Δύσκολο παζλ για την κυβέρνηση και την τουριστική βιομηχανία αποδεικνύεται η επανεκκίνηση του ξενοδοχειακού τομέα, που τυπικά αρχίζει από αύριο με το άνοιγμα των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας. Ελλείψει κρατήσεων, τα περισσότερα ξενοδοχεία αυτής της κατηγορίας δεν πρόκειται να ανοίξουν τις πύλες τους, ενώ και για τα παραθεριστικά ξενοδοχεία η εικόνα παραμένει συγκεχυμένη.
Η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου να επανέλθουν όσο πιο κοντά γίνεται στην «κανονικότητα». Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη (στο Star Channel): «Δεν πιστεύω ότι θα είναι απόλυτη καταστροφή (σ.σ.: η τουριστική περίοδος). Θα ανοίξουν τα πιο πολλά ξενοδοχεία», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες είπε χαρακτηριστικά: «Τους θέτω προ των ευθυνών τους. Τους δώσαμε εφόδια και πρέπει να πάρουν το ρίσκο να κάνουν το καθήκον τους. Όλοι πρέπει να μοιραστούμε τη ζημιά. Το κράτος οι επιχειρήσεις και ο εργαζόμενος».
Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις των τοπικών ενώσεων των ξενοδόχων, η εικόνα που σχηματίζεται για την αυριανή επανεκκίνηση των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας δεν είναι ενθαρρυντική: Στην Αττική, εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τις πύλες τους μόνο ένα στα πέντε ξενοδοχεία (30 από τα 150), ενώ σε άλλους νομούς με μεγάλη δυναμικότητα στον ξενοδοχειακό τομέα (Θεσσαλονίκη, Αχαΐα), εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα ανοίξουν τα μισά ξενοδοχεία. Οι επιχειρηματίες διστάζουν να πάρουν το ρίσκο της επανεκκίνησης όσο δεν υπάρχουν κρατήσεις και οι μονάδες θα απλώς θα «γράφουν» λειτουργικές δαπάνες, που μάλιστα είναι αυξημένες λόγω των υγειονομικών κανόνων για τον κορονοϊό, όπως αναφέρουν τα στελέχη του κλάδου.
Την ίδια ώρα, οι μεγάλες παραθεριστικές μονάδες κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, προσπαθώντας να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά την λειτουργίας τους το φετινό καλοκαίρι. Μετά την ανακοίνωση της δέσμης μέτρων στήριξης του τουρισμού, αλλά και την γνωστοποίηση του «πρώτου κύματος» χωρών, απ’ όπου μπορεί να δεχθεί επισκέψεις η Ελλάδα από τον επόμενο μήνα, υπάρχει πλέον ένας οδικός χάρτης, ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί μια σαφέστερη εικόνα κόστους - οφέλους από την λειτουργία ή μη του εκάστoτε ξενοδοχείου.
Με δεδομένο ότι πλέον είναι γνωστά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όλα τα κομμάτια του «παζλ», έχουν αρχίσει να συμπληρώνονται, ώστε να είναι εφικτός ένας πρώτος υπολογισμός των πιθανών εσόδων και εξόδων και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, με όσο το δυνατόν μικρότερο επιχειρηματικό ρίσκο.
Μεταξύ άλλων, την πρόθεσή τους να λειτουργήσουν τα περισσότερα ξενοδοχεία που διαχειρίζονται, έχουν εκδηλώσει δύο από τους σημαντικότερους «παίκτες» της αγοράς. Η Aqua Vista Hotels προγραμματίζει την έναρξη της λειτουργίας των περισσότερων από τις ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της, ακολουθώντας το χρονικό πλαίσιο που έχει οριστεί από την κυβέρνηση. Η εταιρεία διαχειρίζεται πάνω από 30 ξενοδοχεία σε Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο και Πάρο. Ανάλογη πρόθεση εξέφρασε και ο κ. Πάνος Παλαιολόγος, πρόεδρος και ιδρυτής της HotelBrain.
Στο πλαίσιο σχετικής διαδικτυακής συζήτησης, που διοργάνωσε η Prodexpo, ο κ. Παλαιολόγος σημείωσε ότι «πρόθεσή μας είναι να λειτουργήσουμε όλα μας τα ξενοδοχεία. Ήδη δεχόμαστε κάποιες κρατήσεις και στόχος μας είναι να ανοίξουμε όλα μας τα ξενοδοχεία». Σύμφωνα με τον κ. Παλαιολόγο, η μοναδικότητα των ελληνικών νησιών είναι σημαντικό πλεονέκτημα για το τουριστικό προϊόν της χώρας, ενώ ένας ακόμα λόγος αισιοδοξίας είναι και το γεγονός ότι η φήμη του ονόματος της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατακόρυφα, χάρις στην επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Ο όμιλος της HotelBrain λειτουργεί, διαχειρίζεται ή μισθώνει πάνω από 200 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την χώρα.
Θετικά μηνύματα εξέπεμψε και ο όμιλος Μήτση (Mitsis Hotels), ο οποίος μετρά συνολικά 17 ξενοδοχεία με 20.000 κλίνες και 5.500 δωμάτια σε Ρόδο, Κω, Κρήτη, Καμένα Βούρλα και Αθήνα (Sofitel). Ανάλογα με την εικόνα που θα διαμορφωθεί από τις πτήσεις που θα προγραμματιστούν για την Ελλάδα, θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για την κάθε μονάδα ξεχωριστά. Στόχος πάντως είναι να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες, αν όχι όλες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη- Grecotel, ο οποίος ανακοίνωσε καταρχάς την λειτουργία επτά ξενοδοχείων του τον Ιούλιο σε Αττική, Πελοπόννησο και Μύκονο. Από τον Ιούλιο, εκτιμάται ότι θα επαναλειτουργήσουν και οι μονάδες της Κρήτης, μόλις καταστεί εφικτή η άφιξη και τουριστών από την Γερμανία, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία που διαθέτει σε Κέρκυρα και Χαλκιδική. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ελέγχει 32 ξενοδοχεία, κυρίως τεσσάρων και πέντε αστέρων σε όλη την Ελλάδα. Η Grecotel σχεδιάζει να προχωρήσει στο άνοιγμα των 20 από τα 36 ξενοδοχεία της, ωστόσο η κίνηση και η πληρότητα που θα υπάρξει θα κρίνουν τις τελικές αποφάσεις της εταιρείας.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, αλλά και θεσμικούς φορείς, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον τουρισμό κρίνονται ως ικανοποιητικά. Πέραν της ένταξης του τουρισμού στην παράταση του μέτρου της έκπτωσης ενοικίου κατά 40% καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού, στα μέτρα στήριξης περιλαμβάνεται επίσης η μείωση του ΦΠΑ από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%), σε 90/10 για όλη την περίοδο από 1η Ιουνίου έως την 31η Οκτωβρίου.
Επίσης, όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, έτσι και οι τουριστικές μπορούν να επωφεληθούν από μέτρα, όπως η επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο, ο νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης “SURE” μέχρι και τον Σεπτέμβριο, η ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων, η μείωση προκαταβολής φόρου και η επιστρεπτέα προκαταβολή. Παράλληλα, όλα τα παραπάνω συμπληρώνονται και από μέτρα στήριξης, που έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζουν οι τράπεζες, για τα δάνεια των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ώστε να αποφύγουν, όσο το δυνατόν, ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων.