ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Στη θέση 99 μεταξύ 100 πόλεων η Αθήνα σε προοπτικές απασχόλησης

Διεθνής έρευνα της πλατφόρμας FutureLearn αποκαλύπτει πόσο βαθιά «τραύματα» αφήνει η πανδημία σε μεγάλες πόλεις του πλανήτη και κυρίως σε οικονομίες με εξάρτηση από τον τουρισμό.

Από την χαμηλότερη δυνατή αφετηρία εκκινεί η προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, μετά το πέρασμα του πρώτου κύματος του κορονοϊού. Η σημαντική εξάρτηση από τον τουρισμό, που αποτελεί τον κλάδο που θα πληγεί χειρότερα από την πανδημία συντελεί στην δυσκολία βελτίωσης των συνθηκών, ιδίως στο μέτωπο της απασχόλησης, το οποίο θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση.

Όπως αποκαλύπτει διεθνής μελέτη των προοπτικών απασχόλησης σε 100 μεγαλουπόλεις του κόσμου, η Αθήνα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση (99η), κατορθώνοντας να ξεπεράσει μόνο το Σαντιάγκο της Χιλής. Η μελέτη έχει εκπονηθεί από την ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα FutureLearn, έχοντας ως στόχο να αποκαλύψει τις πόλεις που προσφέρουν τις καλύτερες προοπτικές για εύρεση εργασίας το 2020, με βάση τα οικονομικά δεδομένα που ίσχυαν τόσο πριν, όσο και μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού. Για τον σκοπό της έρευνας, αξιοποιήθηκαν δεδομένα και στατιστικά, ώστε καταρχάς να βαθμολογηθούν οι καλύτερες πόλεις για την απασχόληση. Μετά την πανδημία, αντικείμενο της μελέτης έγινε ποιες πόλεις θα μπορέσουν να εξέλθουν ταχύτερα της ύφεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα βρίσκεται σε έντονα μειονεκτική θέση. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, πόλεις με μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό αναμένεται να δεχθούν και το μεγαλύτερο πλήγμα. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την κάθε πόλη, με βάση τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας που ελήφθησαν, τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων και την πρόβλεψη του ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας.

Ωστόσο, η θέση της Αθήνας βελτιώνεται ελαφρώς και ανεβαίνει στην 94η θέση της διεθνούς λίστας, αν απομονώσει κανείς τον παράγοντα του πόσο θα επηρεάσει ο COVID-19 την οικονομία. Μπορεί η θέση της ελληνικής πρωτεύουσας, να μοιάζει και πάλι ως εξαιρετικά χαμηλή, ωστόσο, κατορθώνει και ξεπερνά άλλες πόλεις του ευρωπαϊκού νότου, όπου το πλήγμα της πανδημίας θα είναι εντονότερο, τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Έτσι, μετά την Αθήνα, ακολουθούν με χειρότερες προοπτικές, η Ρώμη, η Μαδρίτη, το Πόρτο, η Λισαβόνα, το Δουβλίνο και στην τελευταία θέση η Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της FutureLearn, Σάιμον Νέλσον, «όταν συγκεντρώναμε τα στοιχεία για την μελέτη αυτή, διαπιστώσαμε την επίδραση της πανδημίας στην οικονομία σε πραγματικό χρόνο. Αν και μπορούμε να υποθέσουμε ότι, σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους, οι πόλεις δεν θα αλλάξουν ιδιαίτερα (π.χ. υποδομές, εργασιακές πολιτικές, ποιότητα εργατικού δυναμικού κτλ.), ορισμένες θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες από τον COVID-19, ιδίως όσες εξαρτώνται σημαντικά από τον τουρισμό. Καθώς οι οικονομίες βρίσκονται στο στάδιο της επανεκκίνησης, στόχος της έρευνας ήταν να καταδείξει σε ποιες πόλεις η ανάκαμψη θα έρθει ταχύτερα κι ενδεχομένως να προκύψουν ευκαιρίες απασχόλησης, βοηθώντας όσους αναζητούν νέα εργασία».

Ασφαλώς, η FutureLearn αναγνωρίζει ότι στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η μετακίνηση σε άλλη πόλη, πόσο μάλλον σε άλλη χώρα, για την αναζήτηση εργασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ωστόσο, καθώς τα σύνορα σταδιακά ανοίγουν και πάλι, είναι θέμα χρόνου έως ότου επανεμφανιστούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει ο κ. Νέλσον, «μέχρι πρότινος, πολλές επιχειρήσεις και κλάδοι θεωρούσαν ότι η τηλεργασία είναι κάτι αδύνατο, αλλά πλέον εισερχόμαστε σε μια εποχή ψηφιοποίησης και φαίνεται ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε πλήρη αναθεώρηση της άποψης αυτής. Αυτή η αλλαγή δημιουργεί νέες ευκαιρίες ακόμα και σήμερα, καθώς πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσλαμβάνουν προσωπικό και να πραγματοποιούν συνεντεύξεις».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Deloitte Ελλάδος, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι σε όλη την διάρκεια του lockdown, προχώρησε σε συνολικά 101 νέες προσλήψεις, ακολουθώντας το προγραμματισμένο αρχικό πλάνο ανάπτυξης που είχε καθοριστεί πριν την πανδημία. «Σεβόμενοι, πρώτα από όλα, την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων μας και των υποψηφίων, όλη η διαδικασία στελέχωσης έγινε ηλεκτρονικά, αξιοποιώντας την τεχνολογία, μέσω ψηφιακών συνεντεύξεων, παρουσιάσεων και δοκιμασιών αξιολόγησης», ανέφερε η εταιρεία σε σχετική της ανακοίνωση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

greece-economy-february-2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η πανδημία θα κρίνουν το ρυθμό ανάκαμψης

Σε ανάλυσή της η Alpha Bank σημειώνει ότι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου έως και τον Οκτώβριο αλλά και η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να οδηγήσει τον ρυθμό ανάκαμψης στο 6% για το σύνολο του 2021.
businessdaily_tourism_covid
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίση διαρκείας στον διεθνή τουρισμό: Το 2024 η επιστροφή στο 2019

Δυσοίωνες προβλέψεις σε ειδική έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ακόμη και με τα εμβόλια, η ανάκαμψη στον τουρισμό θα είναι πολύ αργή. Βαρύ το πλήγμα στην ελληνική οικονομία.
karta_ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η... σούπερ Εργάνη: Ποια αλλαγή ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας

Αύξηση της «μνήμης» του συστήματος Εργάνη, ώστε να κρατά στοιχεία για περισσότερους από έξι μήνες σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, ύστερα από παρατηρήσεις λογιστών. Πώς προχωρά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας στον τουρισμό και την εστίαση.