεωπολιτικές εξελίξεις και τις αναγκαίες ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για ξένα κεφάλαια και επενδύσεις

Ο Τ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος προορισμός για ξένες παραγωγικές επενδύσεις, ανακοινώνοντας νέο πλαίσιο που δίνει φοροαπαλλαγές και ταχεία αδειοδότηση, με υποχρεωτική συμμετοχή των επενδυτών στο εγχείρημα.