Με την αγωνία για τη ρευστότητα στο «κόκκινο» κινείται το οικονομικό επιτελείο, καθώς η εισροή των κονδυλίων από το πρώτο ευρωπαϊκό πακέτο των 540 δισ. ευρώ καθυστερεί, η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα δεν αναμένεται πριν από το τέλος Ιουνίου ενώ οι οριστικές αποφάσεις για το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ παραπέμπονται για το φθινόπωρο.
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις παρεμβάσεις με εθνικούς πόρους, πράγμα που θα εντείνει τις πιέσεις στο προϋπολογισμό και στα ταμειακά διαθέσιμα που ήδη έχουν υποχωρήσει στα 13,6 δις. ευρώ (15,7 δις. ευρώ είναι δεσμευμένα για το χρέος)
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ θα χρειαστεί να εκταμιευτούν τον Ιούνιο από τα κρατικά ταμεία για να καλυφθούν η επιδότηση μισθών από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» (SURE), οι μειώσεις ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, η «πίστωση φόρου» σε ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα καθώς και το ειδικό επίδομα των 534 ευρώ για εργαζόμενους σε αναστολή και επαγγελματίες. Ταυτόχρονα ο δεύτερος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη πτώση στον τζίρο τους στο δίμηνο Απριλίου – Μαΐου θα κοστίσει 1,4 δισ. ευρώ.
Ο Ιούλιος είναι ένας ακόμη δύσκολος μήνας αφού το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει πέραν των άλλων τοκοχρεολύσια ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που το πρωτογενές πλεόνασμα εξανεμίσθηκε και ο προϋπολογισμός «γύρισε» σε έλλειμμα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο λόγω των αυξημένων δαπανών και της τρύπας στα έσοδα. Μάλιστα η δημοσιονομική κατάσταση εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες λόγω των πρόσθετων δαπανών και των μειωμένων εισπράξεων εξαιτίας της πανδημίας.
Μπροστά σε αυτή την αβεβαιότητα και με δεδομένο ότι το μαξιλάρι των διαθεσίμων δεν είναι ανεξάντλητο, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να αποσπάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα μεγαλύτερα ποσά από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Εκτός από τα κονδύλια που διεκδικεί από το SURE (2,4 δισ. ευρώ αντί για 1,4 δισ. ευρώ), κυνηγά παράλληλα σημαντικές προκαταβολές χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, η Ελλάδα μπορεί να λάβει συνολικά 32 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η πρόταση της Κομισιόν θα βρεθεί στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο και στην καλύτερη περίπτωση οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν στο β’ εξάμηνο φέτος αν και η Γερμανία που κινεί τα νήματα πίσω από το Ταμείο τοποθετεί τις εκταμιεύσεις στις αρχές του 2021.
Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι οι πόροι να φτάσουν να πιστωθούν στον ελληνικό λογαριασμό, ενώ στην Αθήνα υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για τους τομείς και τις δαπάνες που θα είναι επιλέξιμες. Ταυτόχρονα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει υποχρέωση μαζί με τις επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης να πάνε «πακέτο» και τα δάνεια, πράγμα που θα φορτώσει στη χώρα νέα χρέη.
Οι αποπληρωμές χρέους είναι περιορισμένες για το 2021 αλλά οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εκτίναξη του χρέους σε ποσοστό πάνω από το 200% του ΑΕΠ, κάτι που θα έθετε εκ των πραγμάτων θέμα βιωσιμότητας και θα δημιουργούσε αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Πάντως το βέβαιο είναι ότι η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης (πρόγραμμα SURE πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας με πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) θα κρίνει το τελικό ύψος των διαθεσίμων της χώρας στο τέλος του έτους, το μέγεθος του δημοσίου χρέους αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο για νέες παροχές και ελαφρύνσεις.