«Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά με μεγάλη ταχύτητα το πρόβλημα των επισφαλών δανείων, ο μόνος τρόπος είναι μια bad bank», τόνισε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή στην ακροαματική διαδικασία για την έγκριση της δεύτερης θητείας του στην ΤτΕ.
Τα επισφαλή δάνεια αποτελούν ένα πολύ μεγάλο βάρος για το τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, και είπε ότι μάλλον θα χρειασθεί η σύσταση μιας bad bank (τράπεζα επισφαλειών), ώστε να απαλλαγούν ταχύτερα οι ελληνικές τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια.
Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ, το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τη μείωση των προβληματικών δανείων μέσω τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις προχωράει, αλλά με προβλήματα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού επηρεάζει τις αγορές τιτλοποιήσεων και τις αποτιμήσεις των εξασφαλίσεων.
Όμως, όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» δεν θα καλυφθεί το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά περίπου 32 δισ. ευρώ δανείων, επί συνόλου 70 δισ. ευρώ.
Αυτό οδηγεί στην αναγκαιότητα ενεργοποίησης και άλλων σχεδίων, σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ. «Την επόμενη ημέρα πρέπει να υπάρξουν και άλλα παράλληλα και συμπληρωματικά σχέδια στο τραπέζι και βρισκόμαστε σε διάλογο με την κυβέρνηση για το τι είδους μπορεί να είναι αυτά τα παράλληλα εργαλεία», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στον φθηνό δανεισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).
«Η προσφυγή στον ESM δεν είναι μνημόνιο. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε σταγόνα μηδενικού επιτοκίου που μας δίνεται», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι είναι λάθος να δημιουργείται η εντύπωση ότι (ορισμένοι) θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα σε μνημόνιο. Αναρωτήθηκε, δε, για ποιο λόγο να δανειζόμαστε με παραπάνω επιτόκια, όταν μπορούμε να πάρουμε δάνειο με 0% (από τον ESM).
Νωρίτερα, το Business Daily μετέδωσε:
Το γεγονός πως δεν μπορούν να υπάρξουν οριστικές εκτιμήσεις τόσο για το εύρος της ύφεσης που θα προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στο ΑΕΠ, όσο και την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, που έκανε λόγο για ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 κατά 5,5%.
Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου προσήλθε ως προτεινόμενος για επαναδιορισμό στη θέση του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας προχώρησε στην εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, θα κυμανθεί από 4,5% έως 9,5% του ΑΕΠ.
Ο κ. Στουρνάρας, που προέβλεψε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5%, είπε πως η παγκόσμια πανδημία δημιουργεί αβεβαιότητα, διότι «όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, ο φόβος που φωλιάζει στις ψυχές μας, δημιουργεί συνθήκες στασιμότητας, και ενδεχομένως, εάν συνεχισθεί και φόβους στασιμοπληθωρισμού».
Για την Ελλάδα, σημείωσε, η αντιμετώπιση της πανδημίας υπήρξε μεγάλη επιτυχία, και θέτει τα θεμέλια για μια όσο πιο περιορισμένη ύφεση γίνεται. Σημείωσε μάλιστα ότι η στάση της κυβέρνησης που φάνηκε να ακούει τους ειδικούς και να κινείται γρήγορα, στέλνει ένα θετικό μήνυμα για το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής. Και βέβαια η τύχη παίζει ένα σημαντικό ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.
Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε ότι όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, «μόνο σενάρια» μπορούμε να κάνουμε για τις επιπτώσεις και ειδικότερα για την ύφεση που αναμένεται να έχει εύρος από 4,5% έως 9,5%, με «το βασικό σενάριο» να είναι στο 6% για το 2020. Για το 2021 προβλέπεται ανάκαμψη 5,5%, είπε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι εκτιμήσεις θα αλλάζουν κάθε φορά που θα δημοσιοποιούνται νέα στοιχεία.
Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι φέτος θα έχουμε σημαντική πιστωτική επέκταση, την οποία υπολογίζουμε σε 15 δισ. ευρώ, τουλάχιστον. Τόνισε μάλιστα ότι από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαίων, οι τράπεζες είναι απόλυτα καλυμμένες για να συμβάλουν στη διατήρηση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας. Βεβαίως, πρόσθεσε, οι τράπεζες οφείλουν να δανειοδοτούν φερέγγυους δανειολήπτες (με βάση τα στοιχεία που έχουν έως 31/12/2019).
Εισηγούμενος τον επαναδιορισμό του κ. Στουρνάρα, ο παρακαθήμενος υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι ο διοικητής συνέβαλε ουσιαστικά στη διαφύλαξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας όταν κυβερνητικές επιλογές κλόνισαν την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών και έθεσαν σε κίνδυνο τη τραπεζική ευστάθεια.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη νέα εξαετία του, ο κ. Στουρνάρας θα συνεχίσει να συντρέχει στην προσπάθεια της χώρας και θα στηρίξει τη γενική πολιτική της κυβέρνησης όπως προβλέπεται από το καταστατικό της ΤτΕ.